Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник практичних 2012-14 кдр, ткд.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
461.82 Кб
Скачать

І. Повторити відомості про пунктограми у складному реченні.

Література:

1. Козачук Г. О. Українська мова: практикум [навчальний посібник] / Козачук Г. О. – К. : Вища школа, 2008. – с. 356-358, 363-365, 371-372.

2. Українська мова : підручник 10-11 класів / [Біляєв О. М., Симоненкова Л.М., Скуратівський Л. В., Шелехова Г. Т.]. – К.: Освіта, 2004. – с. 175-177.

Інструкційна карта для проведення практичного заняття № 41

Тема заняття: Пунктограми при відокремлених другорядних членах речення.

Мета заняття: засвоїти та систематизувати знання про відокремлені прикладки та додатки, загальні умови їх відокремлення; формувати уміння і навички ускладнювати речення відокремленими прикладкою, додатком, удосконалювати пунктуаційну грамотність.

План

  1. Розділові знаки при відокремлених додатках.

  2. Відокремлені прикладки.

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ СТУДЕНТ ПОВИНЕН:

ЗНАТИ:

ВМІТИ:

  • умови відокремлення додатків;

  • пунктограми при відокремлених прикладках

- визначати в реченнях відокремлені додатки та прикладки;

- пояснювати вживання розділових знаків при відокремлених другорядних членах речення;

- пунктуаційно правильно оформлювати речення з відокремленими додатками та прикладками;

- складати речення з вивченими пунктуаційними правилами;

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ:

  1. Інструкційна карта заняття.

ХІД РОБОТИ:

Завдання 1. Прочитати речення, вказуючи на відокремлені додатки. Усно поясніть умови їх відокремлення.

Крім архівних та опублікованих джерел, автором викорис­тано праці вітчизняних та сучасних зарубіжних дослідників (В. Серг.). 2. У Київському університеті студент-початківець, окрім опанування фахових дисциплін, відвідує лекції з історії, філології. (М. Тим.). 3. Досконало володіючи багатьма мовами, зокрема грецькою, латинською, церковнослов'янською, староєврейською, поль­ською, німецькою, англійською, професор Огієнко не лише дослідив десятки, сотні написаних цими мовами різноманітних рукописних і друкованих книг, а й багато з них переклав на українську мову (М. Тим.). 4. Екскурсанти рушили у подорож літаком, замість поїзда. 5. Ти поїдь замість мене. 6. Об­раз тополі раз у раз зринає в різних поетичних контекстах у багатій творчій уяві Павла Тичини, особливо у віршах ранньо­го періоду. (А. Кондр.).

Завдання 2.

1. Прочитайте текст. Про що йдеться у тексті? Доберіть заголовок.

2. Перепишіть речення і підкресліть відокремлені додатки, поясніть засоби та природу їх відокремлення.

  1. Що сьогодні приніс ти до рідної домівки крім гамору і метушні? Що приніс бабусі крім турбот про власну персону? Чим її втішив розрадив? Життя швидкоплинне. За винятком дуже небагатьох про це ніхто не замислюється. Часом онуки не встигають віддячити стареньким за щедрість серця. Усе ніколи. А хіба багато часу потрібно для того щоб спинитись зазирнути у вічі приголубити? Замість скарг та нарікань промовити неголосне слово вдячності? Адже ніщо крім уваги та піклування не зігріє старече серце.

Завдання 3. Прочитайте текст. Перепишіть і розставте розділові знаки. Підкресліть відокремлені додатки.

І варіант

1. Крім України трипільці займали величезні простори Східної Європи їхні поселення знайдені в Словаччині Румунії на Балканському півострові (Г. Лозко). 2. За винятком баби Оришки малий Чіпка нікого не любив (П. Мирний). 3. Пахне грибами й медом вільністю пахне тією що опріч назви осінь немає імені їй (М. Рильський). 4. На лівобережжі замість верб і чагарників видно погорблені смуги темені (М. Стельмах). 5. Третю добу замість води ми їли сніг (О. Гончар). 6. Втративши землю йшли у місто але там своїх бідарів було повно особливо ремісників (В. Чемерис).

ІІ варіант

1. Крім Запорозької Січі була ще Кам'янська. 2. Значну роль у становленні Кам'янської Січі відіграв окрім Костя Гордієнка кошовий отаман Яків Богуш. 3. На відміну від багатьох козацьких отаманів Кость Гордієнко був сподвижником Івана Мазепи. 4. Починаючи з весни 1709 року і кінчаючи літо 1711 ця Січ будувалася на мисі Стріла річки Кам'янки. 5. Багатьох дослідників цікавило господарство Кам'янської Січі особливо металургійний комплекс. 6. Крім нього Січ мала господарство зокрема виробничі майстерні зброярню січові будівлі сорок куренів церкву.

Завдання 4. Складіть речення з відокремленими додатками у сполу­ченні з прийменниками «крім», «за винятком», «на відміну від», «замість».

Завдання 5. (усно) Знайти відокремлені прикладки. Охарактеризувати умови відокремлення та засоби їх вираження.

1. Нема без кореня рослини, а нас, людей, без батьківщини (М.Чернявський). 2. Кажуть, Проліс,такий парубійко лісовий, ходить по лісу (Івч. ). 3. Наше століття багате на різ­номанітні сенсації, тобто на неймовірні чи малоймовірні явища (З кн. "Дванадцять місяців"). 4. Син бідного сільського титаря, Павло Грабовський в дитинстві пізнав не тільки злидні, щоденні важкі турботи про хліб насущний, а й поетичні обряди, сумовиту красу народної пісні (О.Дей). 5. Ремез — пташка невеличка, в'є гніздечко-рукавичку на лозині біля річки (А.Камінчук)

Завдання 6. (письмово) Прочитати речення. Розставляючи пропущені розділові знаки, підкреслити відокремлені прикладки.

І варіант

1. До нашого часу збереглася в Чернігові Чорна могила слов'янський курган X століття (І.Вихованець). 2. Як творець Шевченко може бути для нас взірцем у всьому (Гончар). 3. У нас нащадків козацтва хороброго юнацтва та сама плине кров (Д.Макогон). 4. Дружина вчителя молода виснажена жінка вибігла з двору, сувора, замкнена (К.Гордієнко). 5. Усі мешканці села навіть діти старі поспішали в поле. 6. На краю села замість похилої хатини стояв великий будинок.

ІІ варіант

  1. На нас чекає Ужгород обласний центр Закарпатської області (Газета). 2. Вона думала про неї гарну велику іграшку. 3. У горах Брянський як командир зустрівся з новими труднощами (Гонч.).4. Він застав у хаті Софію першу сестру Мотрину ще не стару балакучу жінку. 5. Козак Бобренко на ім’я Григорій єдиний син достойної вдови (Кост.). 6. З Полтавою пов'язана творча діяльність Панаса Мирного класика української літератури (І.Вихованець).

Завдання 7. Скласти 4 речення з відокремленими прикладками.

Підведення підсумків (рефлексія практичної діяльності):

1. Які члени речення можуть бути відокремленими?

2. Які пунктуаційні знаки використовують для відокремлення додатків?

3. Коли необхідно відокремлювати комами одиничні узгоджені прикладки?

4. Наведіть приклади, коли відокремлюються поширені прикладки?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]