Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

природознавство 1-4кл конспекти

.pdf
Скачиваний:
317
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.75 Mб
Скачать

4 клас

551

 

 

— Із давніх-давен люди почали полювати на тварин, а потім навчилися приручати їх. Отже, свійських тварин люди розводять і використовують у своєму господарстві

Свійські тварини звикли до людини і до умов життя, які вона створила для них. Самі вони не можуть знайти в природі їжу і житло. Та й людина не може обійтися без свійських тварин, бо вони дають їй різні продукти: м’ясо, молоко, сало, яйця, а також шерсть, шкіру, пух.

Тому в Україні найважливішою. Поряд із рослинництвом, галуззю сільськогогосподарстваєтваринництво.Діяльністьїїполягаєурозведенні сільськогосподарських тварин і виробництві тваринної продукції.

ІІІ. Повідомлення теми і завдань уроку

— На сьогоднішньому уроці ми розглянемо тему «Тваринництво рідного краю».

ІV. Сприймання та усвідомлення навчального матеріалу

1.Робота з картою (С. 162 у підручнику).

Визначте, які галузі тваринництва найбільше розвинені в Укра-

їні.

Назвіть регіони, в яких розвинене скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво.

Яких тварин розводять у нашій області?

Поміркуйте, від чого залежить розведення тварин у певній місце-

вості.

2.Розповідь учителя.

Тваринництво виробляє близько 40 % сільськогосподарської продукціїкраїни — цінні продукти (молоко, м’ясо,сир,яйця,рибу, мед) і сировину для харчової та легкої промисловості (шкіру, вовну, шовк). При цьому воно використовує кормові культури полів, рослини луків і пасовищ, відходи від харчування людей, комбікорми.

Головні галузі тваринництва — скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство, конярство, а також рибництво, кролівництво, хутрове звірівництво, бджільництво, шовківництво.

Є декілька напрямів спеціалізації скотарства: молочне і м’ясне. Молочне розвивається там, де є пасовища із соковитими травами (Полісся). М’ясне скотарство розвивається в усіх природних зонах навколо центрів харчової промисловості, відходи від якої є кормами для худоби. Мо- лочно-м’ясне скотарство швидкими темпами розвивається навколо великих міст, курортів, де є багато споживачів і молока, і м’яса. У загальній кількості великої рогатої худоби в Україні на корів припадає більше половини.

Важливою галуззю тваринництва України єсвинарство, що виробляє понад третину всього м’яса. Свинарство — це галузь тваринництва, що спеціалізується на розведенні свиней для отримання м’яса, сала, шкіри,

552

Усі уроки природознавства. 1–4 класи

 

 

щетини, кісткового борошна. Ця галузь найкраще представлена у районах високорозвиненого зернового господарства, картоплярства, виробництва цукрових буряків і соняшнику, у приміських зонах великих міст. Утримують свиней на свинофермах.

Вівчарство насамперед набуло поширення у Карпатах і на півдні України (Крим, Одеська, Запорізька обл.). Вівці дають вовну, м’ясо, жир, молоко. Традиційним у високогір’ї Карпат є виробництво бринзи — сиру з овечого молока.

Птахівництво розвинене на всій території України, але найбільше птиці (гусей, качок, індиків, курей) поблизу великих міст і у основних зернових районах степу і лісостепу. Із свійських птахів отримують м’ясо, яйця, пух і перо.

Де-не-девУкраїніпочализайматисярозведеннямекзотичнихптахів — страусів. Їх вирощують на страусових фермах заради м’яса та яєць.

На усій території України відроджується конярство, яке колись було важливою галуззю тваринництва. Нині поголів’я коней становить близько 0,5 млн голів. Найбільше коней розводять у Карпатах, Закарпатті, на Поділлі та Поліссі.

Ставковимрибництвомзаймаютьсяскрізь.Розводятьпереважнокарасів, товстолобиків, білих амурів, лящів, коропів, а в гірських річках — форель.

УбагатьохрайонахУкраїнипоширенимєкролівництво,найбільше — на Поліссі та у лісостепу.

Хутрове звірівництво — це розведення хутрових звірів на спеціальних фермах. Найбільше вирощують норок, песців, нутрій, сріблясточорних лисиць.

Давні традиції в Україні має бджільництво, основним призначенням якого є розведення бджіл для отримання меду, воску, прополісу, бджолиної отрути. Поширене воно в усіх регіонах, де квітують з весни до осені медоносні рослини.

На півдні України (Миколаївська. Одеська, Запорізька, Дніпропетровська обл., Крим) поширеним є шовківництво. Це галузь сільського господарства, що спеціалізується на розведенні метеликів-шовкопрядів, кокони яких використовують для виробництва шовку.

3.Розповідь учителя про галузі тваринництва, що розвинені в області.

Тваринництво області базується на польовому кормовиробництві, природних пасовищах, відходах харчової промисловості, виробництві комбікормів.

Найважливішими галузями є скотарство і свинарство, що дають 90 % тваринницької продукції області. Розвинуті також птахівництво, вівчар­ ство, кролівництво, бджільництво, рибництво.

Скотарство в області має м’ясо-молочну спеціалізацію. Корови становлять приблизно 1/3 від усього поголів’я ВРХ. Середній надій мо-

4 клас

553

 

 

лока від однієї корови становить 2,7 тис. кг на рік. Найвища щільність поголів’я ВРХ — в Красилівському, Дунаєвецькому, Славутському, Городоцькому, Волочиському районах, а корів — в господарствах навколо Хмельницького.

Одна із важливих галузей тваринництва — свинарство. Щільність поголів’я свиней в області є значно меншою, ніж по Україні. Найбільше розвинуте свинарство в Старосинявському, Чемеровецькому, Городоцькому, Кам’янець-Подільському, Теофіпольському районах.

Птахівництво — галузь тваринництва, що розвивається в області досить швидко. Найкраще розвинуте воно в Хмельницькому, Чемеровецькому, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Летичівському, Ново­ ушицькому районах.

Вівчарствоірозведеннякізєдопоміжноюгалуззютваринництваувсіх районах Хмельниччини. Дещо більшу щільність поголів’я малої рогатої худоби мають Волочиський, Деражнянський, Славутський райони.

V. Осмислення знань учнями

1.Робота з підручником.

Опрацювання статті «Тваринництво рідного краю».

2.Гра «Знайдіть мене».

Учитель називає або показує малюнки тварин. Учні повинні визна-

чити, в якій галузі тваринництва займаються їх розведенням, а також яку користь вони дають людям.

Матеріал для гри: бджола, щука, кріль, корова, свиня, індик, нутрія, курка тощо.

3.Хвилинка-цікавинка.

У Львівській області розпочато вирощування і розведення харчових равликів. Вміст білків у м’ясі равликів є вищим, ніж у яловичині. Окрім того, 300 равликів коштують на світовому ринку понад 800 доларів,

аодин кілограм їхньої ікри — понад 200 доларів.

VІ. Узагальнення та систематизація знань

Що таке тваринництво? Які головні галузі тваринництва?

Що таке скотарство? Які особливості розведення корів?

В яких природних умовах розвивається свинарство? Вівчарство? Птахівництво? Рибництво? Бджільництво? Чому?

Які галузі тваринництва є в області, де ми живемо?

VІІ. Підсумок уроку

VІІІ. Домашнє завдання

Прочитати у підручнику статтю «Тваринництво рідного краю». Підготувати розповідь про одну із галузей тваринництва своєї облас-

ті за планом (С. 168 підручника).

554

Усі уроки природознавства. 1–4 класи

 

 

Урок 33

Тема. Промисловість рідного краю

Мета: дати учням поняття про промисловість; ознайомити їх із галузями промисловості, що розвинуті в Україні; виховувати дбайливе ставлення до природних багатств рідного краю.

Обладнання:ілюстраціїгалузейпромисловості,карта«Промисловість України».

Хід уроку

І. Організація класу до уроку ІІ. Перевірка домашнього завдання

1.Фронтальне опитування.

Що таке тваринництво?

Які головні його галузі? Які з них розвинені в нашій області?

ВякихприроднихумовахвУкраїнірозвиваєтьсясвинарство?Вівчар­ ство? Птахівництво? Бджільництво? Чому?

2.Індивідуальне опитування.

Розповідь дітей за планом про галузі тваринництва, що розвинені

вобласті, де вони живуть.

1)Назва галузі.

2)Розведенням яких тварин займається.

3)Природні умови, що сприяють розведенню цих тварин.

4)Особливості розведення тварин.

5)Значення тварин для людей.

ІІІ. Актуалізація знань учнів та повідомлення теми уроку

Провідною галуззю господарства України є промисловість. У міс- тахбагатолюдейпрацюєнапромисловихпідприємствах —заводахіфаб- риках.

Які промислові підприємства є в нашій області?

Тема нашого сьогоднішнього уроку — «Промисловість рідного краю».

ІV. Вивчення нового матеріалу

1.Розповідь учителя.

Промисловість охоплює близько 20 галузей — електроенергетичну, паливну, металургійну, хімічну, машинобудівну, деревообробну, паперову, легку, харчову тощо.

Паливна та електроенергетична галузі є провідними галузями про-

мисловості. Від рівня їх розвитку залежить стан всіх інших галузей господарства і добробут людей.

4 клас

555

 

 

Паливна промисловість — це вугільна, нафтова, газова, торфова галузі. Провідне місце серед них займає вугільна промисловість. Кам’яне вугілля добувають у шахтах Львівсько-Волинського вугільного басейна та на Донбасі.

В Україні створена потужна нафтова промисловість. Завдяки зосередженню нафтових та газових родовищ у Передкарпатському регіоні, Сумській та Полтавській областях споруджені та діють великі нафтопереробні заводи в таких містах, як: Долина, Надвірна (Івано-Фран- ківська область), Дрогобич (Львівська область), Кременчук (Полтавська область). Тут з нафти отримують бензин, гас, мазут і багато інших речовин.

Наше життя неможливе без електроенергії. Половину всієї електроенергії виробляють теплові електростанції. 2/5 електроенергії країни виробляють 4 атомні електростанції, а 5 % електроенергії дають гідроелектростанції. Вони розташовані на річках Дніпро, Дністер, Південний Буг.

Багатоелектроенергіїспоживаєметалургійнапромисловість,щоохоплює ті заводи, на яких з руд виплавляють метали. Найбільшими металургійними комбінатами є «Азовсталь», «Запоріжсталь», а також Дніпровський, Алчевський, Макіївський комбінати.

Машинобудування — це галузь промисловості, що забезпечує випуск різноманітних машин та устаткування для інших заводів, фабрик. На машинобудівельних заводах в Україні виготовляють електродвигуни, турбіни, кораблі, літаки, а також устаткування для хімічної та легкої промисловості.

Напідприємствах хімічноїпромисловостівиробляютьмінеральні добрива, кислоти, соду, пластмасу, лаки, фарби.

Хімічнапромисловістьвикористовуєздебільшогонафту,газ,кам’яне вугілля, відходи переробки деревини, сільського господарства.

У місцевості, де росте багато лісу, розвивається деревообробна і паперова промисловість.

Полісся — основний заготівельний регіон України. Тут розміщені великі деревообробні підприємства з переробки деревини, виготовлення плит, фанери, паркету.

Меблева промисловість розвинута у великих містах: Києві, Житомирі, Фастові, Броварах, Ірпіні.

По всій Україні діють підприємства легкої і харчової промисловості.

На підприємствах харчової промисловості переробляють продукцію рослинництва та тваринництва.

На фабриках легкої промисловості виготовляють товари народного споживання — тканини, одяг, взуття, іграшки, парфумерію.

556

Усі уроки природознавства. 1–4 класи

 

 

2.Практична робота з картою «Промисловість України».

Робота в групах

Група 1. За картою визначити області, де найкраще розвинена паливна і металургійна промисловості. Чи є підприємства цих галузей у нашій області?

Група2.За картою встановити, в яких регіонах є підприємства машинобудівельної промисловості. Що на них виготовляють?

Група 3. Де в Україні найбільше підприємств хімічної і деревообробної промисловості? Що на них виготовляють?

Група 4. Визначити, де в Україні зосереджені підприємства легкої та харчової промисловості. Які з них є у нашій області?

Фізкультхвилинка

V. Осмислення учнями знань

Робота з підручником.

Опрацювання статті «Промисловість рідного краю».

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

Які галузі охоплює промисловість?

Чим займається паливна промисловість?

Де в Україні виробляється електроенергія?

Щовиготовляютьнапідприємствахмашинобудівельноїпромисловості? Де здебільшого зосереджені ці заводи?

Де розвиваються деревообробна і паперова промисловість? Чому?

Яку продукцію виготовляють на підприємствах харчової та легкої промисловості?

VІІ. Підсумок уроку

VІІІ. Домашнє завдання

1)Опрацювати матеріал підручника.

2)Підготувати розповідь про одне із промислових підприємств області.

Урок 34

Тема. Охорона природи рідного краю. Контроль навчальних досягнень

Мета: продовжити знайомити дітей із природоохоронною діяльністю в Україні та рідному краї; ознайомити з поняттям екологія; розвивати спостережливість, логічне мислення, вміння робити висновки, самостійно розв’язувати проблемні ситуації, підсумовувати вивчене; виховувати любов до природи.

Обладнання:ілюстраціїіззображеннямтварин,рослинрідногокраю, що охороняються.

4 клас

557

 

 

Хід уроку

І. Підсумок фенологічних спостережень

Який сьогодні місяць?

Який день?

Як змінилася тривалість дня?

Яка сьогодні температура?

Які роботи виконуються людьми в цю пору?

ІІ. Актуалізація опорних знань

1.Бесіда.

Як людина використовує воду, повітря, ґрунт, корисні копалини?

Чому виникла необхідність охороняти природні багатства?

Чому виникла потреба охорони рослинного та тваринного світу?

Яку природоохоронну роботу ви проводите у своєму населеному пункті?

Розкажіть про правила поведінки в природі.

Подумайте, які з них стануть вам у нагоді під час літніх канікул.

2.Розгадування кросворда.

Відгадавши кросворд, ми прочитаємо назву науки, що допомагає людині охороняти природу.

1

2

3

4

5

6

7

8

1)Річкова тварина — будівельник гребель і заплав. (Бобер)

2)Польові квіти з білими пелюстками і жовтою серединкою. (Ро­ машка)

3)Велика рогата тварина, яка водиться в лісах Карпат і Криму, має назву «благородний». (Олень)

4)Птах, який прилітає до нас у червоних чоботях. (Лелека)

5)Степова рослина, що має довгі вирости, схожі на волосся. (Ковила)

6)Назва моху, що поширений на болоті. (Сфагнум)

7)Рідкісний птах, який гніздиться у Чорноморському заповіднику. Зустрічається на водоймах нашої місцевості. (Лебідь)

8)Водна рослина, яка має білі квіти і велике листя, що вкриває поверх­ ню води. (Лілія)

558

Усі уроки природознавства. 1–4 класи

 

 

ІІІ. Повідомлення теми і завдань уроку

— Отже, наука, що допомагає людині охороняти природу, називається екологія. Ми сьогодні поговоримо про важливі екологічні завдання, що є сьогодні, навчимося розуміти, як необхідно ставитися до природи, щоб не завдати їй шкоди, а зберегти її красу. Тема уроку — «Охорона природи рідного краю».

ІV. Сприймання та усвідомлення навчального матеріалу

— У кожної людини рідний край — це місце, де вона народилася, живе і працює. Кожне дерево, квітка, травинка — це частина природи, частина рідної землі. Природа подарувала їх людям назавжди. Людина живе і працює серед природи і тому зобов’язана її берегти. Україна здавна славиться своїми природними багатствами: лісами, горами, річками, морями. Особливо шанобливо люди ставляться до землі, яку називають годувальницею. І від того, як ми будемо ставитися до землі, води, повітря, лісу, буде залежати наше майбутнє.

Із давніх-давен все потрібне для себе людина діставала з природи і прагла жити з нею в злагоді.

Минав час, наші попередники пізнали закони природи, навчились створювати машини і нові технології. Вирубуючи ліси, осушуючи болота, будуючи заводи і фабрики, автомобілі та літаки, вносячи у ґрунт мінеральні добрива та отрутохімікати, ми майже не замислюємося, як же це позначиться на природі і нашому здоров’ї. Це призвело до безлічі екологічних проблем. Зникають тварини і рослини.

2.Розповіді заздалегідь підготовлених учнів про природоохоронні об’єкти рідного краю.

1 - й у ч е н ь. У 1975 році поблизу Сатанова відкрили перше джерело мінеральної води. Вона мала цілющі властивості. Згодом там відкрили інші джерела з мінеральною водою.

2 - й у ч е н ь. У місті Полонному, на мальовничому березі Хомори, з-під товщ граніту б’є мінеральна вода, у складі якої є радон. До гідрологічних пам’яток належить озеро Святе. Обрамлене віночком листяних

іхвойних дерев, привертає увагу дзеркально чистою і свіжою водою. Жителі з любов’ю ставляться до нього, плекають його красу та бережуть для нас.Насерединіозераєострів,депоміжстаримивербамиісоснамизростають рідкісні рослини. А вздовж берега на воді квітує біле латаття.

3 - й у ч е н ь. У місті Кам’янець-Подільському є ботанічний сад. Він став центром щодо відтворення зникаючих і рідкісних рослин.

3.Бесіда на основі прослуханого.

— Як ви думаєте, де можна дізнатися про рідкісну природу? (У Чер-

воній книзі України)

4 клас

559

 

 

— А чи тільки у Червоній книзі відображена охорона природи? (Ні.

Ще охорона природи відображена в Конституції України.)

V. Осмислення знань учнів

1.Робота з підручником. Опрацювання статті «Охорона природи рідного краю».

2.Робота в зошитах із друкованою основою (С. 63).

VІ. Контроль досягнень

Самостійна робота.

Варіант І

Варіант ІІ

1. Відкритим способом в Україні до-

1. У шахтах України добувають:

бувають:

а) граніт;

а) кам’яне вугілля;

б) залізну руду;

б) нафту;

в) пісок.

в) торф.

2. Жук-плавець, видра, щука живуть:

2. Кріт, коник, деркач живуть:

а) на луках;

а) у лісах;

б) у водоймах;

б) на болотах;

в) у лісах.

в) на луках.

3. Льон, соняшник, цукровий бу-

3. Пшениця, ячмінь, жито — це:

ряк — це:

а) овочеві рослини;

а) овочеві рослини;

б) зернові рослини;

б) зернові рослини;

в) технічні рослини.

в) технічні рослини.

4. Підкресліть назву природної зони,

4. Підкресліть назву частини Украї-

в якій ви живете.

ни, в якій розташований ваш край.

Мішані ліси, степи, Крим, Карпат-

Північ, південь, захід, схід, цент-

ські гори.

ральна частина.

5. Запишіть назви рідкісних рослин

5. Запишіть назви рідкісних тварин

рідного краю

рідного краю

VІІ. Домашнє завдання

Прочитати статтю з підручника, підготувати повідомлення про природоохоронні об’єкти області, тварину або рослину, що занесені до Червоної книги.

Література

1.БайбараТ.М.Я і Україна: Підручник для 4 кл. / Т. М. Байбара, Н. М. Бібік. —

К.: Форум, 2004. — 176 с.

2.Байбара Т. М., Бібік Н. М. Я і Україна. 3 клас.— К.: Форум, 2003.

3.Бібік Н. М., Коваль Н. С. Я і Україна: Підруч. для 2 кл.— К.: Форум, 2002.— 144 с.

4.Бубнов М., Бубнов Ю. У пташиному царстві.— К.: Веселка, 1986.

5.Бутрім В. Л. Казка вчить. Збірник нестандартних дидактичних матеріалів з основних дисциплін.— Х.: Вид. гр. «Основа», 2006.— 128 с.

6.Бутрім В. Л. Курс «Я і Україна»: цікава дидактика.— Х.: Вид. гр. «Основа», 2004.— 112 с.

7.ВолодарськаМ.О.ЯіУкраїна.Самостійніроботидля2,3класу. —Х.:Торсинг-

плюс, 2006. — 128 с.

8.Дидактичнамозаїка:цікаведовкілля/Уклад.Л.М.Римар,Ю.Є.Бардакова.—

Х.: Вид. гр. «Основа», 2005.— 128 с.

9.Діптан Н. В., Хитяєва Л. П. Я і Україна. Плани-конспекти уроків. 3 клас.— Х.: Ранок; Веста, 2004.

10.Дітям про державну та народну символіку України / Упоряд. Л. М. Римар.—

Х.: Вид. гр. «Основа», 2004.— 96 с.

11.Друзь З. В. Пізнавальні завдання з ознайомлення з навколишнім світом у 1–2 класах. — К.: Радянська школа, 1990.

12.Друзь З. В. Пізнавальні завдання з ознайомлення з навколишнім світом.— К.: Радянська школа, 1990.

13.КуценкоН.Я.,ПоходжайН.Я.ЯіУкраїна.Навколишнійсвіт.1клас:Посібник для вчителів. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2004. — 128 с.

14.Лопатина А., Скребкова М. 600 творческих игр для больших и маленьких. — М.: Амрита-Русь.

15.Маринчук Т. В. Казки, вірші, оповідання для позакласного читання.—

Х.: Вид. гр. «Основа», 2004.— 112 с.

16.Наумчук В. І. Завдання з природознавства. 2–4 класи.— Тернопіль: СМТ Астон, 2003.

17.ПометунО.,ПироженкоЛ.Інтерактивнітехнологіїнавчання.Теорія,практика, досвід: Методичний посібник.— К.: АПН, 2004.

18.Програмадлясередньоїзагальноосвітньоїшколи.3–4класи.—К.:Початкова школа, 2003.

19.Програмидлясередньоїзагальноосвітньоїшколи.1–2класи.—К.:Початкова школа.— 2001.— 296 с.

20.Програмидлясередньоїзагальноосвітньоїшколи.1–4класи. —К.:Початкова школа, 2006. — 432 с.

21.Програмидлясередньоїзагальноосвітньоїшколи.3–4класи. —К.:Початкова школа. — 2003. — 296 с.

22.Уткін В. Життя Землі.— К.: Веселка, 1983.

23.ШандрівськаГ.,ЛясковськаМ.ЯіУкраїна.Навколишнійсвіт.1клас. Розробки уроків. — Тернопіль: підручники і посібники, 2003. — 104 с.

24.Ярмоленко Б. М. Цікава зоовікторина.— К.: Радянська школа, 1969.