Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг методичка 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
297.98 Кб
Скачать

3. Ситуаційна задача.

Теgut - група роздрібно-збутових фірм і фірм-виробників, що працюють у сфері забезпечення населення продуктами харчування й іншими товарами першої необхідності. Основна увага приділяється асортименту свіжих продуктів і екологічній чистоті товару. Свою діяльність група здійснює в трьох землях (областях) Німеччини - Неssen, Вауегn, Тhuringen.

Теgut - порівняно молода фірма, заснував яку батько нинішнього власника після Дру­гої світової війни. З тих пір вона пройшла шлях від однієї єдиної бакалійної крамниці до роз­галуженої, дуже добре оснащеної групи взаємопов'язаних виробничих та торговельних фірм, що продовжує розвиватися. Про це свідчать такі показники, як стабільні річні темпи збільшення сумарного обігу (у середньому 24-25%), постійне розширення збутових мереж (протягом року відкривається три-чотири нових філії) і реконструкція старих філій.

Слід зазначити, що товари, що випускаються виробничими фірмами групи, відповідають стандартам ЄС (у першу чергу стандартам з якості). Керівництво групи і фірм, що до неї входять, постійно працює над планами розвитку і розширення діяльності, регулярно проводить збір маркетингової інформації і дослідження на її основі, результати яких підбиваються у річних і перспективних планах розвитку окремих фірм і всієї групи в цілому. Основні стратегічні напрямки подальшого розвитку:

а) у географічному плані - країни Східної Європи; б) у товарному плані - подальше розширення асортименту свіжих товарів, переважно овочів, фруктів, хлібобулочних і м'ясних продуктів; в)у технічному плані - повна автоматизація системи складування і доставки вантажів у філії роздрібної торгівлі, максимально можливе скорочення часу на навантаження і розвантаження товару за рахунок застосування новітньої техніки і технології в даній області; г) у маркетинговому плані - подальший розвиток і часткова зміна іміджу фірми, приведення його до найбільш можливої відповідності із уявленнями покупців про «ідеальний магазин» і пропонований асортимент товару.

Фірма «ha we ge» - одна з роздрібно-збутових мереж, що входять у групу Теgut. 53 філії фірми «ha we ge» пропонують асортимент більш ніж 15000 найменувань різних продовольчих, парфюмерно-косметичних, господарських товарів і засобів побутової хімії. Незважаючи на широкий і різноманітний асортимент, основна увага, як уже відзначалось, приділяється свіжим продо­вольчим товарам (на відміну від консервованих, глибоко заморожених, різних концентратів і т.і.). Торговельні площі складають (у залежності від філії) від 800 до 3000 кв. м. Щоб підтримувати інтерес до фірми вже наявних 3,4 млн. покупців, використовуються наступні засоби реклами: а) газетні оголошення і реклама два рази на тиждень: по понеділках - 1/2 шпальти, по четвергах -1/4 шпальти; б) більше ніж 40 місцевих газет загальним тиражем близько 1,32 млн. екземплярів; в)кольорові (чотирьохкольорові) рекламні проспекти на чотирьох-восьми сторінках загальним тиражем близько 1,3 млн. примірників; г)рекламні плакати в магази­нах і листівки з рецептами страв із продуктів, що є в продажі; д) „подвійне” розміщення товарів у філіях, яке припускає викладення товарів, що продаються на цьому тижні по „спеціальних” (занижених) цінах, у найбільш вигідних місцях, крім їхніх звичайних місць на полках.

Керівництво фірми « ha we ge » приділяє серйозну увагу рекламі і проведенню маркетингових досліджень, виділяючи на цю мету 1,2 - 1,3 % річного обігу фірми. Рішення на перспективу приймає вище керівництво разом з керівниками філій і відділу маркетингу.

Запитання і завдання.

1. Поняття «служба маркетингу»: мета, завдання, функції.

2. Які виділяють види організації маркетингової служби підприємства?

3. Визначте, які функції маркетингу реалізовані у фірмі Теgut.

4. Дайте свої рекомендації з реалізації функцій маркетингу з метою досягнення довго­строкового прибутку фірми Теgut.