Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мамінчук.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

3.2. Особливості інформаційних систем «Акцент» і «1с: Підприємство»

Сьогодні на ринку програмного забезпечення бухгалтерського обліку пропонується безліч програм різних виробників. Перейти від використання однієї програми до іншої буває інколи досить складно. Ще складніше пристосуватися до відмінностей у правилах налаштування програм на особливості облікової політики конкретного підприємства.

Проте, не дивлячись на істотні відмінності в порядку застосування різних програм, усі вони засновані на єдиному підході до вирішення задач бухгалтерського обліку, яка зводиться до того, щоб на підставі даних первинних документів скласти записи про господарські операції, обчислити обороти та залишки по відповідних рахунках і, як результат, скласти фінансову звітність тощо.

Опишемо характеристики інформаційних систем бухгалтерського обліку «Акцент» і «1С:Підприємство».

Акцент бухгалтерія – це універсальна автоматизована програма для ведення бухгалтерського, управлінського та фінансового обліку на підприємствах. Ця програма забезпечує повноцінний правильний з бухгалтерської точки зору багатовимірний та багаторівневий аналітичний і синтетичний облік [15, 16].

Програма Акцент являє собою клас програм, які можуть виступати одночасно в двох іпостасях: в якості програми ведення бухгалтерського обліку, і в якості конструктора, з допомогою якого можна створити систему для обліку будь-якого виду. До складу засобів конструювання Акценту входить: форми первинних документів, діалоги і електронна таблиця.

Облік в Акценті базується на основі подвійного запису. Обрана проводка складається з двох рахунків: по дебету – рахунок на якому відбувається прихід суми, і рахунок по кредиту – з якого здійснюється списання суми.

Для розробників Акцент пропонується відкрита та прозора архітектура. Основна інформація зберігається в «Журналі обліку господарських операцій». В ньому містяться господарські операції, які складаються з проводок. Журнал зв’язаний з іншими ключовими елементами інформаційної бази: планами рахунків, кореспондентами, об’єктами обліку та іншими.

В журнал господарських операцій інформація може потрапляти (рис. 3.1):

  • через об’єктну модель з використанням форм первинних документів, діалогів, зовнішніх програм, OLE сервера;

  • безпосереднім введенням інформації через інтерфейс користувача;

  • з використанням прямого доступу до бази даних.

Всі ці способи рівноправні, але рекомендується використання об’єктної моделі (рис. 3.1). По-перше це найзручніший спосіб, по-друге, цей спосіб не залежить від платформи яка буде використовуватись, по-третє, це найбезпечніший спосіб, з точки зору цілісності.

Рис. 3.1. Об’єктна модель ІС «Акцент»

Іншим важливим завданням після організації введення інформації є аналіз інформації. Для вирішення задач, пов’язаних з побудовою звітів в Акценті передбачений механізм, описаний на рис. 3.2.

Рис. 3.2. Механізм аналізу інформатизації в інформації в ІС «Акцент»

Стандартні звіти – це звіти, правила побудови яких і зовнішній вигляд стандартний та змінити його не можна.

Майстер звітів – це інструмент для створення звітів довільної вибірки та групування інформації без програмування.

В Акценті міститься велика кількість різних об’єктів. Опишемо основні з них:

  1. Об’єкт Application («Додаток»). Представляє собою саму програму. Використовується: для управління додатками; для запуску або створення елементів конструювання (форм, діалогів, модулів); для доступу до властивостей додатку; для доступу до модулів розширення системи AddIn.

  2. Об’єкт WorkArea («База даних»). Об’єкт предаставляє базу даних програми. Він включає всі елементи (господарські операції, план рахунків, аналітику тощо), систему формування звітності, об’єкти програмного доступу до СУБД тощо.

Всі елементи бази даних об’єднані в колекції:

  • Господарські операції;

  • Рахунки;

  • Кореспонденти;

  • Об’єкт обліку;

  • Аналітика «Різне»;

  • Шаблони тимчасових господарських операцій;

  • Підшивки.

Акцент бухгалтерія включає автоматизацію таких облікових задач:

  • нарахування та виплату зарплати;

  • автоматизований розрахунок різних видів нарахувань і стягнень;

  • облік необоротних активів та балансової вартості основних засобів;

  • облік валових доходів та витрат;

  • розрахунки з бюджетом;

  • розрахунки з підзвітними особами;

  • розрахунки з постачальниками та покупцями;

  • облік банківських та касових операцій;

  • можливість формування, зберігання та друку всіх необхідних документів.

Крім цих задач стандартна постановка дозволяє розширювати свій функціонал за рахунок підключення додаткових модулів, забезпечуючи: взаємозв’язок із системою «клієнт-банк» для автоматичного прийому виписки в програму, підключення різноманітного зовнішнього електронного обладнання, обмінюватись документами з іншими базами програми Акцент, а також інші програми. Крім цього існує велика кількість готових рішень на базі Акценту, які можуть працювати сумісно з справжнім типовим рішенням.

Система програм «1С: Підпримство» – універсальний засіб автоматизації всіх видів обліку на підприємствах і в організаціях всіх галузей і видів власності, у тому числі і торговельних підприємств [17, 18]..

Програми використовуються як одним користувачем, так і в мережевому варіанті. Серед програм які використовуються одним користувачем найбільш популярна «1С: Бухгалтерія 8» для України, за допомогою якої можна вести всі види обліку в єдиній інформаційній базі. Для великих підприємств, в системі управління яких зайнята велика кількість менеджерів і бухгалтерів, використовуються так звані SQL-версії на основі архітектури «Клієнт-сервер», що дозволяють організувати роботу в комп’ютерній мережі десятків користувачів («1С: Бухгалтерія» версія 8 для України для SQL).

Також не можна не сказати і про Програму "1С: Роздріб 8 для України" яка призначена для автоматизації бізнес-процесів роздрібних торгових точок (магазинів), як самостійних, так і тих, що входять в розподілену роздрібну мережу. Програма дозволяє автоматизувати облік товарних запасів на складах магазинів та облік грошових коштів у касах магазинів.

"1С: Роздріб 8 для України " забезпечує реєстрацію операцій з товарами у розрізі товарних груп, магазинів, складів , організацій підприємства і дозволяє отримувати аналітичну інформацію про рух товару з необхідної користувачеві ступенем деталізації. У програмі підтримується планування та реєстрація фактичного робочого часу співробітників магазину, а також оформлення продажів із зазначенням продавця, який обслуговував покупця. Це дозволяє контролювати працівників і застосовувати прозору систему мотивації продавців.

«1С: Підприємство» є універсальною системою автоматизації економічної та організаційної діяльності підприємства.

«1С: Підприємство» – є не просто програмою, яка існує у вигляді набору незмінних файлів, а сукупність різних програмних інструментів з якими працюють розробники та користувачі. Всю систему можна розділити на дві великі частини, які тісно взаємодіють одна з одною: конфігурацію та платформу, яка керує роботою конфігурації. Платформа забезпечує роботу конфігурації і дозволяє вносити в неї зміни або створювати власну конфігурацію.

Загальна архітектура платформи 1С: Підприємство подана на рис. 3.3.

Рис. 3.3. Загальна архітектура платформи «1С: Підприємство»

Загальні механізми. Визначають концепцію створення прикладних  рішень. Наявність цих механізмів дозволяє максимально співвіднести  технологічні можливості з бізнес-схемою розробки та впровадження  прикладних  рішень.

Прикладні механізми. Орієнтовані на вирішення  завдань  автоматизації обліку та управління підприємством.  Використання проблемно-орієнтованих об'єктів дозволяє розробнику  вирішувати  широке коло завдань складського, бухгалтерського, управлінського обліку, розрахунку зарплати, аналізу даних і управління на рівні бізнес-процесів.

Механізми інтерфейсу. Реалізований сучасний  дизайн інтерфейсу і підвищена комфортність роботи користувачів при роботі з системою протягом тривалого часу. 

Масштабованість. Технологічна платформа забезпечує різні  варіанти  роботи прикладного  рішення:  від  персонального  однокористувацького до  роботи в масштабах  великих  робочих  груп і підприємств.  Ключовим  моментом  масштабованості  є  те,  що підвищення продуктивності  досягається  засобами  платформи, і прикладні  рішення не  вимагають  доробки при збільшенні кількості одночасно працюючих користувачів. 

Інтеграція. 1С:  Підприємство  є  відкритою системою.  Надається  можливість  для  інтеграції практично  з будь-якими  зовнішніми програмами та устаткуванням на  основі  загальновизнаних  відкритих  стандартів  і протоколів передачі даних. У системі є  цілий  набір засобів, за  допомогою  яких можна створювати,  обробляти  та обмінюватися даними різних форматів, здійснювати доступ до всіх  об'єктів  системи,  реалізують її функціональніможливості, підтримувати різні протоколи обміну, підтримувати стандарти взаємодії з іншими підсистемами, створювати власні інтернет-рішення. 

Web-сервіси. дозволяє  створювати  веб-сервіси  в конфігурації  1С: Підприємства, а також взаємодіяти в конфігурації 1С: Підприємства з веб-сервісами, опублікованими сторонніми постачальниками. 

Система прав доступу. Система прав доступу дозволяє надавати доступ  користувачів тільки  до тих даних,  які необхідні  їм  для  виконання  певних функцій в прикладному рішенні. Розробник може створювати набори прав, що відповідають посадам користувачів або виду діяльності. 

Обмін даними. Дозволяють створювати територіально розподілені інформаційні системи як на основі інформаційних баз 1С: Підприємства, так і за участю інших інформаційних систем, не заснованих на 1С: Підприємство.

Web-розширення. Web-розширення,  хоча  і  входить  до складу  технологічної  платформи,  постачається у вигляді окремого  програмного продукту і дозволяє вбудовувати доступ до даних 1С: Підприємства в існуючі веб-сайти та веб-додатки, а так само створювати готові веб-додатки, що використовують інформаційну базу 1С : Підприємства. 

Інтернаціоналізація. Всі тексти конфігурації і бази даних зберігаються  в  форматі  UNICODE.  Це  означає,  що  будь-яка текстова  інформація  може включати  одночасно  символи  різних  мов.  Для основних  європейських  мов  підтримуються  національні уявлення  дат,  чисел, а  також  порядок  сортування  текстів.  Для конкретної інформаційної бази надається  можливість  додаткового налаштування подання чисел, дат, часу.

Економічна і аналітична звітність. Потужні засоби формування  звітів  і  друкованих форм забезпечують широкі можливості оформлення  та інтерактивної роботи: інтелектуальна побудова ієрархічних, багатомірних і  крос-звітів,  отримання будь-яких аналітичних даних з довільною налаштуванням користувачем без зміни прикладного рішення, групування і розшифровки в звітах,  деталізація і агрегація інформації,  зведені таблиці для аналізу багатовимірних даних, динамічна  зміна  структури  звіту, різні типи діаграм для графічного представлення економічної інформації. 

Робота користувача. Сучасний дизайн інтерфейсу забезпечує  легкість  освоєння для  початківців і високу  швидкість  роботи  для  досвідчених користувачів: значне прискорення масового введення інформації завдяки  функції  «введення по  рядку»  і  ефективному використанню  клавіатури,  полегшення роботи непідготовлених користувачів, швидке освоєння системи,  зручні засоби роботи з великими  динамічними  списками, управління видимістю і порядком колонок, настройка відбору і сортування,різноманітні сервісні можливості, універсальні інструменти для створення звітів будь-якої  складності. 

Повнотекстовий пошук. Механізм  повнотекстового  пошуку  підтримує  вказівку пошукових операторів (І, АБО, НЕ, ПОРЯД і ін.) Можливо вибіркове включення прикладних об'єктів і реквізитів у повнотекстовий пошук. 

Методи адміністрування. Адміністратору прикладного рішення  надаються широкі можливості для управління роботою користувачів і  контролю дій,які вони виконують. Також система надає розвинені механізми оновлення прикладного рішення з використанням різних протоколів  обміну  даними, у тому числі і через Інтернет. 

Методи розробки. Технологічна платформа «1С:  Підприємство» містить  засіб  розробки, за допомогою  якого  створюються  нові  або змінюються  існуючі прикладні рішення. Це засіб розробки називається «конфігуратор». Так як він включений у стандартну поставку «1С: Підприємства 8», то користувач може самостійно розробити або модифіковані прикладне рішення.

«1С: Підприємство» має різні режими роботи, основні з них 1С:Підприємство і Конфігуратор.

Режим 1С: Підприємство є основним і використовується для роботи користувачів системи. В цьому режимі користувачі вносять дані, обробляють їх і отримують результат.

Режим Конфігуратор використовується розробниками і адміністраторами і адміністраторами інформаційних баз. Цей режим містить інструменти необхідні для модифікації існуючої або створення нової конфігурації.

Отже, 1С: Підприємство має гнучку платформу і це дозволяє його застосовувати у різноманітних областях: автоматизація виробничих і торговельних підприємств, автоматизація організаційної і господарської діяльності, введення бухгалтерського обліку з декількома планами рахунків, розрахунок заробітної плати тощо. Акцент також забезпечує повноцінний правильний багатовимірний та багаторівневий аналітичний і синтетичний облік. Для розробників пропонується відкрита та прозора архітектура.