Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по землеробству загальному.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
84.31 Кб
Скачать

2.2Агрономічна оцінка сівозмін та обґрунтування чергуванню культур

Розміщення площ культур в господарстві «Дружба» яке відображається в цій таблиці має економічну недоцільність, воно повністю не забезпечує виконання господарством намічених планів, спеціалізацію господарства. Економічними факторами зумовлена й вимога розміщення провідних культур у сівозміні попередниках.

Виходячи з цього, найбільш раціональне розміщення у сівозміні основних культур по господарству має наступну послідовність. Так, озимі зернові в сівозміні переважно розміщують по парах (в районах достатнього зволоження – зайнятих, недостатнього - чистих). Допускають розміщення озимих після просапних, що рано збирають, зокрема після кукурудзи, яку вирощують на зелений корм. Добрим попередником озимих є багаторічні трави. Допускають розміщення озимих і після зернових колосових, в основному після озимих, які йдуть по парах.

Просапні культури висівають після озимих зернових, у деяких випадках після ярих зернових або просапних культур. Нерідко кукурудзу висівають по кукурудзі (але не більше двох років підряд). Для цукрового буряка найкращими попередниками використовують в господарстві здебільшого озимі зернові, які йдуть по чистих парах і багаті на добрива. Велика різноманітність просапних культур, що вирощуються в господарстві спричинює різне розміщення їх у сівозмінах.

Пар у сівозміні розміщуєть у тих її ланках, де треба знищити бур’яни і підвищити родючість грунту. Розміщувати парове поле після поля багаторічних трав і навпаки недоцільно, оскільки в цих випадках не використовується повно родючість грунту, створена травами в цих полях. Важливим питанням є вибір типу пару. У районах недостатнього зволоження доцільніше застосовувати чисті.

Таблиця 3

Можливі варіанти чергування культур у 9 – ти пільній сівозміні

Для побудови правильного чергування культур у сівозміні потрібно знати їхні кращі попередники. Попередником називається сільськогосподарська чи культура пара, що займали дане поле в попередньому році. Його вплив на родючість грунту і врожай наступної культури й оцінка як попередника зв’язані з його біологією оброблення.

Варіанти чергування культур

Культура або пар

Площа, га

Культура або пар

Площа,га

Культура або пар

Площа,га

Варіант 1 (головний)

Варіант 2

Варіант 3

Пар

88,9

Пар

88,9

Пар

88,9

Оз.пшениця

88,9

Оз.пшениця

88,9

Оз.пшениця

88,9

Горох, одн.трави

88,9

Оз.пшениця

88,9

Ячмінь

88,9

Озима пшениця

88,9

Горох, одн.трави

88,9

Оз.пшениця

88,9

Однорічні трави

88,9

Оз.пшениця

88,9

Однорічні трави

88,9

Озима пшениця

88,9

Однорічні трави

88,9

Оз.пшениця

88,9

Однорічні трави

88,9

Ячмінь

88,9

Горох, одн.трави

88,9

ячмінь

88,9

Однорічні трави

88,9

Однорічні трави

88,9

Соняшник, рицина

88,9

Соняшник, рицина

88,9

Соняшник, рицина

88,9

Попередники озимої пшениці використовуємо зайнятий пар та однорачні трави на зелений корм. Поле, вільне від оброблюваних сільськогосподарських культур протягом одного року і підтримуване в чистому від бур’янів стані.

В господарстві застосовують зайнятий пар, він протягом деякого періоду (1 – 3 роки) зайнятий культурними рослинами, а в інший час обробляється. В якості культури, що займає пар використовували : в перший рік – однолітні трави на зелений корм, на другий рік – кукурудза на зелений корм – всі вони швидко ростуть і рано звільняють поле, у якому ми проводимо комплекс прийомів по підготовці грунту під посів озимої культури.

Я вважаю, що краще місце просапних культур у сівозміні – після озимих і ярових хлібів, що йдуть по чистій чи зайнятому парі, а також по парі багаторічних трав і інших гарних попередників за умови, що грунт на цих полях добре заправлений органічними добривами.

Заключний етап проектування нової сівозміни полягає в обґрунтуванні економічної оцінки сівозміни. Розрахуємо окремі показники для 9-ти пільної сівозміни економічної показники та занесемо до таблиці 4.

Таблиця 4