Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг методичка 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Підлягає поверненню на кафедру

Геоінформатика

Методичні вказівки до практичних робіт

Чернівці

Чернівецький національний університет

2011

ББК: 65.04в612; 26.17в612

УДК 528.9; 911:004

Г 357

Друкується за ухвалою редакційно-видавничої ради

Чернівецького національного університету

імені Юрія Федьковича

Г 357. Геонформатика : конспект лекцій / укл. М.В. Цепенда. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2010. - 48.с.

У конспекті лекцій аналізуються основні парадигми теорії інформації; проблеми створення систем штучного інтелекту для еколого-географічних досліджень; характеризуються технічні засоби машинної графіки і введення даних у ГІС та основні типи джерел даних; висвітлюється структура і формати подання просторових даних та методи їх візуалізації.

Для студентів університетів, що навчаються за напрямом "Географія" на спеціальностях "Географія" та "Економічна і соціальна географія".

ББК: 65.04в612; 26.17в612

© Чернівецький національний університет, 2010

Вступ

Дане видання є продовженням конспекту лекцій із геоінформатики, що вийшли друком у 2005 році [1]. Перша тема розкриває такі питання, як теорія інформації та її основні парадигми; зміст понять "інформація", "дані" і "знання" в геоінформатиці зокрема і суспільстві загалом; обґрунтовується схема процесу передачі інформації для набуття знань при читанні карти. Друга тема розглядає проблеми створення експертних систем на основі баз знань для потреб природоохоронної діяльності і, в цілому, в географічних дослідженнях; їх структуру і типи. Тут же характеризуються основні технічні засоби машинної графіки та технічні засоби введення даних у ГІС. У третій темі висвітлюються проблеми реєстрації, введення і зберігання даних в ГІС; аналізуються структура і формати подання просторових даних та методи їх візуалізації в геоінформаційних технологіях. Розглянуті основні джерела даних для ГІС і їх типи – картографічні, статистичні, текстові, польові, аерокосмічні тощо.

Матеріали навчального видання адресовані студентам-географам і будуть корисними для них за умов відсутності єдиного рекомендованого підручника з геоінформатики.

Змістовний модуль 1: Практична робота № 1 Тема: Система організації служби маркетингу

Мета: Ознайомити з видами організації маркетингової служби підприємства.

План

1. Мета, завдання та функції служби маркетингу на підприємстві.

2. Види організації маркетингової служби підприємства.

3. Розв’язати ситуаційну задачу.

1. Мета, завдання та функції служби маркетингу на підприємстві.

Служба маркетингу (СМ) є самостійним структурним підрозділом підприємства, підкоряється безпосередньо комерційному директорові і керується в своїй діяльності чинним законодавством, вказівками і наказами, затвердженими планами робіт. Робота служби орієнтована на гнучке пристосування всієї господарської діяльності підприємства до змін економічній ситуації в країні.

Основні завдання, що стоять перед службою маркетингу.

1. Фактичний аналіз реалізації продукції підприємства і його основних конкурентів в груповому і розгорнутому асортименті.

2. Визначення сегментів ринку для основних груп продукції, їх долі і позицій на кожному сегменті ринку.

3. Аналіз ринку основних видів сировини і прогноз можливих тенденцій; аналіз причин незадоволеного попиту на продукцію підприємства і розробка пропозицій по зниженню його розмірів.

4. Розробка і формування коротко-, середньо- і довгострокових прогнозів по збуту продукції по галузях і регіонах і сегментах ринку і кварталах; розробка пропозицій по освоєнню нових ринків/сегментів ринку і пропозицій по диверсифікації.

5. Розробка пропозицій по освоєнню нових видів продукції, зняттю з виробництва або використанню їх в нових сферах.

6. Розробка плану заходів щодо директ-маркетингу і його практичне здійснення; вибір найбільш перспективних регіонів з метою створення в них дилерських центрів.

7. Розробка пропозицій по концепції цінової стратегії, включаючи: систему знижок в рамках програм по стимулюванню збуту; розробка пропозицій по основному і альтернативному плану збуту (на випадок непередбачених обставин, наприклад, сезонних зміни кон'юнктури ринку і ін.).

8. Розробка пропозицій по концепції стратегії досягнень цілей збуту і організаційних заходів по її здійсненню. Розробка пропозицій по створенню/коректуванню елементів фірмового стилю, їх правильному використанню в оформленні внутрішніх і зовнішніх приміщень підприємства, на виставках і ярмарках.

9. Розробка плану заходів щодо реклами і паблік рілейшнз, з використанням найбільш ефективних засобів реклами, оперативний аналіз ефективності їх проведення і, при необхідності, коректування; розробка пропозицій по формуванню/коректуванню позитивного іміджу підприємства в свідомості споживачів і єдиної корпоративної культури, безпосередня участь в їх практичному здійсненні з використанням і засобів реклами.

10. Розробка пропозицій по формуванню плану маркетингу на поточний період;

11. Розробка пропозицій по вдосконаленню організаційної структури фабрики з метою ефективного вирішення завдань відповідно до прийнятого плану маркетингу; систематизація, аналіз і контроль плану маркетингу.

Залежно від головної ідеї створення, підприємства можуть здійснювати збутову чи маркетингову організацію.

При збутовій організації розробка нових виробів підпорядкована головному конструктору, виробничі питання вирішує головний інженер, економічні – головний економіст, стосунки з покупцями в компетенції відділу збуту.

Маркетингова організація потребує, щоб маркетинг-директор зосереджував під своє керівництво і пропозиції про розробку нових товарів і їх просування до покупців і формування попиту та організацію збуту (ФПОЗ).

Маркетингова організація виникає лише тоді, коли ринок продавця перетворюється у ринок покупця, тобто пропозиція перевищує попит.