Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тексты лекций статистика-2008.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
747.52 Кб
Скачать

1.2. Теоретичні та методологічні основи статистики

Статистична методологія — це комплекс спеціальних, властивих лише статистиці методів і засобів дослідження. Вона ґрунтується на загальнофілософських (діалектична логіка) і загальнонаукових (порівняння, аналіз, синтез) принципах.

Особливості статистичної методології пов’язані, по-перше, з точним вимірюванням і кількісним описуванням масових суспільних явищ; по-друге, з аналізом їх диференціації; по-третє, з використанням узагальнюючих показників для характеристики об’єктивних статистичних закономірностей.

Метод статистики ґрунтується на поєднанні аналізу і синтезу. З одного боку, статистика виділяє і окремо вивчає деякі частини явища, які відрізняються умовами і стадіями розвитку, а з іншого, за допомогою притаманних лише їй способів узагальнює дані по всіх частинах, дає відображення явища в цілому, в усій сукупності його сторін, тенденцій і форм розвитку.

Передумовою використання статистичних методів у конкретному дослідженні має бути визначення суті явища, що вивчається, його властивостей і якісної своєрідності. Теоретичний аналіз дає всебічну уяву щодо природи і логіки предмета пізнання, що є об’єктивною основою методологічних рішень.

Будь-яке статистичне дослідження послідовно проходить чотири етапи. Перший етап — збір первинного статистичного матеріалу шляхом реєстрації фактів чи опитування респондентів. На другому етапі зібрані дані підлягають систематизації і групуванню, на третьому — від характеристики окремих елементів переходять до узагальнюючих показників у формі відносних чи середніх величин. Четвертий передбачає, аналіз варіації, динаміки, взаємозалежностей. За результатами аналізу висновки можуть бути описані в тексті, подані у вигляді таблиць і графіків.

Етапи об’єднуються метою дослідження. На кожному з них використовують ті методи, які спроможні дати глибоку і всебічну характеристику явищ,

6

що вивчаються. В арсеналі статистики наявні методи вивчення варіації, диференціації і сталості, швидкості й інтенсивності розвитку, узагальнюючі індекси, регресійні моделі та ін. Статистичні методи пов’язані з математикою, у них спільні методи обробки й оцінки даних, але різні предмети пізнання. Математична статистика вивчає закономірності масових явищ у абстрактній формі, статистика як суспільна наука характеризує розміри і співвідношення суспільних явищ, у конкретних умовах їх існування і розвитку.

Контрольні запитання

  1. Сформулюйте визначення статистики як науки та обґрунтуйте його.

  2. Що є предметом статистики?

  3. Охарактеризуйте види ознак.

  4. Вкажіть які сукупності можна виділити у вищому учбовому закладі для статистичного вивчення?

  5. Які поняття, категорії та методи вивчає статистика?

  6. Які специфічні методи притаманні статистичному дослідженню?

  7. Задачі статистики на сучасному етапі.

Тема 2. Статистичне спостереження

2.1. Зміст, форми, види та способи статистичного спостереження

Статистичне вивчення тих або інших явищ і процесів суспільного життя передбачає перш за все збір інформації за раніше розробленим планом. Цей етап статистичного дослідження являється статистичним спостереженням.

Статистичне спостереження ― планомірний, науково-організований збір даних про суспільні явища через реєстрацію раніше позначених суттєвих ознак.

У процесі спостереження формуються первинні статистичні дані, початкова статистична інформація, яка є основою статистичного дослідження.

Загальна задача будь-якого статистичного спостереження полягає в придбанні початкового матеріалу, на основі якого можливо вивчати явища.

Рішення такої задачі в кожному конкретному разі визначається специфікацією явищ, про які збираються відомості, а також їх практичним споживанням.

За джерелами придбання відомостей розрізняють три форми статистичного спостереження: звітність, спеціально організовані статистичні спостереження, та реєстр.

Звітність підприємств, організацій та установ ― основна форма збирання статистичних даних. Відомості про явища, що вивчаються, статистичні служби одержують у вигляді особливих документів, поданих одиницею спостереження в певний строк і за встановленою формою. Наприклад, звіт промислових підприємств про виконання плану з праці; звіт про фінансові результати.

7

Якщо необхідно зібрати статистичні дані, які відсутні в статистичній звітності, або перевірити звітність, а також вирішити самостійні науково-практичні задачі треба використовувати спеціально організоване статистичне спостереження. Наприклад, перепис населення, обстеження бюджетів сімей робітників, перепис житлового фонду.

Статистичний реєстр– це список або перелік одиниць певного об’єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак, які постійно оновлюються та поповнюються, наприклад, реєстр суб’єктів діяльності.

Види статистичного спостереженнямають градацію за рядом ознак групування:

  • за характером реєстрації фактів у часі:

а) поточне, коли факти реєструються безперервно по мірі їх виникнення. Наприклад, обчислення виробленої продукції, облік випуску матеріалів у виробництво, облік присутності та відсутності людини на робочому місці;

б) перервне, яке підрозділяється на:

  • періодичне ― факти реєструються регулярно, через певні проміжки часу. Наприклад, облік товарно-матеріальних цінностей, щорічний перепис основних фондів;

  • одноразове ― факти реєструються один раз, нерегулярно, по мірі потреби. Наприклад, облік наявності товарів які не мають попиту, облік чисельності робітників, за професією, за тарифними розрядами;

  • За мірою охоплення сукупності, яка вивчається, спостереження поділяються на:

а) суцільне, коли реєструються і обстежуються усі без винятку елементи сукупності. Наприклад, генеральна інвентаризація основних засобів, облік механічного руху населення;

б) несуцільне, коли обстеженню підлягає тільки якась частина сукупності, що вивчається, яке в свою чергу підрозділяється на:

  • вибіркове, при якому із всієї сукупності, що вивчається, випадково (або іншим методом) відбирають певне число одиниць сукупності, для яких реєструються всі ознаки і на основі яких розраховують необхідні показники, поширені потім на початкову сукупність. Наприклад, встановлення норм вироблення, перевірка якості молочної продукції, визначення тривалості горіння електролампочок;

  • монографічне, яке характеризує глибоке та всебічне дослідження лише окремих одиниць сукупності, що мають якісь специфічні особливості. Наприклад, вивчення передового досвіду з метою його подальшого поширення;

  • обстеження основного масиву, обстеження певних, найбільше суттєвих за вагою ознак, що вивчаються, одиниць сукупності. Наприклад, спостереження за об’єктом реалізації та цінами на ринку, за сівбою ярових культур за результатами роботи агрофірми;

  • моніторинг;

  • анкетне.

8

  • за джерелами збирання даних розглядають:

а) документальне спостереження, коли джерелом інформації є дані різних документів, які надходять до статистичних органів у вигляді звітних форм. Наприклад, статистична звітність про роботу підприємств на основі документів бухгалтерського обліку;

б) безпосереднє спостереження, коли здійснюється фіксація фактів безпосередньо встановлених реєстраторами при огляді, вимірюванні ознаки явища, що вивчається. Наприклад, знімання товарних залишків при інвентаризації, заміри часу на виконання операції по налагодженню обладнання;

в) опитування ― відомості збираються з відповідей опитуваних трудівників. Наприклад, соціологічні дослідження, перепис населення, опитування суспільних поглядів.

У статистичній практиці широко використовуються такі способи проведення спостереження:

  • звітний;

  • експедиційний;

  • кореспондентський;

  • самореєстрації;

  • анкетний.