Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техн.забез.-2005.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
807.94 Кб
Скачать

Контрольні запитання

60. Наведіть принципову схему екскаватора з гідравлічним управлінням робочого обладнання. Опишіть його будову, робочий процес, застосування, формулу для визначення продуктивності.

61. Покажіть, принципову схему ланцюгового траншейного екскаватора, його будову та робочий процес. Дайте визначення формули експлуатаційної продуктивності.

3. Машини для гідромеханізованої розробки грунтів. Машини для розробки мерзлих грунтів і ущільнення грунтів. Машини для бурових робіт.

Гідромеханізація це комплексно-механізований спосіб безперервної розробки грунтів, їх транспортування й укладання за допомогою енергії потоку води. Машини для розробки мерзлих грунтів дозволяють руйнувати мерзлий шар грунту з метою подальшої розробки грунту землерийними, землерийно-транспортними або буровими машинами та обладнанням. Машини для ущільнення грунтів виконують циклічне або безперервне ущільнення насипного грунту до стабілізації його механічних властивостей. Бурові машини застосовують для буріння свердловин, шпурів і свердловин.

Для всіх цих груп машин наведено принципові схеми. Розкрито принцип дії окремих груп машин і обладнання, особливості їх використання, залежності для визначення продуктивності.

Вказівки

Зверніть увагу на групи машин за призначенням. Вивчіть принципові схеми окремих груп машин та їх робочого обладнання: принцип їх дії та особливості використання, технологію розробки грунтів окремими групами машин і визначення їх продуктивності.

Контрольні запитання

62. Розкрийте особливості використання машин для розробки мерзлих грунтів. Наведіть принципову схему бурової фрези, описати принцип її дії.

63. Обладнання для гідромеханізації. Наведіть принципові схеми гідромонітора та земснаряда.

64. Перерахуйте способи ущільнення грунтів і відповідні типи машин. Наведіть конструктивну схему катка.

65. Машини для бурових робіт. Схема бурильно-кранової машини. Опишіть її будову.

МАШИНИ ДЛЯ ПАЛЬОВИХ РОБІТ

Для улаштування пальових фундаментів використовують копрові установки та пальові заглибники.

Наведена технологія пальових робіт. Показані типи копрових установок, їх основні характеристики та особливості використання. Розглянуто пальові заглибники за способом заглиблення та принципом дії. Наведено їх принципові схеми, показані їх переваги й недоліки та основні характеристики.

Вказівки.

При вивченні цих машин необхідно знати класифікацію машин для пальових робіт, принципові схеми копрової установки та пальових заглибників. Звернути увагу на особливості використання копрової установки, на типи заглибників за способами заглиблення та принципом роботи і з’ясувати пріоритетність використання окремих типів заглибників у будівельній галузі. Знати основні параметри цих машин.

Контрольні запитання

66. Обладнання для пальових робіт? Наведіть схему копрової установки.

67. Наведіть схему вібраційного заглибника, опишіть його будову та принцип дії.

68. Яка будова та принцип дії трубчатого дизель-молота, особливості конструкції, основні характеристики та параметри.

МАШИНИ ДЛЯ ЗДРІБНЕННЯ, СОРТУВАННЯ ТА ЗБАГАЧЕННЯ КАМ’ЯНИХ МАТЕРІАЛІВ.

Для приготування бетонних сумішей і розчинів, а також для виконання інших робіт у будівництві використовується значна кількість кам’яних матеріалів - щебінь, гравій і пісок. Щебінь одержують з природного каменю шляхом здрібнення, сортування, а інколи перемивання.

Наводяться основні характеристики матеріалів, що здрібнюються, класифікація машин для їх здрібнення, сортування та збагачення. Наведено основні конструктивні схеми та характеристики цих машин, технологічні схеми здрібнення та сортування скельних порід, а також формули визначення продуктивності цих машин.