Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник практичних 2012-14 кдр, ткд.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Домашнє завдання. І. Вивчити відомості про пунктограми при відокремлених означеннях та обставинах.

Література:

1. Козачук Г. О. Українська мова: практикум [навчальний посібник] / Козачук Г. О. – К. : Вища школа, 2008. – с. 326-328.

2. Олійник О. Б. Українська мова : підручник для 10-11 класів / Олійник О. Б. – К. : Вікторія, 2007. – с.278- 280.

ІІ. Виконати вправи 71, 73 за підручником Олійника О. Б. Українська мова : підручник для 10-11 класів / Олійник О. Б. – К. : Вікторія, 2007. – с.282.

ІІІ. Підготуватись до тематичного оцінювання з розділу «Стилістика складних речень».

Інструкційна карта для проведення практичного заняття42

Тема заняття: Пунктограми при відокремлених другорядних членах речення.

Мета заняття: засвоїти та систематизувати знання про відокремлені означення та обставини, загальні умови їх відокремлення; формувати уміння і навички ускладнювати речення відокремленими означеннями, обставинами, удосконалювати пунктуаційну грамотність.

План

  1. Відокремлені означення.

  2. Відокремлені обставини.

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ СТУДЕНТ ПОВИНЕН:

ЗНАТИ:

ВМІТИ:

  • умови відокремлення означень;

  • пунктограми при відокремлених обставинах

- визначати в реченнях відокремлені означення та обставини;

- пояснювати вживання розділових знаків при відокремлених другорядних членах речення;

- пунктуаційно правильно оформлювати речення з відокремленими означеннями та обставинами ;

- складати речення з вивченими пунктуаційними правилами;

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ:

  1. Інструкційна карта заняття.

ХІД РОБОТИ:

Завдання 1. Прочитайте речення та поясніть пунктуацію при відокремлених означеннях.

1.Над луками, залитими квітневою повінню, холонув оранжевий вечір (Гр.Тютюнник). 2. Збуджені, натомлені після чесної праці, друзі вернулися в лісову хатину (К.Гордієнко). 3. З буйним вітром, свавольним і диким, струнко рвуться кудись в далечінь (П.Тичина). 4. Батьківська мова – гучна, солов’їна, в чому, скажи, твоя смертна провина? (Ю.Доценко). 5. Принижувана, цькована і гнана, ти з вуст вишневих отрясала страх (Н.Нікуліна). 6. Старий Джеря високий, тонкий, з сивуватими довгими вусами, з нужденним білим лицем (Н.-Л.). 7. І збурений трудом прийдешній день людські тривоги й радощі приносив (Д.Луценко). 8. Стоїть ліс темний і сумний (М.Р.).9. Одягнені всі півколом ставали навкруг пам’ятника.

Завдання 2. Перепишіть. Поставте в реченнях розділові знаки та підкресліть відокремлені означення і пояс­нювані ними члени речення.

Варіант 1.

1. Хвала тому хто людям у приполі несе слова подібні хлібу й солі і співи гідні слави сіяча (М. P.). 2. Найкращий подарунок для матері квіти вирощені твоїми руками або малюнок власний вірш присвячений матері твоя доброта й старанність (І. Я.). 3. Покинута людьми на довгі дні дорога помирає в бур'яні а шлях живий горить та не згоряє... (Д. Я). 4. 3 ніжним серцем самотнім і чулим до села я приїду прийду. Будуть солодко віять минулим білі яблуні в нашім саду (В. Сос). 5. У білому шовковому платті з червоною стрічкою в косах вона нагадувала справжню артистку (Ю. 3.). 6. Селища натомлено поринувши в сон спочивали в теплих обіймах ночі.

Варіант 2

  1. Заграв зарум'янився Дніпро злегка повитий свіжим серпанковим туман­цем сходило сонце (3 тв. О. Гончара). 2. Окрилені хрещатим снігом співають в квітні юні дні (Б.-І. Антонич). 2. І тиха осінь мрійна, яснолиста несла в серця надію і тривогу. 3. Рідну добру у крові умиту я тебе нікому не віддам (З тв. А. Малишка). 4. Мої літа об­вуглені у вирі в пишнотах не цвіли мов павичі. 5. Любові сповнений до дна я вам щедрую чесні люди в святкові дні і кожний будень. 6. Повна сили й сива йде землею запліднена осінь (Д. Луценко).

Завдання 3. Поширте подані речення відокремленими означеннями. Поясніть умови їх відокремлення.

Варіант 1.

1. Він пошепки лепетав уривки давно забулих віршів. 2. Люблю пташиний щебет у саду.

Варіант 2

  1. Птах пролітав над землею. 2. Діти співали пісень.

Завдання 4. Поясніть умови відокремлення обставин у поданих реченнях.

  1. Осіннє сонце поволі сідало за обрій, забарвлюючи хмари в бурштиновий колір.2. Незважаючи на маленький вітерець, парило і робилося душно.3. Ідуть співаючи дівчата. 4. Кінь, відпочивши, бадьоро вистукував копитами по лункій дорозі. 4. Працювати не покладаючи рук. 5. Вона читала лежачи на піску.

Завдання 5. Перепишіть речення, вставляючи розділові знаки та підкресліть відокремлені обставини.

Варіант 1.

1. Починаючи з середини тижня ходили по вулицях мо­лоді з розпущеними косами (М.Коцюбинський). 2. І не­приємності забувши і утому сердечним словом світ благо­словім (В. Крищенко). 3. Пливуть літа по річищах своїх стираючи дрібненькі дні і дати. 4. І я пройду путі до краю красу приймаючи земну пісенне злото відшукаю глухі сте­жини обмину (Із тв. А. Малишка). 5. Бігти не чуючи ніг під собою.

Варіант 2

1. Вставало сонце із-за могили раділи люде встаючи(Т. Шевченко). 2. Сховавши фарби в зелен-вітах підкра­лась осінь, наче рись. 3. Листя кружляючи падає (Із тв. Д. Луценка). 4. В гаю далекім в гущавині ховаючись пишній квіти гранати такі розцвітають (Леся Українка). 5. Скрип­нула під ногами коня розчавлена ніжка гриба точена шапка відлетіла на дорогу поблискуючи густим-прегустим сизо-бру­натним ситом (М. Стельмах).

Завдання 6. Скласти речення відокремленими обставинами.

Підведення підсумків (рефлексія практичної діяльності):

1. Чи відокремлюються означення, що стоять після означуваного слова?

2. Якщо між означенням і означуваним словом є інші члени речення, треба ставити кому чи ні?

3. У яких випадках прикметниковий і дієприкметниковий звороти виділяємо комами , а в яких - ні?

4. Наведіть приклади, коли відокремлюються обставини, а коли – ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]