Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Контpольнi питання до теми:

  1. Дайте визначення злочину.

  2. Якi є види злочинiв?

  3. Назвiть склад злочину.

  4. Якi види кpимiнального покаpання iснують в Укpаїнi?

  5. Стадiї вчинення злочину.

  6. Якi умови необхiдної обоpони? Чим кpайня необхідність вiдpiзняється від необхiдної обоpони? Пpи яких iнших обставинах можливе звiльнення вiд кpимiнальної вiдповiдальностi?

  7. Назвiть пpимусовi заходи виховного хаpактеpу.

  8. Що ви знаєте пpо кpимiнальну вiдповiдальнiсть?

  9. Основні відмінності нового Кримінального кодексу України.

Структура залікового кредиту навчальної дисципліни

Тема

Кількість навчальних годин

Всього

Лекції

Сем.

Самроб.

Змістовний модуль 1

1.1.

Загальні поняття про державу і право

10

2

2

6

1.2.

Конституційне законодавство України

12

2

2

8

1.3.

Основи трудового права України

10

2

2

6

1.4

Основи цивільного права

10

2

2

6

1.5

Сімейне законодавство

10

2

2

6

Змістовний модуль 2

2.1

Основи адміністративного права

10

2

2

6

2.2

Основи кримінального права

10

2

2

6

Всього:

72

14

14

44

Теми практичних занять

Навчальна програма дисципліни дає рекомендації по вивченню кожної теми, літературу до неї та питання до самоконтролю. По всім темам включених до навчальної програми передбачені семінарські заняття. Форми проведення занять (опитування студентів, доповідь одного чи двох з них з обговоренням цих тем, аудиторна письмова робота, розв’язання казусів, тестів та інше) вирішуються в кожному конкретному випадку викладачем з повідомленням про це студентів.

Для актуальної участі в семінарському занятті студенти повинні не лише ознайомитися з конспектом відповідної лекції, розділом навчального посібника, але із іншими рекомендованими науковими джерелами, відповідними нормативним актами, щоб мати глибокі знання з теми. Лише при таких умовах студент зможе дати повні в правовому відношенні обґрунтовані відповіді на конкретні запитання, що даються до кожної теми.

На семінарському занятті, при необхідності, може даватися більш поглиблена інформація про специфічні правові питання з теми, притаманні спеціальності, яку здобувають студенти; вирішуються питання незрозумілі студентами, які виникли в ході підготовки до семінарського заняття. Викладачу в кінці заняття бажано підвести підсумки.

Змістовний модуль 1 Практичне заняття №1 Тема 1. Загальнi поняття пpо деpжаву I пpаво (2 год.)

1.Поняття держави та її ознаки.

2.Форма держави та її елементи.

3.Механізм і апарат держави.

4.Функції держави.

5.Загальна характеристика правової держави.

6.Поняття права та його ознаки.

7. Система права: норма, інститут, галузь права.

8. Джерела (форми) права. Закони і підзаконні нормативні акти.

9. Поняття, структура, види правовідносин.

10.Правопорушення: поняття, склад, види.

11.Юридична відповідальність: поняття, підстави, види.

Основні поняття: держава, історичний тип держави, функції держави, форми, держави, форми правління, монархія, республіка, форми державного устрою, проста та складна унітарна держава, федерація, конфедерація, імперія, політичний режим, правова держава, соціальна держава, громадянське суспільство, механізм держави, апарат держави, орган держави, соціальні норми, ознаки права, функції права, правова норма, гіпотеза, диспозиція, санкція, види норм права, джерела права, правовий звичай, правовий прецендент, нормативно-правовий договір, релігійно-правові норми, нормативно-правовий акт, закон, підзаконні нормативно-правові акти, предмет правового регулювання, система права, галузі та інститути права, систематизація законодавства, правовідносини, правоздатність, дієздатність, законність, правова культура, громадянське суспільство, механізм держави, апарат держави, орган держави

Термінологічний словник:

Держава- форма організації суспільного життя, система соціального управління, що забезпечує цілісність суспільства та його нормальне функціонування.. У іузькому значенні слова – механізм здійснення публічної влади.

Історичний тип держави – сукурпність найбільш суттєвих ознак, властивих державам, що існували на певних етапах розвитку людства.

Форма правління – організація верховвної державної влади, порядок її утворення і діяльності, компетенція і взаємозв’язок органів та їх взаємовідносини з народом (монархія та республіка).

Форма державного устрою – спосіб територіального устрою держави, який визначає порядок взаємодії центральної, регіональної та місцевої влад ( проста або унітарна держава, складна держава – федерація, конфедерація, імперія)

Політичний режим – сукупність методів і засобів здійснення державної влади, її взаємодії з населенням ( демократичні та антидемократичні режими)

Право – особливий вид соціальних норм поведінки.

Соціальні норми – історично зумовлені правила поведінки людей, що мають загальний характер.

Правова норма – загальнообов’язкове, формально визначене правило поведінки, встановлене або санкціоноване державою з метою регулювання суспільних відносин.

Закон – нормативно-првавовий акт законодавчого органу держави чи безпосередньо самого народу, який має вищу юридичну силу і особливий порядок прийняття і регулює найважливіші сфери суспільних відносин.

Правоздатність – здатність індивіда мати суб’єктивні права і юридичні обов’язки. Виникає в момент народження людини і припиняється з її смертю.

Дієздатність – здатність своїми діями реалізувати свої права та обов’язки.

Завдання:

Засвоїти основні поняття теми. Підготувати реферати на тему:

1.“Правова держава”.

2. Основні правові системи сучасності.

3.Правосвідомість і правова культура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]