Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мамінчук.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Висновки до розділу 3

  1. На ринку програмного забезпечення автоматизації бухгалтерського обліку пропонується безліч програм різних виробників. Проте проблема створення або впровадження таких систем на підприємстві є однією з найскладніших. Першим кроком для порівняння можливостей існуючих програмних продуктів є їх класифікація. Для керівників вітчизняних підприємств актуальним буде програмне забезпечення за прийнятну ціну, яке дозволяє експортувати дані з облікових програм; оснащене україномовним інтерфейсом, необхідними довідковими матеріалами та має демонстраційну версію; не вимагає спеціальних навичок і знань з програмування.

  2. Інформаційна система «Акцент» забезпечує повноцінний правильний багатовимірний та багаторівневий аналітичний і синтетичний облік. Для розробників пропонується відкрита та прозора архітектура. Типове рішення «Акцент» включає автоматизацію таких облікових задач: нарахування та виплата заробітної плати, облік валових доходів та витрат, розрахунки з постачальниками та покупцями, облік касових операцій, облік товарно-матеріальних цінностей тощо. Крім цих задач стандартна постановка дозволяє розширити свій функціонал за рахунок підключення додаткових модулів. Також існує велика кількість готових рішень на базі ІС «Акцент», які можуть працювати сумісно з справжнім типовим рішенням.

  3. «1С: Підприємство» має гнучку платформу і це дозволяє його застосовувати у різноманітних областях: автоматизація виробничих і торгових підприємств, автоматизація організаційної і господарської діяльності, введення бухгалтерського обліку з декількома планами рахунків, розрахунок заробітної плати тощо.

  4. Аналіз основних бізнес-процесів торговельного підприємства, які можна автоматизувати в ІС «Акцент» та «1С: Підприємство» дозволяє стверджувати, що використовуючи ці інформаційні системи торговельне підприємство може успішно змінити систему управління бізнес-процесів свого підприємства.

  5. Аналізуючи такі характеристики та особливості інформаційних систем Акцент» та «1С: Підприємство», як: структура бази даних, мова програмування, зручність інтерфейсу користувача, ціна системи, можливість побудови додаткових звітів, термін впровадження, керівник та безпосередньо користувач системи може вибрати для той варіант системи, який буде найбільш краще підходити для автоматизації бухгалтерського обліку та відповідно системи управління торгового підприємства.

Висновки

1. Модель бізнесу будь-якої компанії складається з сукупності окремих бізнес-процесів, і від того, наскільки вони ефективні, залежить успіх бізнесу в цілому. Поєднання понять «бізнес» та «процес», обумовило виникнення терміну «бізнес-процес». В літературі не існує загальноприйнятого визначення поняття бізнес-процесу та підходи до його тлумачення варіюються в залежності від приналежності бізнес-процесів до певного виду діяльності. Більшість авторів визначень поняття «бізнес-процес» схиляються до твердження, що бізнес-процес – циклічна сукупність пов’язаних конкретизованих завдань (дій), які мають певні входи (необхідні ресурси) та виходи (результати), що являють цінність для споживача (внутрішнього або зовнішнього).

2. Проаналізувавши різні тлумачення ключового поняття курсової роботи, будемо розуміти під бізнес-процесом структуровану послідовність дій з виконання певного виду діяльності на всіх етапах життєвого циклу предмета діяльності – від створення концептуальної ідеї через проектування до реалізації і результату (здача в експлуатацію об'єкта, постачання продукції, надання послуг, закінчення певної фази діяльності), тобто певний системно-замкнений процес.

3. Підприємство являє собою загальну систему, усередині якої протікає безліч взаємозв'язаних процесів, які своїм функціонуванням визначають стан всієї організаційної системи в цілому. Використання процесного підходу в управлінні підприємством передбачає розуміння поняття бізнес-процесів та управління бізнес-процесу. В свою чергу, під управління бізнес-процесами на торговельному підприємстві будемо розуміти сукупність методів і засобів впливу суб’єктів управління підприємства шляхом планування, організовування, мотивування та контролювання на розробку продуктів, маркетинг і збут, постачання, виробництво, сервіс, доставку, забезпечення з метою задоволення вимог клієнтів та підвищення ефективності господарювання підприємства.

4. Для організації взаємодії різних інформаційних систем з різними користувачами та між собою, дані потрібно відповідним чином описати в усіх системах на різних рівнях, тобто вирішити проблему їх інформаційної сумісності в найширшому розумінні. Це досягається створенням інформаційного забезпечення. Інформаційне забезпечення – це сукупність форм документів, нормативної бази та реалізованих рішень щодо обсягів, розміщення та форм існування інформації, яка використовується в інформаційній системі.

5. Для оптимізації та відповідній автоматизації бізнес-процесів торговельного підприємства в першу чергу потрібно враховувати етапи створення графічних і текстових моделей бізнес-процесів компанії. В цих моделях формалізовано розподіл відповідальності між працівниками, інформаційні потоки, порядок протікання бізнес-процесу тощо. Оптимізація бізнес-процесів допомагає компанії досягнути підвищення ефективності бізнесу через покращення бізнес-процесів. Для оптимізації бізнес-процесів використовуються різноманітні аналітичні методи, що дозволяють зменшити вартість, тривалість, кількість помилок в рамках бізнес-процесу тощо.

6. Визначено, що традиційною інформаційною системою, яка надає інформацію для управління торговельним підприємством, є бухгалтерський облік, побудова якого залежить від специфіки технологічного циклу, а отже – функцій діяльності. Отже, для обслуговування системи управління торговельного підприємства необхідна така інформаційна система, яка забезпечувала б координацію (встановлення зв'язків), взаємодію та узгодженість окремих елементів управління, в тому числі звичайно систему обліку.

7. На ринку програмного забезпечення автоматизації бухгалтерського обліку пропонується безліч програм різних виробників. Проте проблема створення або впровадження таких систем на підприємстві є однією з найскладніших. Першим кроком для порівняння можливостей існуючих програмних продуктів є їх класифікація. Для керівників вітчизняних підприємств актуальним буде програмне забезпечення за прийнятну ціну, яке дозволяє експортувати дані з облікових програм; оснащене україномовним інтерфейсом, необхідними довідковими матеріалами та має демонстраційну версію; не вимагає спеціальних навичок і знань з програмування.

8. Інформаційна система «Акцент» забезпечує повноцінний правильний багатовимірний та багаторівневий аналітичний і синтетичний облік. Для розробників пропонується відкрита та прозора архітектура. Типове рішення «Акцент» включає автоматизацію таких облікових задач: нарахування та виплата заробітної плати, облік валових доходів та витрат, розрахунки з постачальниками та покупцями, облік касових операцій, облік товарно-матеріальних цінностей тощо. Крім цих задач стандартна постановка дозволяє розширити свій функціонал за рахунок підключення додаткових модулів. Також існує велика кількість готових рішень на базі ІС «Акцент», які можуть працювати сумісно з справжнім типовим рішенням.

9. «1С: Підприємство» має гнучку платформу і це дозволяє його застосовувати у різноманітних областях: автоматизація виробничих і торгових підприємств, автоматизація організаційної і господарської діяльності, введення бухгалтерського обліку з декількома планами рахунків, розрахунок заробітної плати тощо.

10. Аналіз основних бізнес-процесів торговельного підприємства, які можна автоматизувати в ІС «Акцент» та «1С: Підприємство» дозволяє стверджувати, що використовуючи ці інформаційні системи торговельне підприємство може успішно змінити систему управління бізнес-процесів свого підприємства. Аналізуючи такі характеристики інформаційних систем Акцент» та «1С: Підприємство», як: структура бази даних, мова програмування, зручність інтерфейсу користувача, ціна системи, можливість побудови додаткових звітів, термін впровадження, керівник та безпосередньо користувач системи може вибрати для той варіант системи, який буде найбільш краще підходити для автоматизації бухгалтерського обліку та відповідно системи управління торгового підприємства.