Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по землеробству загальному.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
84.31 Кб
Скачать

3.Обґрунтування заходів розширеного відтворювання родючості ґрунту

Найважливішим резервом підвищення ефективності чистих парів є своєчасний їх підйом. У південній зоні пари орють відвальними плугами на глибину 25-27 см. Навесні проводять покривні боронування в 2 сліду. Для озимих протягом літа пари слід готувати з поступовим зменшенням глибини щоб уникнути пересихання верхнього шару ґрунту.

Сприятливий вплив на збереження ґрунтової вологи і стійкість поверхню пари до ерозії надає заміна частини механічних обробок хімічними заходами боротьби з бур’янами.

Зяблева обробка дозволяє створити сприятливі умови для накопичення вологи в глибоких шарах ґрунту, що підвищує стійкість її водного режиму в умовах посухи. Чим раніше після збирання врожаю починають обробку поля, тим вище її якість, краще зберігається осіння волога, більше накопичується доступною для рослини їжі, знищуються бур’яни та шкідники.

Корисно поєднувати дві системи обробки зябу: ранню оранку слідом за прибиранням і оранку з інтервалом в 2-4 тижні, після проведення післязбирального лущення стерні. Перша ефективна після всіх попередників, друга – після зернових культур.

Для лущення стерні використовують важкі дискові борони БДТ -2,5А, БДТН-2,2, БДТ – 7, корпусні лущильники ПЛ-10-25, ПЛ 5 -25. При виборі знарядь для лущення стерні слід враховувати схильність до ерозії. У разі ущільнення в злущеного шару після дощів, появи сходів падалиці або розростання смітної рослинності обробку ґрунту необхідно повторити. Основну оранку закінчують в середині вересня.

Способи і глибина зяблевої обробки залежать від ряду причин: кількості осіннє – зимових і літніх опадів, механічного складу і щільності ґрунту, потужності гумусного горизонту, засміченості, глибини попередньої обробки, особливостей попередника і вимог культур, що висіваються.

Напрямок оранки зябу щорічно змінюють, крім силових ділянок.

У наших умовах посушливого клімату з короткою, часто сухою весною має велике значення своєчасні покривні боронування не менш, ніж у два сліди упоперек основного обробітку. Незаборонований зяб за один теплий весняний день може витратити на випаровування 40 – 45 м3 води з кожного гектара.

На стерньових ділянках вологу закривають голчастою бороною – 3, лущильниками з плоскими дисками ЛДГІ-10 або з голчатими дисками ЛДГІ-15 .

Кращим знаряддям для передпосівної обробки ґрунту є культиватор з екстирпаторними лапками марки КПС – 4, КПН – 4, КПГ – 4, які агрегатуються з боронами. Глибина культивації не повинна перевищувати глибини загортання насіння (6-8 см)

У технології вирощування сільськогосподарських культур провідне значення має встановлення кращих способів посіву та оптимальна норма висіву. Основні зернові сіють рядовим і перехресним способами. Чим рівномір ніше розміщують рослини, тим вони краще ростуть і розвиваються.

Як до способів посіву, так і до норм висіву потрібно підходити диференційовано. Одночасно з посівом зернових слід вносити гранульований суперфосфат з розрахунку 10 – 15 кг діючої речовини на гектар.

У системі агротехнічних заходів важливу роль відіграє післяпосівне коткування. Основні прийоми догляду за посівами озимих – боронування і підгодівля мінеральними добривами в дозах N10 + P 35 які проводять відразу після достигання ґрунту.