Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін_облік_2_2003.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
594.43 Кб
Скачать

73. Розкрийте порядок обліку пдв

Податок на додану вартість (ПДВ) є частиною новоствореної вартості і сплачується до Державного бюджету на кожному етапі виробництва продукції, виконання послуг. Додана вартість - це прибуток, заробітна плата з нарахуваннями на неї, амортизація та інші витрати, пов'язані з власне виробничим процесом.

У бухгалтерському обліку рахунок №64 "Розрахунки за податками й платежами" призначено для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету. На цьому рахунку також узагальнюється інформація про інші розрахунки з бюджетом, зокрема за субсидіями, дотаціями та іншими асигнуваннями

У бухгалтерському обліку всі розрахунки з бюджетом (за рахунок прибутку, за податками працівників підприємств, за іншими платежами) відображають на рахунку №64 "Розрахунки за податками й платежами". На кредиті цього рахунка відображають нараховані суми платежів до бюджету (податкові зобов'язання ), а на дебеті - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Кредитове сальдо показує заборгованість підприємства перед бюджетом, тобто суму, яку підприємство має перерахувати до бюджету. Рахунок №64 "Розрахунки за податками й платежами" має субрахунки за видами платежів до бюджету: 641 "Розрахунки за податками"; 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами"; 643 "Податкові зобов'язання"; 644 "Податковий кредит".

На 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства України (податок на прибуток, податок на додану вартість, інші податки). На 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами" ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляються відповідно до чинного законодавства України та облік яких не ведеться на рахунку №65 "Розрахунки за страхуванням". На 643 "Податкові зобов'язання" ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню). На 644 "Податковий кредит" ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік на рахунку №64 "Розрахунки за податками й платежами" здійснюють за видами платежів до бюджету.

75.Облік податку на прибуток

Облік витрат з податку на прибуток від звичайної діяльності на основі П(С)БО та вимог податкового законодавстваПідприємства водопровідно-каналізаційного та теплового господарства є платниками податку на прибуток підприємства відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємства" від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, із змінами і доповненнями. За цим Законом об'єктом оподаткування є податковий прибуток.

В бухгалтерському обліку нарахування суми поточного податку на прибуток за звітний період і погашення зобов'язання поквартально відображається записами:

• на суму нарахованого податку

Дебет 981 "Податки на прибуток від звичайної діяльності" Кредит 641 "Розрахунки за податками" (субрахунок "Розрахунки за податком на прибуток")

• на суму сплаченого податку

Дебет 641 "Розрахунки за податками" (субрахунок "Розрахунки за податком на прибуток") Кредит 311 "Рахунки в банках"

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати, доходи, активи і зобов'язання з податку на прибуток та її розкриття у фінансовій звітності встановлено П(С)БО 17 "Податок на прибуток"104.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]