Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Міжнародні відносини та міжнародна полі...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

2. Рівні та суб'єкти міжнародних відносин

У міжнародних відносинах виділяються три рівні: глобальний, регіональний і двосторонній.

- Глобальний зачіпає інтереси всіх народів і вимагає об'єднання їх зусиль для вирішення проблем загальнолюдського масштабу.

- Регіональний будується з урахуванням особливостей регіону, який має свою специфічну проблему економічного, політичного, військового характеру.

- Двосторонній - це різноманітні зв'язки між державами.

Як частина політичної науки політологія міжнародних відносин має свою специфіку. В якості суб'єктів у сфері міжнародних відносин виступають держави, взаємовідносини між якими будуються на основі або суверенітету, якої залежності, підпорядкування і т.д. Важливим складником предмета політології міжнародних відносин виступає міжнародна політика, її соціальна природа, закономірності функціонування і розвитку. Хоча в кінцевому рахунку і внутрішня і зовнішня політика вирішують одну задачу - забезпечення і зміцнення існуючої в даній країні системи суспільних відносин, але в її вирішенні кожен з напрямків політики отримує певну специфіку. Якщо всередині країни держава має монополію на політичну владу, на всю політику в даному суспільстві, то на міжнародній арені єдиного центру світової політики немає, там діють у принципі рівноправні держави, відносини між якими будуються різному.

Суб'єкти міжнародних відносин - це такі соціальні спільності, які своїми практичними діями вирішують питання, що впливають на долі всього людства. Зазвичай виділяють дві групи соціальних спільнот: національні, тобто нації, етноси, класи, професійні, жіночі, молодіжні, наукові та інші об'єднання, і інтернаціональні, тобто групи країн, народів, міжнародних систем, рухів (екологічне "Грінпіс", Неприєднання і тощо). Результатами взаємодії суб'єктів міжнародних відносин є всі політичні, економічні, ідеологічні, культурні, військові процеси та події на світовій арені, які існують і розвиваються поза межами території, компетенції та юрисдикції окремих держав, можуть зачіпати інтереси двох, декількох або всіх держав світу, міжнародних і міжурядових організацій. Тому міжнародні відносини між їх суб'єктами будуються на двосторонній чи багатосторонній основі, носять глобальний чи регіональний характер.

Суб'єктами міжнародних відносин є організації і рухи, які активно впливають на зовнішню політику, використовуючи певні методи. Це:

- Організація Об'єднаних Націй - створена в 1945 році за ініціативою держав-учасниць антигітлерівської коаліції, що діє на основі Статуту ООН, проголосивши рівність всіх держав - великих і малих;

- Міжнародні міжурядові організації, які створюються за домовленістю між урядами для координації дій в різних життєвих сферах: Всесвітня організація охорони здоров'я, Всесвітній поштовий союз - всього близько 20 організацій; - міжнародні неурядові організації, що створюються для сприяння міжнародним відносинам, для здійснення плідного співробітництва народів, мобілізації зусиль у боротьбі за мир і т.д. Наприклад, Всесвітня Рада світу, Міжнародна організація журналістів і т.д.

- Інтеграційні угруповання, що створюються з метою розвитку продуктивних сил, посилення міжнародного поділу праці. Наприклад, Європейське економічне співтовариство - 12 країн;

- Військово-політичні блоки, які об'єднують країни, що мають загальний військово-стратегічний інтерес. Наприклад, НАТО (рік створення - 1949). Протистояв йому Варшавський Договір, якийбувстворений в 1955 році, а у 1990 р. припинив своє існування;

- Національно-визвольні рухи, які шукають свої шляхи розвитку, об'єднуючись в регіональні організації. Наприклад, Організація Африканського єдності, Організація країн - експортерів нафти - ОПЕК та інших;

- Міжнародні політичні рухи, таким є, наприклад, Соцінтерн, який об'єднує 68 партій, з них 27 правлячі, що вносять свій внесок у стабілізацію відносин країн, дотримуючись тактики компромісів. Комінтерн, Ліберальний Інтернаціонал;

- Екологічні рухи, наприклад, рух «зелених», що об'єднує 9 європейських держав; створений координаційний комітет «зелених», представляє їхні інтереси;

- Держави і союзи держав, що є основними суб'єктами міжнародних відносин, бо вони виражають конкретну і постійно виявлену зовнішню політику.

Міжнародні організації - це міжурядові і неурядові об'єднання держав, створені на основі міжнародних угод для здійснення певних цілей. Універсальною міжнародною організацією є Організація Об'єднаних Націй, яка народилася в результаті великої перемоги над фашистською Німеччиною і мілітаристською Японією. Статут ООН, підписаний всіма провідними учасниками антигітлерівської коаліції, набув чинності 24 жовтня 1945 року. Тому цей день щорічно відзначається у всьому світі як День ООН. Штаб-квартира знаходиться в Нью-Йорку. Її головними органами є Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна Рада - ЕКОСОР, Рада по опіці, Міжнародний суд і Секретаріат. Крім того є ряд спеціалізованих установ ООН, які відповідно до сфери діяльності поділяються на три основні групи. У першу групу входять установи економічного характеру. Це - Міжнародний валютний фонд - МВФ, Міжнародний банк реконструкції та розвитку - МБРР, Міжнародна фінансова корпорація - МФК, Міжнародна асоціація розвитку - МАР, Продовольча і сільськогосподарська організація об'єднаних націй - ФАО, Всесвітній поштовий союз - ВПС, Організація об'єднаних націй з промислового розвитку - ЮНІДО, Міжурядова морська організація - ІМО, Міжнародний союз електрозв'язку - МСЕ, Всесвітня метеорологічна організація - ВМО. Другу групу складають спеціалізовані установи соціального характеру. Це - Міжнародна організація праці - МОП і Всесвітня організація охорони здоров'я - ВООЗ. Третю групу утворюють спеціалізовані установи культурно-гуманітарного характеру. Це - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури - ЮНЕСКО, Всесвітня організація інтелектуальної власності - ВОІВ, Дитячий фонд ООН - ЮНІСЕФ. У розвитку міжнародного співробітництва в області мирного використання атомної енергії важливу роль відіграє Міжнародне агентство з атомної енергії - МАГАТЕ.

Крім названих спеціалізованих установ ООН існують різні міжнародні міжурядові організації, які займаються вузькими конкретними питаннями: Міжнародний інститут холоду, Міжнародний союз публікації митних тарифів, Дунайська комісія та ін

Оскільки міжнародні міжурядові організації займають значне місце в сучасних міжнародних відносинах, то в їх роботі беруть активну участь представники Росії як суверенної держави. Це дозволяє їй зберігати і зміцнювати позиції провідної держави світу, надаючи широке вплив на ріст і інтенсифікацію міжнародних зв'язків в усіх напрямках.

Від міжнародних міжурядових організацій слід відрізняти міжнародні неурядові організації. Їх членами можуть бути як національні громадські організації, так і окремі особи, а також міста та наукові установи. У той же час будь-якого роду таємні товариства і закриті клуби не вважаються міжнародними неурядовими організаціями.

В даний час у світі налічується понад три тисячі міжнародних неурядових організацій. Найбільш відомі з них - це Всесвітня федерація профспілок - ПФД, Всесвітня федерація поріднених міст - ВФПГ, Міжнародна рада наукових спілок - МСНС, Міжнародна організація журналістів - МОЖ, Міжнародна асоціація юристів-демократів - МАЮД та ін У роботі багатьох з них беруть участь організації та громадяни Росії. І хоча статус у міжнародних неурядових організацій в основному консультативний, вони відіграють істотну роль у розвитку плідного співробітництва народів, в мобілізації світової громадської думки проти політики агресії, расового та національного гноблення, за мир і безпеку, за загальне роззброєння і подальший соціальний прогрес.