Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техн.забез.-2005.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
807.94 Кб
Скачать

1. Машини для підготовчих робіт і землерийно-транспортні машини

До машин для підготовчих робіт відносять: кущорізи, викорчовувачі та розпушувачі. Землерийно-транспортні машини пошарово зрізають і переміщують грунт у процесі свого руху. До цих машин відносять: бульдозери, скрепери, грейдери, автогрейдери та одноківшеві фронтальні навантажувачі.

Розглядаються конструктивні особливості цих машин та їх робочого обладнання в залежності від призначення. Наведено класифікацію, основні характеристики, визначення експлуатаційної продуктивності та особливості експлуатації.

Вказівки

Вам необхідно розрізняти машини для підготовчих робіт і землерийно-транспортні машини за їх призначенням. Знати особливості робочого обладнання та базових машин згідно з класифікацією, їх основні характеристики. Звернути увагу на особливості експлуатації та можливості автоматизації технологічних процесів, що виконуються цими машинами. Засвоїти визначення експлуатаційної продуктивності машин.

Контрольні запитання

53. Основні властивості грунтів. Поняття про сили опору копанню.

54. Які існують різновиди машин для підготовчих робіт? Наведіть принципову схему розрихлювача.

55. Які існують різновиди землерийно-транспортних машин за функціональним призначенням? Наведіть їх основні характеристики, визначення експлуатаційної продуктивності.

56. Охарактеризуйте призначення бульдозерів, наведіть їх класифікацію і принципову схему бульдозера з гідравлічним управлінням робочим обладнанням. Приведіть розрахування експлуатаційної продуктивності.

57. Охарактеризуйте призначення скреперів, їх класифікацію, наведіть принципову схему. Наведіть формулу експлуатаційної продуктивності скрепера.

58. Охарактеризуйте призначення автогрейдерів, дайте їх класифікацію. Наведіть принципову схему автогрейдера.

59. Охарактеризуйте призначення одноківшевих фронтальних навантажувачів, наведіть принципову схему і опишіть принцип дії. Продуктивність.

2. Землерийні машини

До групи землерийних машин належать екскаватори. Екскаватори являють собою машини для циклічної або безперервної розробки грунту і переміщення його у відвал або до транспортних засобів. Екскаватори циклічної дії, одноківшеві, універсальні мають найбільш поширене використання в будівельній галузі. Екскаватори безперервної дії призначені для виконання значних обсягів однотипних зосереджених або лінійних робіт.

Наведено призначення, класифікацію та формули визначення продуктивності екскаваторів. Показані конструктивні особливості за призначенням та принципом дії як одноківшевих екскаваторів циклічної дії так і екскаваторів безперервної дії. Показано особливості їх експлуатації та можливості їх автоматизації.

Вказівки

Необхідно звернути увагу на типи екскаваторів за призначенням і принципом дії, та на їх різновиди за типом робочого обладнання. Знати класифікацію та індексацію екскаваторів циклічної та безперервної дії, мати уяву про їх принципові схеми. Знати технологію розробки грунтів окремими типами екскаваторів і вміти визначити їх продуктивність.