Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Міжнародні відносини та міжнародна полі...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

27

М іністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Х арківський державний технічний університет будівництва та архітектури

Х арківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка

Кафедра українознавства

та політології ХДТУБА

Кафедра юнеско “Філософія людського спілкування”, філософії і історії України при хнтусг

Міжнародні відносини

та міжнародна політика

Матеріали для вивчення теми курсу

Україна в Європі і світі

ХАРКІВ 2011

Тема «Міжнародні відносини та міжнародна політика».

  1. Міжнародні відносини: структура, сутність, основні принципи.

  2. Рівні та суб’єкти міжнародних відносин.

  3. Національні інтереси.

  4. Геополітика.

5. Зовнішня політика, її функції, цілі та засоби реалізації.

6. Особливості розвитку міжнародних відносин після другої світової війни

(1945 р. - початок ХХІ ст.).

7. Глобальні проблеми сучасності та основні концепції їх вирішення.

1. Міжнародні відносини: структура, сутність, основні принципи.

Міжнародні відносини - більш складне явище, ніж зовнішня політика. Це - сукупність економічних, політичних, ідеологічних, правових, військових, інформаційних, дипломатичних та інших зв'язків і взаємин між державами і системами держав, між основними соціальними, економічними і політичними силами, організаціями і рухами на світовій арені.

Загальноприйнята класифікація міжнародних відносин запропонована югославським вченим Р. Вукадіновічем, який виділяє серед них чотири типи:

1. Класичний тип, який спирається на "рівновагу сил" держав з приблизно однаковою військової та економічної потуги. Такий тип міжнародних відносин нестабільний, оскільки війна - основний засіб руйнування рівноваги або встановлення нової рівноваги сил з урахуванням змін у світі.

2. "Холодна війна", викликана до життя після другої світової війни протистоянням двох антагоністичних світових суспільно-політичних систем: капіталістичної і соціалістичної. Динаміку відносин інших держав визначали передусім відносини між двома наддержавами: СРСР-США. У цих умовах знижувалася роль міжнародних відносинах нейтральних, середніх і малих країн.

3. "Мирне співіснування", яке прийшло на зміну "холодній війні". Цей тип характеризується встановленням паритету у військовій сфері, посиленням боротьби за без'ядерний світ і безпеку у всьому світі, підвищенням ролі міжнародних організацій у вирішенні глобальних проблем, поступовим зниженням рівня озброєнь, спочатку ракетно-ядерних, а потім і звичайних.

4. Неприєднання і збереження свободи вибору рішень і дій в міжнародних відносинах, прагнення до нормального економічного співробітництва з усіма державами незалежно від усталених у них політичних режимів.

У XXI сторіччі перших три типи міжнародних відносин вже пішли в історію і все більшу роль грає четвертий тип, оскільки він краще відповідає інтересам усього людства.

Види міжнародних відносин поділяються на політичні, економічні, ідеологічні, соціальні, культурні, науково-технічні, військово-стратегічні та ін. З форм міжнародних відносин виділяють політико-правові, дипломатичні, протокольні, організаційні, торгово-економічні, фінансові, кооперативні, інформаційні, військово-стратегічні (союзи, блоки, об'єднання).

Особлива роль належить соціальним формам міжнародних відносин:

а) міжнародне контакти, починаючи з найпростіших міжнародних зв'язків суб'єктів для задоволення їхніх соціальних потреб - наукові конференції, симпозіуми, гастролі театрів, окремих акторів, виступи письменників, музикантів, співаків і т.п.;

б) міжнародне дія - сукупність актів одного суб'єкта заради зміни або підтримки поглядів, волі, поведінки іншого міжнародного суб'єкта, тобто мова йде про мітинги і демонстрації біля іноземних посольств і представництв, про резолюції і петиціях у відношенні іншої держави і т.д.;

в) міжнародної взаємодія - соціальна взаємозв'язок двох міжнародних суб'єктів, коли дії одного з них викликають відповідні дії іншого;

г) міжнародна залежність - форма зв'язку між суб'єктами міжнародних відносин, яка може бути об'єктивною залежністю як частину від цілого і як результат навмисного дії одного міжнародного суб'єкта на інший шляхом застосування певних засобів і методів примусу і тиску.

Основні принципи міжнародних відносин зафіксовані в Статуті ООН і в інших документах, підписаних і ратифікованих більшістю країн світу.

Це, перш за все, невтручання, згідно з яким ніяка держава або група держав не мають права прямо або опосередковано втручатися у внутрішні та зовнішні справи іншої держави. Принцип невтручання забороняє також організацію, заохочення, допомога у збройній підривної, чи терористичну діяльність, спрямовану на зміну суспільно-політичного ладу іншої держави шляхом насильства чи агресії.

Серед інших важливих принципів міжнародних відносин можна виділити принцип мирного вирішення міжнародних суперечок і конфліктів, тобто будь-які виникають між суб'єктами міжнародних відносин розбіжності повинні вирішуватися за допомогою переговорів, посередництва, судового розгляду, міжнародного арбітражу, щоб не піддавати загрозі мир і безпеку народів. Принцип мирного співіснування держав з різним суспільним ладом, тобто визнання непорушності кордонів, територіальної цілісності, всебічне співробітництво, відмова від застосування сили з метою порушити політичну незалежність тієї чи іншої держави. Принцип рівноправності і самовизначення народів, принцип суверенної рівності держав, в якій не має іноземну владу на території іншої держави. Суверенітет завжди є повним, винятковим, невід'ємною властивістю держави. Принцип повного дотримання прав людини та основних свобод, під якими розуміється комплекс соціально-економічних, громадянських, політичних, культурних прав і свобод, що характеризують статус особистості в даній державі. Крім Статуту ООН цей принцип закріплений у Загальній декларації прав людини 1948 р., у Декларації про надання незалежності колоніальним країнам і народам 1960 р., в Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1966 р., в Пактах про права людини 1966 р., в Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 р. і в інших міжнародних документах. Цей принцип засуджує також будь-які форми расової дискримінації через колір шкіри, етнічного походження, віросповідання, мови, статі як посягання на гідність особистості. У сучасних умовах швидкого розвитку та поширення електронних засобів масової інформації все більше значення набуває принцип безумовного утримання від пропаганди насильства, терору і війни як інструментів позбавлення народів - великих чи малих - форми їхнього національного існування. І, нарешті, принцип сумлінного виконання державами зобов'язань, взятих ними відповідно до Статуту ООН.

Майже все XX століття пройшло під знаком глибокого протиборства двох суспільних систем - капіталізму і соціалізму. У результаті драматичних подій кінця 80-х - початку 90-х рр.. двополюсний світ розпався. Він все більш став перетворюватися на багатополюсний. У ньому з'явилися нові вогнища цивілізації у вигляді Об'єднаної Західної Європи, Японії, Китаю, мусульманських країн зі своїми інтересами і тенденціями. На відміну від біполярності, де існував значний відрив ряду держав світу від всіх інших, для багатополюсному чи багатополярності характерна приблизна порівнянність можливостей одночасно декількох держав світу. У біполярному світі жодній країні важче забезпечити своє світове панування. У таких умовах особливу роль набуває збалансованість інтересів різних народів і держав. Роль важливого гаранта "збалансованого світу" могла б грати в таких умовах України, розташована на євразійському просторі.

При проведенні зовнішньої політики слід враховувати небезпеку як союзу з Заходом проти так званого "ісламсько-конфуціанського блоку" чи Китаю, так і союзу з Сходом проти Заходу. Необхідний пошук компромісних рішень на шляху гуртування світового співтовариства та забезпечення самостійності країни у світовій політиці.