Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krim_protses (1).doc
Скачиваний:
231
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
332.2 Кб
Скачать
  1. 1. Будь-яке інше рішення суд апеляційної інстанції приймає у формі ухвали.

  2. 2. Судові рішення суду апеляційної інстанції ухвалюються, проголошуються, видаються, роз’яснюються або надсилаються учасникам судового провадження.

  3. Зміст ухвали суду апеляційної інстанції

  4. 1. Ухвала суду апеляційної інстанції складається з:

  5. 1) вступної частини із зазначенням:

  6. = дати і місця її постановлення;

  7. = найменування суду апеляційної інстанції, прізвищ та ініціалів суддів і секретаря судового засідання;

  8. = найменування (номера) кримінального провадження;

  9. = прізвища, ім’я і по батькові підозрюваного, обвинуваченого, року, місяця і дня його народження, місця народження і місця проживання;

  10. = закону України про кримінальну відповідальність, що передбачає кримінальне правопорушення.

  11. = імен (найменувань) учасників судового провадження;

  12. 2) мотивувальної частини із зазначенням:

  13. = короткого змісту вимог апеляційної скарги і судового рішення суду першої інстанції;

  14. = узагальнених доводів особи, яка подала апеляційну скаргу;

  15. = узагальненого викладу позиції інших учасників судового провадження;

  16. = встановлених судом першої інстанції обставин;

  17. = встановлених судом апеляційної інстанції обставин з посиланням на докази, а також мотивів визнання окремих доказів недопустимими чи неналежними;

  18. 3) резолютивної частини із зазначенням:

  19. = висновку суду апеляційної інстанції по суті вимог апеляційної скарги;

  20. = рішення щодо запобіжного заходу;

  21. = розподілу процесуальних витрат;

  22. = строку і порядку набрання ухвалою законної сили та її оскарження.

  23. 2. При залишенні апеляційної скарги без задоволення в ухвалі суду апеляційної інстанції мають бути зазначені підстави, з яких апеляційну скаргу визнано необґрунтованою.

  24. Вирок, ухвала про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру суду апеляційної інстанції

  25. 1. Суд апеляційної інстанції скасовує вирок суду першої інстанції і ухвалює свій вирок у разі:

  26. 1) необхідності застосування закону про більш тяжке кримінальне правопорушення чи збільшення обсягу обвинувачення;

  27. 2) необхідності застосування більш суворого покарання;

  28. 3) скасування необґрунтованого виправдувального вироку суду першої інстанції;

  29. 4) неправильного звільнення обвинуваченого від відбування покарання.

  30. 2. Вирок суду апеляційної інстанції повинен відповідати загальним вимогам до вироків. У вироку суду апеляційної інстанції зазначаються зміст вироку суду першої інстанції, короткий зміст вимог апеляційної скарги, мотиви ухваленого рішення.

  31. 3. Суд апеляційної інстанції скасовує ухвалу про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру і постановляє свою ухвалу у разі:

  32. 1) необхідності правової кваліфікації діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, як більш тяжкого;

  33. 2) застосування більш суворого виду примусових заходів медичного чи виховного характеру;

  34. 3) скасування необґрунтованої ухвали суду про відмову в застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру та закриття кримінального провадження щодо неосудного або неповнолітнього з тих мотивів, що вони не вчинили діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

  35. Недопустимість погіршення правового становища обвинуваченого

  36. 1. Обвинувальний вирок, ухвалений судом першої інстанції, може бути скасовано у зв’язку з необхідністю застосувати закон про більш тяжке кримінальне правопорушення чи суворіше покарання, скасувати неправильне звільнення обвинуваченого від відбування покарання, збільшити суми, які підлягають стягненню, або в інших випадках, коли це погіршує становище обвинуваченого, лише у разі, якщо з цих підстав апеляційну скаргу подали прокурор, потерпілий чи його представник.

  37. 2. Виправдувальний вирок, ухвалений судом першої інстанції, може бути скасований лише у разі, якщо апеляційну скаргу подав прокурор, потерпілий чи його представник, а також на підставі апеляційної скарги обвинуваченого, його захисника з мотивів і підстав виправдання.

  38. 3. Ухвала суду першої інстанції про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру може бути скасована у зв’язку з необхідністю застосувати закон про більш тяжке діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність, та суворіший вид примусових заходів медичного чи виховного характеру лише у разі, якщо з цих підстав апеляційну скаргу подали прокурор, потерпілий чи його представник.

  39. Порядок перевірки ухвал слідчого судді

  40. 1. Отримавши апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді, суддя-доповідач невідкладно витребовує з суду першої інстанції відповідні матеріали та не пізніш як за день повідомляє особу, яка її подала, прокурора та інших заінтересованих осіб про час, дату і місце апеляційного розгляду.

  41. 2. Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді розглядається не пізніш як через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.

  1. Завдання і значення стадії виконання судового рішення.

  1. Судове рішення

  2. 1. На підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

  3. 2. У рішенні суду про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження зазначається, на підставі яких конкретно доказів, поданих суду і досліджених у судовому засіданні з участю всіх учасників судового провадження, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися.

  4. 3. За недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження суд ухвалою закриває розгляд заяви про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження і роз’яснює учасникам судового провадження право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.

  5. 4. Строк зберігання матеріалів кримінального провадження не має значення для вирішення заяви про їх відновлення.

  1. Набрання судовим рішенням законної сили.

  1. Набрання судовим рішенням законної сили

  2. 1. Вирок або ухвала суду першої інстанції, ухвала слідчого судді, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

  3. 2. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

  4. 3. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, вважається, що вирок чи ухвала суду, ухвала слідчого судді не набрала законної сили.

  5. 4. Судові рішення суду апеляційної та касаційної інстанцій, Верховного Суду України набирають законної сили з моменту їх проголошення.

  6. 5. Ухвали слідчого судді та суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту їх оголошення.

  7. Наслідки набрання законної сили судовим рішенням

  8. 1. Вирок або ухвала суду, які набрали законної сили, обов’язкові для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягають виконанню на всій території України.

  1. Порядок виконання судових рішень у кримінальному провадженні. Звернення судового рішення до виконання.

  1. Порядок виконання судових рішень у кримінальному провадженні

  2. 1. У разі необхідності спосіб, строки і порядок виконання можуть бути визначені у самому судовому рішенні.

  3. 2. Судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, підлягає безумовному виконанню.

  4. 3. Виправдувальний вирок або судове рішення, що звільняє обвинуваченого з-під варти, виконуються в цій частині негайно після їх проголошення в залі судового засідання.

  5. 4. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у кримінальному провадженні, вирішує суддя суду першої інстанції одноособово, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

  6. Звернення судового рішення до виконання

  7. 1. Судове рішення, що набрало законної сили, якщо інше не передбачено цим Кодексом, звертається до виконання не пізніш як через три дні з дня набрання ним законної сили або повернення матеріалів кримінального провадження до суду першої інстанції із суду апеляційної чи касаційної інстанції або Верховного Суду України.

  8. 2. Суд разом із своїм розпорядженням про виконання судового рішення надсилає його копію відповідному органу чи установі, на які покладено обов’язок виконати судове рішення.

  9. 3. Органи, що виконують судове рішення, повідомляють суд, який постановив судове рішення, про його виконання.

  10. 4. До набрання обвинувальним вироком законної сили обвинувачений, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не може бути переведений у місце позбавлення волі в іншу місцевість.

  1. Відстрочка виконання вироку.

  1. Відстрочка виконання вироку

  2. 1. Виконання вироку про засудження особи до виправних робіт, арешту, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, позбавлення волі може бути відстрочено у разі:

  3. 1) тяжкої хвороби засудженого, яка перешкоджає відбуванню покарання, - до його видужання;

  4. 2) вагітності засудженої або за наявності у неї малолітньої дитини - на час вагітності або до досягнення дитиною трьох років, якщо особу засуджено за злочин, що не є особливо тяжким;

  5. 3) якщо негайне відбування покарання може потягти за собою винятково тяжкі наслідки для засудженого або його сім’ї через особливі обставини (пожежа, стихійне лихо, тяжка хвороба або смерть єдиного працездатного члена сім’ї тощо) - на строк, встановлений судом, але не більше одного року з дня набрання вироком законної сили.

  6. 2. Відстрочка виконання вироку не допускається щодо осіб, засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини незалежно від строку покарання.

  1. Питання, які вирішуються судом під час виконання вироків. Порядок їх вирішення.

  1. Питання, які вирішуються судом під час виконання вироків

  2. 1. Під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539цього Кодексу, має право вирішувати такі питання:

  3. 1) про відстрочку виконання вироку;

  4. 2) про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання;

  5. 3) про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким;

  6. 4) про звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;

  7. 5) про направлення для відбування покарання жінок, звільнених від відбування покарання внаслідок їх вагітності або наявності дітей віком до трьох років;

  8. 6) про звільнення від покарання за хворобою;

  9. 7) про застосування до засуджених примусового лікування та його припинення;

  10. 8) про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком;

  11. 9) про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку;

  12. 10) про заміну покарання

  13. 11) про застосування покарання за наявності кількох вироків;

  14. 12) про звільнення від покарання і пом’якшення покарання.

  15. 13) інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

  1. Завдання і значення стадії касаційного провадження.

  1. Касаційне провадження - це регламентована кримінально-процесуальним законом діяльність уповноважених ним службових осіб судової влади, прокурора, спрямована на перевірку законності й обґрунтованості рішень усіх судових інстанцій, які набрали законної сили, шляхом подання касаційної скарги або касаційного подання, перевірки касаційним судом законності й обґрунтованості вироку, ухвали чи постанови, на яке внесено касаційне подання або касаційна скарга і прийняття рішення у справі. Стадія касаційного провадження проходитьдекілька етапів: 1) розгляд уповноваженими законом посадовими особами суду і прокуратури касаційних скарг і касаційних подань щодо перегляду вироків, ухвал і постанов суду, які набрали законної сиди; 2) витребування справи з відповідного суду та вивчення її з метою встановлення підстав для принесення подання на рішення суду; 3) принесення подання або відмова в його принесенні; 4) розгляд справи в порядку касації; 5) прийняття рішення касаційною інстанцією. У касаційному порядку можуть бути перевірені: 1) вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції; 2) вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному поряді. У касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки та постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків та постанов.

  1. Судові рішення, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]