Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посибник для издательства.doc
Скачиваний:
208
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
689.15 Кб
Скачать

14. Запобігання насильству у родині учня

Однією актуальних проблем сьогодення, з якою усе частіше стикається шкільний соціальний педагог, є проблема насильства у сім’ї.

За офіційним визначенням, насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю [З А К О Н У К Р А Ї Н И «Про попередження насильства в сім'ї» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, N 10, ст.70 ) - zakon.rada.gov.ua › cgi-bin/laws/main.cgi…].

Сімейне насильство неоднорідне і може бути розділено на цілий ряд специфічних категорій: жорстоке поводження з дітьми з боку батьків, бабусь і дідусів, інших родичів, вітчима або мачухи, партнерів одного з батьків (тобто вони не вступали в шлюб, але можуть проживати разом). Поняття "Жорстоке поводження" включає фізичне насильство, інцест і сексуальне насильство, а також психологічно негативний вплив, що може проявлятися, наприклад, у ігноруванні дитини або залученні до насильства між батьками або іншими членами сім'ї. Дитина не повинна спостерігати акти насильства. У цьому ж ряду знаходиться ситуація, коли дитина постійно спостерігає за насильницькими відносинами між батьками, хоча сама і не є безпосередньою їх жертвою.

Законодавство про попередження насильства в сім'ї складається з Конституції України (254к/96-ВР), Закону «Про попередження насильства в сім'ї» , інших нормативно-правових актів, які регулюють відносини щодо попередження насильства в сім'ї.

Закон України «Про попередження насильства в сім'ї» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, N 10, ст.70 ) визначає правові і організаційні основи попередження насильства в сім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї (Додаток 28).

Соціальний педагог має знати та донести до своїх потенційних клієнтів,що за здійснення заходів по попередженню насильства в сім'ї відповідають такі державні органи:

- уповноважений орган державної влади з питань попередження насильства в сім'ї, який приймає і розглядає заяви про здійснення насильства в сім'ї і направляє жертви насильства в сім'ї і членів сім'ї, що знаходяться під загрозою насильства, в кризові центри, центри медико-санітарної реабілітації;

- дільничні інспектори міліції і кримінальна міліція у справах дітей (у випадках, коли жертва насильства або особа, відносно якої є реальна загроза насильства в сім'ї, або особа, що зробила насильство в сім'ї, не досягли 18 років);

- органи опіки, що надають допомогу у відновленні порушених прав і захищають законні інтереси неповнолітніх, які мають батьків і стосовно їх здійснено або існує загроза здійснення насильства в сім’ї);

- членів їх сім'ї, що надають психологічну, педагогічну, медичну і юридичну допомогу, а також (за можливості) притулок для тимчасового перебування членів сім'ї, які можуть стати або стали жертвами насильства;

- центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім'ї, де потерпілі перебувають добровільно на якийсь час, який є необхідним для лікування і психосоціальної реабілітації;

- центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які проводять соціальну інспекцію неблагополучних сімей. Об'єкти інспекції: діти, що знаходяться на обліку в органах внутрішніх справ, діти, що пережили насильство в сім'ї, дорослі члени сім'ї, що перебувають на обліку в наркологічному диспансері, в органах внутрішніх справ.

Заяви і повідомлення приймаються по місцю мешкання потерпілого.

Підставою для ухвалення заходів по попередженню насильства в сім'ї є:

- заява про допомогу жертви насильства в сім'ї (члена сім'ї, щодо якого є реальна загроза здійснення насильства);

- повідомлення про насильство (загрозу) стосовно неповнолітнього або недієздатного члена сім'ї;

- виявлене жертвою насильства (членом сім'ї, стосовно якого існує загроза насильства) бажання отримати захист від насильства в сім'ї у випадку, якщо повідомлення або заява поступила від жертви особисто.

При виявленні соціальним педагогом випадку насильства у сім’ї учня, необхідно озброїти його інформацією про те, що попросити про правову допомогу можна на підставі заяви (повідомлення) про насильство в сім'ї або загрозу його здійснення, яка приймається за місцем проживання потерпілого органами, перерахованими вище.

У випадках, якщо повідомлення або заява поступило не від потерпілого особисто, він може просто висловити бажання про застосування відповідних заходів із попередження насильства в сім'ї. Крім того, для застосування заходів щодо попередження насильства достатньо повідомлення про застосування насильства в сім'ї або реальну загрозу його здійснення щодо неповнолітнього або недієздатного члена сім'ї. Повідомлення може поступити від будь-якої особи або організації.

Структура, в яку поступило повідомлення про здійснення насильства в сім'ї або реальну загрозу його здійснення, розглядає заяву і вчиняє в межах своїх повноважень заходи з попередження насильства в сім'ї. Порядок розгляду заяв і повідомлень про здійснення насильства в сім'ї або реальній загрозі його здійснення затверджується Кабінетом міністрів України.

Часто дитина, у сім’ї якої склалися несприятливі умови, виявляє своє страждання не прямо, опосердковано через незвичну поведінку, зниження навчальної успішності, зменшення кола спілкування. Жорстокість у сім’ї може виявитися й в агресивній поведінці учня. Такі незвичні прояви мають ретельно вивчатися психологічною службою школи за допомогою відповідних методик (Додаток 29). Соціальному педагогу важливо спрямувати зусилля на профілактику насильства у сім’ях учнів. Для цього створюються банки даних дітей, що потребують підвищеної педагогічної уваги, де відзначаються сімейні умови (сім’я неповна, благополучна, кількість дітей у сім'ї), причини не благополуччя сім'ї тощо (Додаток 30). Взагалі робота з сім’єю є одним з важливих напрямів діяльності соціального педагогає