Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Завдання 10

Бойко С. за договором позики передав Манько П. в борг 1000 гривень строком на один місяць. При укладанні договору були присутні їх спільні знайомі – Борута А. та Зубов К., а останній ще й заявив, що він поручається за Манько. Гроші Манько не повернув, посилаючись на тимчасові матеріальні труднощі. Зубов же пояснив, що зараз він вже не підтримує дружніх стосунків з Манько, тому й гроші повертати не буде. Через півроку Бойко звернувся до суду з заявою про стягнення боргу.

Як буде вирішено справу?

Завдання 11

Берест М. 1 січня 1997 р. позичив Копаю С. 500 гривень на один місяць. 8 березня 1998 р. Копай пообіцяв замість грошей протягом трьох днів передати друкарську машинку, на що кредитор погодився. Копай і цього разу свою обіцянку не виконав. 7 січня 2000 р. Берест звернувся з позовом про стягнення з боржника 500 гривень або про передачу йому друкарської машинки. Копай проти позову заперечував, посилаючись на пропуск строку позовної давності.

Коли виникає право на позов? Що таке новація зобов'язань? Як вирішити справу?

Завдання 12

Повертаючись після весілля на власному автомобілі Редько В. порушив правила дорожнього руху, наїхав на стовп і від травми помер на місці події біля 23 год. 1 травня. Його дружина померла в лікарні через годину. Редько мав брата, а жінка – діда.

Як буде поділена спадщина? Яке було б рішення, якщо б дружина померла через дві години?

Завдання 13

Довбня С. і Ворона Т. на дах будинку Чобота Ф. встановлювали телевізійну антену. При цьому вони пошкодили дах. Вартість необхідного ремонту складає 300 гривень. Чобот звернувся з позовом до Довбні про стягнення 300 грн., але останній погодився заплатити лише 150 грн., оскільки шкоду заподіяв не тільки він, але і Ворона.

Чи підлягає позов задоволенню? Який вид цивільно-правової відповідальності має місце у даному випадку?

Завдання 14

Напередодні відрядження Малов С. передав сусіду Гулі П. на схов деякі цінні речі, в тому числі телевізор. Гуля подарував телевізор Маськові А. Повернувшись з відрядження, Малов пред'явив до Маськова позов про витребування телевізора. Маськов проти позову заперечував, посилаючись на те, що він не знав і не міг знати, що телевізор не належить Гулі.

Як вирішити справу? Чи змінилося б рішення, коли б Гуля не подарував, а продав телевізор Маськові?

Завдання 15

Губов С. продав жилий будинок Мотріну В. Після переїзду Мотрін побачив, що ряд речей, які були при огляді, зникли. Зокрема, продавець зняв внутрішні замки, антену з даху, електролічильник, зимові віконні рами, гаражні ворота.

Повернути зазначені речі Губов відмовився, мотивуючи тим, що за договором продавався будинок і ці речі у вартість будинку не входять, але за додаткову плату він ладен їх повернути.

Дайте роз’яснення.

Завдання 16

Після смерті Соломи В. залишилося належне йому майно: приватизована квартира, автомобіль, домашня обстановка, колекція картин, рушниця та борг в 1000 гривень. Як з’ясувалося, спадкоємець склав заповіт, за яким квартиру заповів онуку. На спадщину претендують: онук, непрацездатний брат, який проживав разом з покійним останні роки і був на його утриманні, а також син, дочка та сестра померлого.

Хто має право на обов’язкову частку в спадщині?

Як буде поділена спадщина?

Завдання 17

Волошин Л. залишив жінці записку про те, що він вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив протягом 10-ти місяців. Дружина Волошина звернулася з заявою до нотаріальної контори з проханням видати їй свідоцтво про спадщину, щоб отримати гроші з ощадбанку з рахунку чоловіка.

Дайте відповідь.

Завдання з трудового законодавства

Завдання 1

Іванова було прийнято на роботу на автоагрегатний завод слюсарем ІV розряду. При прийомі на роботу власником заводу було встановлено для нього випробувальний строк тривалістю 3 місяці. Іванов не погодився з таким терміном випробування і запропонував власникові його зменшити.

На яке питання розраховане завдання? Вирішіть суперечку.

Завдання 2

Громадянка Ш. подала заяву до районного суду, в якій вказала, що ще 27 липня вона звернулася з проханням до адміністрації підприємства звільнити її з роботи. Проте 15 серпня замість наказу про звільнення за власним бажанням було видано наказ про її звільнення, в якому зазначена така підстава: ”Звільнена за втрату документа”.

Яке рішення повинен ухвалити суд? Які підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу передбачені чинним законодавством?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]