Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
надьога 1 до друку нормальнас3 розді.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
331.26 Кб
Скачать

2.2. Характеристика gps-апаратури

Приймальна апаратура GPS, що випускається фірмою Ashtech (США), забезпечує високу точність місця визначення. У приймач GPS вбудований багатоканальний блок, який здійснює стеження одночасно за сигналами дванадцяти і більше супутників Землі. GPS - приймач протягом однієї секунди збирає, обчислює і записує дані про координати всіх супутників, що знаходяться в полі зору. Стандартна внутрішня пам'ять приймача дозволяє зберігати більше, ніж 37-годинні результати спостережень шести супутників або 22часовие дані, отримані за спостереженнями за десятьма навігаційними штучними супутниками землі. Живлення приймача здійснюється від спеціальних акумуляторів. Приймач з допомогою стандартноїпідставкизакріплюється на штативі. Температурний діапазон його роботи лежить в межах -20, +60 ° С, при вологості100%. GPS - апаратура складається з антенних, прийомних і обчислювальних пристроїв, а також пульта управління та індикації. Приймальний пристрій виконує функціїсупергетеродинного приймача, а також здійснює первинну обробку сигналів. Обчислювальний пристрій містить блок зв'язку і власне обчислювач. Основою обчислювача ємікропроцесори, доповнені модулями пам'яті. Пульт керування та індикації містить клавіатуру управління та індикаційне табло, на якому, за вказівками оператора, можуть відображатися різні параметри та повідомлення.

GPS - приймачі бувають двох типів: одночастотні і двочастотні. Вибір конкретного типу приймача супутникових сигналів для проведення земельно-кадастрових геодезичних робіт перш за все залежить від необхідної точності визначення положення об'єктів. Наприклад, при створенні і розвитку ОМС1 необхідно використовувати двочастотні приймачі. При розвитку ОМС2, а також при межування земельних ділянок дозволяється використання одночастотних приймачів.

2.3. Cистема геодезичної зйомки ProMark 2

ProMark 2 - це повна GPS-система, використовувана для навігаційної і точної геодезичної зйомки. Система ProMark 2 включає 2 або більш за GPS-приймачів, GPS–антени і всі необхідні компоненти, потрібні спершу для проведення якісної геодезичної зйомки даних протягом мінімального часу. Система ProMark 2 використовує стандартні штативи або GPS-штативы з фіксованою висотою для установки системи над заданою точкою зйомки. ProMark 2 збирає сигнали зі всіх доступних GPS – спупутників і зберігає цю інформацію у внутрішній твердотільній пам'яті. Зібрані дані передаються з приймача ProMark 2 через послідовний порт в офісний комп'ютер для подальшої обробки.

Система ProMark 2 працює спільно з Ashtech Solutions, що вдає із себе високопродуктивний апарат обробки GPS-даних. Ashtech Solutions - досить простий у вживанні пакет програмного забезпечення, за допомогою якого обробляються GPS-дані з визначенням точного положення і надання даних в досяжному форматі.

2.3.1. Проведення зйомки за допомогою ProMark2.

Система ProMark 2 була розроблена для проведення GPS-зйомки з використанням статичного, Stop-and-go і кінематичного режимів збору даних. 3 вищезгаданих режиму працюють незалежно один від одного, і GPS-приймач повинен бути вимкнений і знову включений, щоб перейти в інший режим роботи.

При зборі даних в статичному режимі система GPS-приймачів одночасно збирає дані зі всіх доступних супутників, при цьому приймачі залишаються стаціонарними на своїх точках зйомки. Збір даних проводиться на цих крапках для визначення відстані між приймачами і залежить від цієї відстані, взаємного місцерозташування супутників і перешкод на місцях збору даних (тобто дерев або будівель, що закривають частину неба). Коли збір даних на цих крапках закінчений, Ви переміщаєте систему GPS-приймачів на нове місце для того, щоб провести збір даних на нових крапках. В більшості випадків один з GPS-приймачів системи залишатиметься на своїй поточній крапці (базовій крапці) для того, щоб зробити прив'язку попередніх крапок до нових крапок з почерговою зміною один одного. Після того, як збір даних закінчений, дані з GPS-приймача завантажуються в офісний комп'ютер для подальшої обробки з використанням програмного забезпечення Ashtech Solutions.

Проведення навігації за допомогою ProMark 2

ProMark 2 включає широкий діапазон навігаційних можливостей, які можуть Вам стати в нагоді при проведенні повсякденної зйомки. Застосовуються 2 наступних необхідних навігаційних характеристики:

1) база даних місцевості і екран карти можуть бути використані, щоб допомогти відшукати вам місцевість, на якій ви проводитимете зйомку.

2) ProMark 2 може служити винятковим інструментом для рекогностування. Ви можете ввести відомі координати точки місцевості, яку бажаєте встановити, як кінцеву точку свого шляху, і використовувати ProMark 2 для навігації з точністю 3 метри для знаходження цієї крапки в полі. Переконаєтеся в правильному виборі карти і координатної системи.Зазвичай точність з використанням WAAS 3 метри, але вона може бути погіршена за рахунок віддзеркалення і невдалого місцеположення супутників один щодо одного.

Stop-and-go

Оскільки метод Stop-and-go вимагає ініціалізації, час збирання даних на крапці набагато коротший, ніж при статичному методі. Ініціалізація на відомій крапці може бути проведена протягом 15 секунд з односекундним інтервалом запису. Для ініціалізації за допомогою планки ініціалізації зазвичай потрібний 5 хвилин. Збір даних на крапці в режимі Stop-and-go може бути проведений за 15 секунд з односекундним інтервалом запису.

Кінематичний

Кінематичний метод також вимагає ініціалізації, як це детально описано в методі Stop-and-go. У кінематичному зборі даних не використовується час збирання даних на крапці, оскільки кінематичний збір даних відбувається під час руху. Інтервал запису в цьому випадку повинен бути встановлений з урахуванням швидкості вашого руху. В результаті установки повільного інтервалу буде зібрано недостатньо даних для опису об'єкту зйомки. Результатом дуже швидкого інтервалу запису буде надлишок даних при подальшому застосуванні. Загалом, час збирання даних на крапці залежить від наступних чинників:

1) Відстані між крапками зйомки. Загалом, чим більше це відстань, тим більше час спостереження;

2) Умов спостереження або кількості перешкод, що частково закривають небозвід. Деякі перешкоди можуть блокувати прийом сигналу супутника, вимагаючи при цьому більшого часу спостереження для збору додаткових даних для точнішого обчислення місцеположення. Дуже багато перешкоди не дозволять ProMark 2 (як і іншого GPS-приймача) зібрати достатню кількість даних для якісного визначення місцеположення;

3) Геометрія супутників залежить від місцеположення супутників, які обертаються навколо землі. Якщо супутники розміщені порівняно «вузько», важко точно обчислити місцеположення. За допомогою Mission Planning (планування зйомки) в програмному забезпеченні Ashtech Solutions можете спланувати час зйомки з оптимальною геометрією.

Ви переконаєтеся, що час спостереження змінюватиметься від 20 до 60 хвилин, залежно від чинників 1, 2, 3, описаних вище. Характеристика таймера спостереження ProMark 2 розроблена для того, щоб допомогти визначити час спостереження.Таймер спостереження враховує кількість супутників, їх геометрію і визначає, коли зібрано достатньо даних при певній відстані між крапками.