Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
надьога 1 до друку нормальнас3 розді.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
331.26 Кб
Скачать

Технічні характеристики

Таблиця№1

Параметри

Характеристика

Режими GPS-зйомки

Підтримувані ProMark2

Статичний, Stop-and-go і кінематичний

Точність зйомки (СЬКВО) – Static.

Горизонтальна: 0,005м +1ррm

Вертикальна: 0,010м +2ррm

Точність зйомки (СЬКВО) в режимі

Stop-and-go

Горизонтальна: 0,012м +2,5ррm

Вертикальна: 0,015м +2,5ррm

Точність зйомки (СЬКВО) в режимі Навігація

Менше 3м із зовнішньою антеною (з WAAS)

5м з внутрішньою антеною (з WAAS)

Відстань між крапками, що знімаються, в режимі Static (довжина вектора)

До 20км, можливо зверху 20км в періоди низької активності іоносфери

Відстань між крапками, що знімаються, в режимі Stop-and-go (довжина вектора)

До 10км

Час спостереження в режимі Static

Звичайно від 20 до 60 хвилин залежно від довжини вектора

Час спостереження в режимі Stop-and-go

Звичайно 15 секунд

Час ініціалізації в режимі

Stop-and-go

15с на відомих крапках (Known Points). 5хв. на планці ініціалізації.

Кількість каналів для GPS-спутників

10

Кількість каналів на WAAS/EGNOS

2

Кут відсічення GPS-спутників

10 градусів

Інтервал запису

1-999 секунд

Діапазон робочої температури

Від –10 до +60С±

Тип батареї

2 штуки АА алкалайновых або літієвих

Тривалість роботи батареї

Внутрішня (2шт. АА):

до 8 годин з алкалайн при 20°С;

до 13 годин з літієвими при 20°С.

Зовнішня + внутрішня (6шт АА):

до 20 годин з алкалайн при 20°С;

до 39 годин з літієвими при 20°С

Об'єм пам'яті для зберігання даних

8 мегабайт;

72 години зйомки;

100 файлів даних

Примітка: При температурі нижче мінус 10±С екран ProMark2 стане тьмяним. Але хоча екран стане тьмяним, приймач працює нормально при зборі даних. Тривале використання при температурі нижче мінус 20±С може стати причиною виходу з ладу екрану ProMark2.

Ініціалізація при першому використанні

Причиною ініціалізації є збільшення швидкості обробки для обчислення першої позиції, коли в ProMark 2 ще немає останньої позиції в пам'яті (тобто коли ProMark 2 абсолютно новий або в тому випадку, якщо пам'ять була повністю очищена). Для ініціалізації ProMark 2 включите приймач, при цьому Ви побачите заставку (відкриваючий екран) - мал. 4.2. стр.96. Натискайте кнопку ENTER, поки не введете ваше місцеположення, час і дату. Після закінчення введення цієї інформації виберіть Done (зроблено) і вимкніть приймач ProMark 2.

Планування статичної зйомки

Перед виходом в полі Ви повинні спочатку спланувати, як Ви виконуватимете Вашу статичну зйомку. Попереднє планування збільшить вірогідність успішної зйомки. Існує планування статичної зйомки: це проект мережі .

Проект мережі

Ви визначили зйомку, в якій Ви збираєтеся використовувати систему ProMark 2 для установки контролю. Не враховуючи те, що кількість контрольних крапок може бути встановлене від 2-х до 20-ти, Ви повинні зробити проект мережі, враховуючи їх кількість і місцеположення спостережень (в даному випадку векторів), які потрібні для визначення місцеположення нових крапок.

Як ілюстрація представте приклад, де дві нові видимі крапки, встановлені на проектній місцевості для використання як контрольні на межі зйомки. Дві нові крапки необхідно прив'язати до існуючої контрольної крапки, що знаходиться на відстані 3-х кілометрів, рис .2.3.1.

Мал. 2.3.1.

Якщо Ви проводите цю зйомку за допомогою тахеометра, Вам, ймовірно, доведеться провести зйомку з побудовою замкнутої фігури від існуючої контрольної крапки через 2 нових крапки, мал. 3.2. Та ж сама методика може бути використана і для GPS-зйомок.

Мал. 2. 3.2.

У попередньому прикладі ми розглянули дуже простій проект мережі. На рис 3.3. представлена складніша контрольна зйомка, де 10 нових крапок, місцеположення яких повинне бути визначене, базуються на 2-х існуючих горизонтальних і 3-х існуючих вертикальних контрольних крапках.

Мал. 2.3.3.

Знову ж таки, якщо Ви проводите цю зйомку з використанням тахеометра, Вам доведеться спроектувати замкнуті фігури і побудувати досить складну мережу, з ходами, проведеними через точку зйомки.

На рис.3.4. показаний один з можливих проектів цієї мережі.

Мал. 2. 3.4.

Хоча проект мережі на рис.3.4. був зроблений з використанням умовних замкнутих ходів, цей же проект може використовуватися для проведення зйомки з GPS-обладнання. При проектуванні Вашої мережі враховуйте наступні умовні принципи:

- проект повинен включати замкнуті ходи між точками мережі в виді квадрата або круга, уникайте зворотних ходів, вузьких і протяжних. Замкнута фігура у вигляді круга або квадрата є переважнішою;

- старайтеся, щоб кількість крапок в кожному замкнутому ході була не більше 10-ти;

- завжди вводите безпосередній зв'язок між видимими крапками, наприклад, крапками, які можуть бути використані як пара для орієнтації умовного ходу. В більшості випадків видимі крапки знаходяться недалеко один від одного. Тому дуже важливо провести безпосереднє спостереження між ними.

Використання планування зйомки

Використання Планування Зйомки залежить від типу зйомки і перешкод, які можуть існувати на будь-якому пункті проекту.

Існують деякі місця і періоди часу, коли доступність супутників і їх геометрія несприятливі, хоча місцеположення в основному локалізовані, а тимчасові періоди тривають не більше декількох годин. Коли збір даних триває досить довго, 45 хвилин або більш, ці короткі періоди несприятливої доступності і геометрії зазвичай мало впливають на точність. Але коли збір даних триває порівняно не довго, 15 хвилин або менш, несприятлива доступність і геометрія можуть істотно вплинути на точність, особливо при кінематичному зборі даних. У кінематичному режимі дані зазвичай збирають на крапці 10 секунд або менш. Якщо DOP є піком (дуже велике значення DOP за короткий період часу) і саме в цей період, точність цієї крапки значно падає. Точність інших крапок в цій же кінематичній зйомці може бути дуже хорошою. Таким чином, Планування Зйомки грає критичну роль, коли проводять зйомку з досить коротким періодом спостереження.

Перешкоди на пункті значно впливають на доступність супутників і їх геометрію для цього пункту. Перешкоди можуть бути настільки серйозними, що пункт може бути непридатним для GPS-спостереження Єдиний шлях визначення впливу перешкод - це перевірити ефективність перешкод і їх вплив на доступність супутників і їх геометрію на будь-якому пункті з наявністю перешкод.

Проведення статичної зйомки за допомогою ProMark

Процедура проведення статичної зйомки може бути підрозділена на 4 простих операції: перевірка устаткування, вибір місця зйомки, установка системи і збір даних. Слідуючи вказівкам, даним нижче, Ви отримаєте успішні результати Вашої GPS-зйомки.

Примітка: Слід запамятати, що збір даних повинен одночасно проводитися з використанням двох або більш за приймачі ProMark 2 для того, щоб отримати вектори між приймачами. Проте, наступні описані нижче дії повинні бути проведені зі всіма приймачами ProMark2, які безпосередньо використовуються при зйомці. Не виникне проблем, якщо спочатку набудувати перший приймач, а потім перейти до останніх. Тільки не забувайте, що час спостереження визначається часом, коли настроєний останній приймач. Наприклад, якщо один оператор хоче провести зйомку з використанням двох приймачів ProMark 2, він може включити і набудувати перший приймач і почати збір даних, після цього оператор може перейти на інше місце і встановити другий приймач. І лише тоді, коли другий приймач почне збір даних, почнеться одночасний збір даних системи. Всі дані, зібрані першим приймачем, донині не використовуються і під час обробки даних ігноруються.

Вибір місця зйомки

Вибір місця зйомки - дуже важлива операція, яка в кінцевому результаті дозволить Вам провести вдалу зйомку. Не всі місця придатні для збору даних за допомогою GPS-приймача. Робота приймача залежить від прийому радіосигналів, передаваних супутниками, що знаходяться на відстані 21,000 км. від Землі. Ці сигнали мають достатньо високу частоту і низьку потужність і неефективні при проходженні через об'єкти, які можуть знаходитися на лінії між супутниками і GPS. Загалом, будь-який предмет, який знаходиться між GPS-приймачем і супутником, негативно впливатиме на роботу системи. Деякі об'єкти, наприклад, будівлі, повністю блокують сигнали супутника. Тому GPS не можна використовувати в приміщенні. По тих же причинах GPS не може бути використаний в тунелях і під водою. Інші предмети, такі, наприклад, як дерева, частково перешкоджатимуть проходженню сигналу або спотворюватимуть сигнал (рефлекція/рефракція). Прийом GPS-сигналів досить складний в лісистих територіях. В деяких випадках, сигнал достатній, щоб визначити грубе місцеположення, але фактично у будь-якому випадку сигнал недостатній, щоб визначити місцеположення з точністю до див. Тому GPS неефективний в лісі. З цього не виходить, що ProMark 2 може бути використаний тільки на відкритих майданчиках . GPS може бути ефективне і точно використаний і на забудованих територіях. Річ у тому, що для збору даних у будь-який час в небі знаходиться достатньо супутників, щоб точно і надійно визначити місцеположення. У будь-який час і в будь-якому місці GPS бачить і використовує 7-10 супутників. Хоча для функціонування GPS так багато супутників не потрібно. Точне місцеположення може бути визначене за допомогою 5 супутників. Тобто визначення місцеположення може бути проведене, якщо видно, принаймні, 5 супутників. Це робить можливим використання GPS уздовж лінії дерев, недалеко від будівель, але за умови видимості не менше 5 супутників. По вищеперелічених причинах прагніть встановлювати приймачі в крапках, де перешкоди мінімальні. На жаль, на місцевості це не завжди можливо. Вам може знадобитися визначити місцеположення крапки, в якій розмістити приймач ProMark 2 практично неможливо. У цій ситуації, коли крапка знаходиться у важко доступній зоні, Вам доведеться визначити місцеположення додаткової крапки або, що переважно, декількох крапок, які б мали точкою перетину дану крапку для визначення її місцеположення. Запам'ятаєте, що результатом перешкод при зборі даних є збільшення часу визначення місцеположення крапки. Місцевість з перешкодами зажадає великого часу для спостереження. Вбудована в ProMark 2 функція таймера спостереження автоматично збільшить час в місцях, де є перешкоди але в деяких випадках цього може не відбутися. В цьому випадку Вам доведеться використовувати свій досвід про необхідний час спостереження при проведенні зйомки на місцевості з перешкодами.

Для зйомок, що використовують 3 або більш за приймачі ProMark. Це покаже Вам всі затримки часу для виконання зйомки, якщо які-небудь проблеми зустрічатимуться на досліджуваній місцевості. Чим більше приймачів використовується при зйомці, тим важче скоординувати збір даних. Запам'ятаєте, між крапками, де необхідні вектори, дані повинні збиратися одночасно. Якщо один з операторів якого-небудь приймача запізнюється з початком збору даних, допустимий у зв'язку з проблемами розміщення на місцевості, це може викликати проблему у всіх операторів.

Періоди несприятливої доступності і взаємного місцеположення супутників.

Періоди несприятливої доступності і взаємного місцеположення супутників, час спостереження повинен бути збільшене для компенсації вищезгаданих подій. У приймач Pro Mark 2 вбудована функція, яка визначає час спостереження, необхідний для отримання якісного результату. Ця функція називається таймер спостереження, Таймер спостереження враховує доступність супутників і їх взаємне місцерозташування при обчисленні необхідного часу спостереження. Якщо ви проводите збір даних в період несприятливої доступності і взаємного місцерозташування супутників, ви побачите, що таймеру спостереження буде потрібно значно більше часу до того, як він сповістить вас, що зйомку можна закінчити. Таймер спостереження автоматично збільшує час спостереження для компенсації несприятливої доступності і взаємного місцерозташування супутників. Аналіз місцерозташування супутників за допомогою Mission Planning (планування зйомки) перед збором даних дасть вам зрозуміти, коли будуть періоди часу, які зажадають збільшення часу спостереження.

Кращий час для проведення GPS – зйомок

Кращий час для проведення GPS-зйомок визначається взаємним розташуванням GPS-сутників на місці проведення Вашої зйомки для даного часу доби. Кількість видимих супутників GPS- і місцерозташування супутників в небі – це важливі чинники, які впливають на необхідний час спостереження для якісного визначення GPS-векторів. У періоди, коли кількість видимих супутників мала або взаємне місцеположення супутників несприятливе, потрібний більше часу для збору даних, щоб отримати якісний результат. У окремих випадках доступність і взаємне місцеположення супутників можуть бути такі несприятливі, що Вам краще не проводити зйомку в такі періоди. Програмне забезпечення для обробки даних Ashtech Solutions включає модуль, який називається Mission Planning (планування зйомки). Програмне забезпечення Mission Planning дає Вам можливість визначення місцеположення GPS-супутників. Використовуючи інформацію альманаха супутників, який показує розташування супутників на майбутнє, ви можете аналізувати доступність супутників і їх місцеположення в ті дні, коли Ви хочете проводити зйомку для уникнення періодів часу, коли для проведення якісних спостережень буде потрібно значно більше часу, або періодів, коли зйомку краще взагалі не проводити. Ви вводите в програмне забезпечення координати свого місцеположення, час і дату, коли Ви хочете провести Вашу зйомку. Програма дасть Вам різні способи визначення місцеположення супутників в заданому місці і в заданий час.

RINEX Конвертер

RINEX (Незалежній Обмін Пріймача) - це стандартний формат для GPS, GLONASS або GPS + GLONASS даних, підтримуваний скрізь в GPS - галузі. Утіліта RINEX конвертера дасть можливість переводити файли RINEX форматованих даних будь-якого приймача в Ashtech форматовані файли і навпаки, - конвертувати файли Ashtech даних в RINEX формат. RINEX конвертер підтримує RINEX формат версії 2.01 .