Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Nikiforova_L_A_YeTIKA_YeSTYeTIKA

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
976.68 Кб
Скачать

Предметом естетики є чуттєве пізнання навколишньої дійсності в її різноманітних проявах: природі, суспільстві, людині і в її діяльності у всіх життєвих сферах.

Головна здатність людської чуттєвості – бачити в індивідуальному, унікальне, єдине у своєму роді загальне. Але створювати таке індивідуальне, унікальне і єдине – прерогатива художника. Специфіка мистецтва полягає в тому, що воно розвиває загальну універсальну людську здатність, а не в тому, що воно тільки володіє нею. Саме тому мистецтво завжди входило в предмет естетики. Тому можна сказати, що предмет естетики – це закономірності чуттєвого пізнання і художньої творчості.

Естетика тісно взаємодіє з гуманітарними науками: етикою, педагогікою, соціологією, логікою і, особливо, з філософією.

Естетика органічно пов'язана з мистецтвознавством, психологією.

КАТЕГОРІЇ ЕСТЕТИКИ

Категорії естетики (греч. кategoria – вислів, ознака) – це фундаментальні, гранично загальні поняття, в яких отримала відображення історія освоєння людством світу за законами краси. Категорії історично змінюються і розвиваються, відображаючи певні етапи у розвитку людського пізнання.

Виділяють основну універсальну естетичну категорію, навколо якої організовується вся система естетичних категорій. Естетичне - це метакатегорія, тобто найширша і фундаментальна категорія естетики, що відображає те загальне, що властиве естетичним явищам. У систему філософських понять естетичне увійшло в XVIII ст. Але і до цього пов'язана з ним проблематика обговорювалася, хоча дефініція "естетичне" заміщалася тоді поняттям "прекрасне".

Арістотель виділяє специфіку естетичного, виявляючи її в мистецтві. Мистецтво як специфічно естетичний вид діяльності, засновано на наслідуванні дійсності.

Вперше естетичне як категорію висунув Баумгартен, визначивши її як здатність чуттєвого пізнання, яка досягає досконалості в мистецтві.

Виділяють групи естетичних категорій, які знаходяться в певній субординації і координації. Так, до естетичних категорій, що відображають об'єктивні стани відносять: прекрасне, піднесене, трагічне, комічне і т.д. До естетичних категорій, що відображають духовно-практичне освоєння світу відносять: естетичний ідеал, естетичний смак, естетичне почуття. До естетичних категорій, що відображають світ суб'єкту соціально-духовного життя відносять: мистецтво, художній образ, творчість.

Прекрасне - категорія естетики, що характеризує явища, які володіють вищою естетичною цінністю. Воно сприймається як явище, що викликає позитивні почуття від спокійного милування до бурхливого захоплення.

У прекрасному виявляється креативна суть людини, її творчий потенціал і духовність. Прекрасне завжди історично-конкретно. У історії

культури були вироблені різні характеристики прекрасного. Прекрасне визначалося як гармонія, симетрія, ритм, пропорційність, доцільність, внутрішньо властива предметам світу, а також міра в звукових і кольоровосвітлових відносинах, що характеризує зовнішній вигляд явищ і т.п. Різні історичні епохи дають різні уявлення про ідеали краси (наприклад, ідеал, жіночої краси різниться в античності, середньовіччі, Новому часі і ХХІ ст.). Прекрасне завжди національно забарвлене, зокрема, уявлення про прекрасне у різних народів різні.

Для естетичної свідомості античності прекрасне мислилося як невід'ємна властивість світу, космосу. Для піфагорійців прекрасне - це гармонія, внутрішньо властива речам, джерелом якої були числові відносини. Геракліт говорить про відносність прекрасного: "… Найпрекрасніша мавпа потворна в порівнянні з родом людей". Суть прекрасного Платон трактує як божественну ідею, від якої залежить існування всіх прекрасних явищ. Арістотель розглядає прекрасне як об'єктивну властивість самої дійсності, як прояв її закономірностей.

В епоху Середньовіччя панувала концепція Божественного походження прекрасного: Бог, одухотворяє матерію, додає їй естетичні властивості. Чуттєва краса (матеріальна, тілесна) вважалася гріховною, а насолода нею - недозволеним. Згідно середньовічному мислителеві Августину, Бог є абсолютна краса. У чуттєвому світі вона виявляється як єдність, пропорційність, відповідність частин разом з деякою приємністю кольору (вперше ставиться питання про колір). Фома Аквінський так само, як і Августин, вважає що джерело краси є Бог. Чуттєво сприйманими ознаками краси він вважає наступні: цілісність, або досконалість, бо наявність дефекту робить предмет потворним; належну пропорцію, або співзвуччя; ясність - те, що має блискучий колір.

Гуманісти Відродження визнавали красу самої природи і радість її сприйняття. Мистецтво вони розглядали як дзеркало, яке художник тримає перед природою. Так, Л. Альберті об'єктивні основи прекрасного бачить в співзвуччі, згоді частин, гармонії. Остання мислиться їм як первинний, абсолютний початок природи. Аналогічних поглядів дотримуються Леонардо да Вінчі, Мікеланджело і ін. Краса розглядається ними як об'єктивна властивість реального світу.

Естетика класицизму зводила прекрасне до витонченого: прекрасна не вся природа, а лише розумно доглянута природа. Вищим предметом мистецтва класицизм проголосив красу в суспільному житті, що ототожнюється їм з добром і державною доцільністю.

У німецькій класичній естетиці особливе значення має концепція І.

Канта. Його цікавлять не об'єктивні ознаки прекрасного, а суб'єктивні

умови

його сприйняття і природа естетичних

думок.

Естетична

думка

характеризується наступними ознаками:

не зацікавленість в реальному

існуванні предмету, милування чистою

формою;

загальність

і

необхідність без логічного обґрунтування; доцільність без представлення деякої мети. Кант відторгає прекрасне від істини, добра, користі, унаслідок чого воно стає чимось чисто формальним.

Ф. Шиллер визнає в прекрасному наявність об'єктивної основи краси пропорційність і правильність як форми впорядкованості. Самі по собі вони

не створюють краси, але є її необхідними умовами.

 

 

Найдетальніше категорія прекрасного аналізується

Гегелем в ХІХст.

Гегель визначає прекрасне як чуттєвий вираз ідеї.

У природі

ідея

прекрасного розкривається в правильності, симетрії, гармонії, чистоті матеріалу, кольорі, звуці. Оскільки природа позбавлена духовного, ідеального початку, остільки природна краса є другорядною, нижчою, виглядом. Лише у мистецтві вона виступає адекватно ідеї прекрасного, як ідеал.

М.Г. Чернишевський розумів прекрасне як якусь цілісність, що приймає найрізноманітніші форми. Цією цілісністю є життя в її вищому прояві – житті людини. У категорії життя Чернишевський синтезує поняття міри, закономірності, гармонії, доцільності. Уявленні про красу, смаки і

ідеали людей формується

залежно від способу їх життя.

 

На рубежі XX-XXI

сторіч в західноєвропейській

естетиці

розповсюджуються переконання, згідно яким людина в процесі естетичного сприйняття одухотворяє естетично нейтральний світ. Тільки індивід вносить красу до природи.

Отже, прекрасне існує в природі і суспільному житті, в матеріальній і духовній діяльності людини. Це одна з найбільш загальних і широких категорій естетики. У природі воно пов'язане із закономірністю природних явищ. Прекрасне в праці виражається в її вільному характері, в постійному вдосконаленні. Прекрасне в суспільному житті — це справедливі соціальні відносини. Прекрасне в мистецтві — це життєва правда, ідейність, гуманізм, виражені у високохудожньому стилі.

Потворне – категорія естетики, що виражає негативну естетичну цінність, яка позначає щось відштовхуюче, таке, що викликає незадоволення унаслідок дисгармонійної, невідповідності, невпорядкованості, і відображає неможливість або відсутність досконалості. З етимології самого слова потворне – означає позбавлене образу, міри, порядку – іншими словами – хаос.

Потворне – антипод прекрасному. І саме тому потворне і прекрасне найтіснішим чином пов'язані один з одним. Ще стародавні єгиптяни відзначали, що в процесі старіння все здорове і красиве стає потворним. Теоретично питання про потворне в мистецтві вперше поставив Арістотель. Він вважав, що в предмет мистецтва входить і прекрасне, і потворне. Так Арістотель підкреслив різницю між прекрасним обличчям і чудово намальованим обличчям. Він тонко при цьому помітив одну з характерних особливостей творчої природи художньої діяльності, завдяки якій дійсно потворний предмет набуває властивостей прекрасного (зображений чудово, володіє прекрасними художніми достоїнствами). Тому навіть явища огидні в житті, будучи представлені в художньому творі, приносять естетичне задоволення.

У середньовічній християнській культурі потворне трактувалося як наслідок і форма прояву гріховності. Прекрасний ангел Люцифер, виступивши проти Бога,

перетворився на потворного Сатану. Людина (Адам і Єва), порушивши заборону Бога, - є творцем всього потворного в світі. Таким чином, в середньовічному мисленні потворне розумілося як наочне свідоцтво гріховності світу.

Гуманісти Відродження бачили в потворному свідоцтво нескінченного різноманіття природи. Мистецтво і естетика Відродження, прагнучі виразити ідею гармонійного розвитку людини, часто зверталися до сфери потворне як до засобу контрастного виразу краси.

Естетика Просвітництва заперечувала за потворним право бути втіленим в мистецтві. Категорія потворне широко використовується в естетиці просвітителів. Е. Берк підкреслював зв'язок потворного з піднесеним. Г. Лессінг, полемізуючи з естетикою класицизму, говорив, що предметом мистецтва повинна бути не тільки ідеальна краса, але все загальноцікаве.

Романтизм XIX ст.. реабілітував потворне. Естетичні течії XX - XXI ст.

потворне абсолютизують як єдиний можливий естетичний еквівалент "абсурдності" буття. Відбувається емансипація потворного, його естетизація.

Потворне пов'язане з іншими естетичними категоріями: прекрасним, піднесеним, комічним, трагічним і здійснює свої естетичні функції тільки у зв'язку з цими категоріями. У формі потворного потворне міститься в комічному (карикатура), у формі жахливого — в піднесеному і трагічному. Як і трагічне, потворне є втіленням зла, але на відміну від трагічного загибель цього зла сприймається як заслужена і не викликає співпереживання.

Розглядаючи

естетичні властивості дійсності дослідники

виділяють

категорію низьке.

Низьке – естетична категорія, що характеризує естетичну

цінність предметів і явищ, які володіють великою негативною суспільною значущістю і що таїть в собі загрозу для суспільства і особистості. Низьке - це крайній ступінь потворного, надзвичайно негативна цінність.

Низькому більшою мірою, чим іншим естетичним категоріям властива етична оцінка: воно безпосередньо зв'язується з силами зла. Як низьке зазвичай сприймаються і характеризуються риси вдачі і вчинки людей: підлість, обман, розпуста. З низьким безпосередньо пов'язана сфера несвободи людини, її залежності від стихійних природних і суспільних сил, соціальна і психологічна залежність. До проявів низького в суспільному житті можна віднести такі соціальні явища як війна, експлуатація людини людиною, обмеження прав і свобод особистості, придушення особистісного початку. Проявом низького у сфері психіки людини відносять: залежність від алкоголю, наркотиків.

Піднесене - категорія естетики, що характеризує внутрішню значущість предметів і явищ, несумірних за своїм змістом з реальними формами їх виразу. У мистецтві типовими формами відображення піднесеного є грандіозність, масштабність, монументальність. Наприклад, статуя Зевса Олімпійського грецького скульптора Фідія або єгипетські піраміди, що звеличували божественний початок фараона.

Уявлення про піднесене в природі пов'язують з різними проявами пишності її явищ, які викликають відчуття захоплення (наприклад,

безбережні простори неба і моря, велич гір, величні річки і водопади, грандіозні явища природи — буря, гроза, полярне сяйво та ін.)

У суспільному житті піднесене виявляється у видатних діяннях, які слугують справі суспільного прогресу. Ці звершення і подвиги оспівуються в мистецтві за допомогою таких жанрів, як ода, гімн, ораторія, героїчна

трагедія та ін.

 

Піднесене виявляється в боротьбі

людини з природою і в

зіткненнях протилежних соціальних сил.

Повне внутрішньої напруги

піднесене несе в собі зерно неминучих противоборств, конфліктів. Не випадково категорія піднесене тісно пов'язана з естетичними категоріями драматичного і трагічного. Саме у драматичних і трагічних ситуаціях і конфліктах яскраво розкривається справжній масштаб піднесеного, велич людського духу.

Особливим виглядом піднесеного є феномен так званої «похмурої величі», який існує і в природі (пустеля «біла безмовність») і в суспільстві (Мефістофель, леді Макбет)

Уантичну епоху піднесене використовувалося у зв'язку з теоріями поетики і риторики. За часів Середньовіччя піднесене ототожнювалося з Богом. Образ піднесеного найяскравіше представлений в готичному соборі з його спрямованістю до неба, поривом до ідеального.

УНовий час європейська естетична думка звернулася до категорії піднесеного лише в XVIII ст. Кант вважав, що піднесене то притягає, то відштовхує, не доставляючи позитивного задоволення, а порушує здивування

іпошану, яку можна назвати негативною насолодою. Шиллер протиставляв піднесене і прекрасне, знаходячи, що піднесене викликає неприємне відчуття, бо неприємні гроза, блискавки, хоч і піднесені. Французькі естетики XIX ст. вважали піднесеним вищий ступінь прекрасного.

Сучасні дослідники вважають, що зважаючи на свою колосальну потужність і величезний масштаб піднесені явища не можуть бути відразу повністю освоєні, тому по відношенню до ним людина не вільна. Прекрасне - сфера свободи людини, піднесене - сфера несвободи.

Трагічне - естетична категорія, що характеризує нерозв'язний суспільно-історичний конфлікт в боротьбі людини з природою, в зіткненні протилежних соціальних сил, у в діяльності і внутрішньому світі особистості. Цей конфлікт розгортається на тлі вільної дії людини і що супроводжується людським стражданням і загибеллю важливих для її життя цінностей.

Трагічне припускає вільну дію людини, так що, хоча її крах і є закономірним і необхідним наслідком цієї дії, сама дія є вільний акт людської особистості. Суперечність, лежача в основі трагічного, полягає в тому, що саме вільна дія людини реалізує ту, що губить її невідворотну необхідність, яка наздоганяє людину саме там, де вона намагалася подолати її або піти від неї. Трагізм виникає за ситуації, коли особистість, що вільно діє, створює ситуацію катастрофічну по своїх наслідках для індивіда і цінностях, що захищаються ним.

Трагічне проявило себе в міфах, жанрі трагедії, а потім було теоретично обґрунтовано в працях Арістотеля, Лессінга, Шиллера, Гегеля,

Чернишевського.

 

 

 

 

Об'єктивна

основа

трагічного

внутрішньо суперечлива.

Достовірно трагічна лише та людина (відповідно

та соціальна сила, то

суспільне явище),

яка страждає або гине,

але за

своєю суттю заслуговує

кращої долі. І навпаки, загибель того, що цілком її гідно, не містить в собі ніякого внутрішнього роздвоєння, невідповідності до області трагічного відношення не має.

У свою чергу суб'єктивне трагічне переживання так само суперечливо за своєю природою. Це відзначив вже Арістотель в «Поетиці», вказавши, що вироблюваний трагедією катарсис («очищення подібних пристрастей в душі глядача») здійснюється за допомогою поєднання протилежних чуттів співчуття і страху.

Через трагічне, як правило, затверджується ідеал прекрасного. Це, наприклад, сміливий, героїчний протест проти соціального зла, захист справедливості, принципів чести, свободи в таких обставинах, коли обставини, зло сильніше за необхідні вимоги. Звідси трагічна розв'язка - загибель героя, у якого почуття обов'язку перевищує інстинкт самозбереження і прагнення до особистого благополуччя.

Особливо яскраво трагічне розкривається в драматургії, що створила особливий жанр - трагедію.

Жахливе - естетична категорія, що охоплює явища дійсності, які несуть людині нещастя і загибель. Жахливе, асоціюючись із страшними подіями, які не залишають ніякої надії на звільнення від нещасть.

На відміну від трагічного, яке завжди має вихід в майбутне, жахливе безвихідно і безнадійно, означає загибель без жодного виходу в соціальне безсмертя. Трагічне нещастя величне, бо людина залишається тут володарем обставин, смертю затверджуючи свободу над ними. У жахливому людина - раб обставин. Таке світовідчування, повне безнадійності і відчаю, передає П. Брейгель в картині "Сліпі": доля людства - ланцюжок сліпих, таких, що йдуть до прірви.

Комічне - одна з основних категорій естетики, що відображає соціально значущі суперечності дійсності під кутом зору емоційнокритичного відношення до них з позицій естетичного ідеалу.

Природу комічного легко зрозуміти, якщо звернутися до колективного самодіяльного народного сміху - карнавальних ігор. Це сміх від радісної безпечності, надміру сил і свободи духу - на противагу гнітючим турботам і потребі попередніх і майбутніх буднів, повсякденній серйозності, - і разом з тим сміх відроджує.

За змістом сміх універсальний і амбівалентний (поєднання хули і хвали, життя і смерті) - це сміх синкретичний (нерозчленований). У синкретичному сміху закладено багато видів комічного, культури, що відокремилися в ході розвитку. Це перш за все іронія і гумор. У іронії смішне ховається під маскою серйозності, з переважанням негативного (глузливого)

відношення до предмету. У гуморі - серйозне під маскою смішного з переважанням позитивного відношення. Викривальний сміх сатири, предметом якого служать пороки, відрізняється певним негативним, викриваючим тоном оцінки.

За своїм значенням розрізняються високі види комічного ("Дон Кихот" Сервантеса - сміх над найбільш високим в людині) і забавні жартівливі види (каламбур).

Комічне має конкретно-історичний характер. Найповніше воно відбите в жанрі комедії. Комедія розвинулася з різних ритуальних дій, народних звичаїв і святкувань, з тих ігрових сценок із використанням пісень і включенням тем з повсякденного життя, якими супроводжувалися стародавні культи. Вершиною розвитку античної комедії є творчість Арістофана. Сатира в Римі, разом з епіграмою, стає улюбленим конічним жанром. В середні віки були поширені простонародні форми комічного мистецтва: моралите, фарс. Ці п'єси виконувалися бродячими акторами, були насичені імпровізацією, комічні ситуації були відносно постійними і будувалися на

омані, хитрощах, містифікації.

 

 

 

 

 

Епоха

Відродження

додала

комічним

жанрам

більшу

різноманітність, глибину, визнала

їх законність як

культурного явища,

знявши з них обмеження і заборони

з боку

офіційної

релігії.

 

Новий

етап в розвитку

комічного

мистецтва

представляє комедія

епохи класицизму, яка підкорялася строгим нормам. Ця

нормативність не

перешкодила Мольєру створити свої

шедеври.

Творчість Бомарше

знаменує поворот в історії комічного: звернення до комічного мистецтва нового класу буржуазії. Росія XVIII-XIX ст. незвичайно багата комічними талантами: Фонвізін, Грибоєдов, Гоголь, Островський, Сухово-Кобилін та ін. У образотворчому мистецтві особливого поширення набула карикатура, шарж, що використовують гротеск, перебільшення. Багато видних художників працювали в цьому жанрі: Ф. Гойя, О. Домьє, Же. Еффель, Х. Бідструп, Кукринікси.

У історії естетичної думки відношення до комічного було різним. Арістотель бачив в ньому якусь помилку і потворність, які неболячі і нешкідливі. У епоху середньовіччя комічне негативно оцінюється церквою і витісняється в народну «карнавальну» культуру. Естетичні теорії

Відродження підкреслюють

момент задоволення від комічного, його

об'єктивний характер.

Класицизм (Буало) перетворив вислови Арістотеля

на канони. Мислителі

Просвітництва (Дідро, Лессінг та ін.) виступали

проти жорсткого розділення жанрів за цією підставою та за демократизацію мистецтва і за його етичну дію на глядача. Німецька класична філософія істотно поглибила розуміння комічного. Кант визначав сміх як афект від раптового перетворення напруженого очікування на ніщо. Гегель вперше в історії філософії дав пояснення, чому той або інший жанр розцвітає в певну епоху, а потім згасає або канонізується. Найбільш широкою категорією для нього було «смішне», тобто все, що може викликати сміх. Комічне він відносив тільки до арістофановської комедії, в якій дух вільно царює над

суперечностями дійсності. Сатира, за Гегелем, знаходить своє справжнє місце в прозаїчному Римі, де панує дух абстракцій і мертвого закону.

Аналізуючи естетичні категорії, можна відзначити, що вони тісно взаємозв'язані між собою. Так, прекрасне виступає мірою по відношенню до піднесеного, трагічного, комічного. Іноді виділяють категорії потворного і низького як антиподи прекрасного і піднесеного. Наголошується, що потворне і низьке як естетичні категорії не несуть позитивного значення для людини і, отже, не є позитивними цінностями.

Розглядаючи естетичні категорій, що відображають духовно-практичне освоєння світу охарактеризуємо: естетичний ідеал, естетичний смак, естетичне почуття.

Естетичний ідеал, як категорія вбирає в себе зміст категорій естетичного смаку і естетичного відчуття і стає за об'ємом і змісту ширшим. Естетичний ідеал є такою категорією в якій ґрунтовно виражена об'єктивна соціальна і духовна суть людини. Онтологічна суть естетичного ідеалу

полягає в тому, що в нім концентровано виражений поступальний розвиток суспільства в конкретно-чуттєвому, образному розкритті досконалості людини і природи. Соціально-об'єктивне ще визначає тут критерії досконалості і гармонії. У цьому сенсі естетичний ідеал є своєрідною домінантою, організуючою структуру естетичної свідомості певної епохи.

Естетичний смак є такою категорією, яка об'єднує в собі естетичний ідеал і естетичне відчуття, це як би ланцюг між соціальним світом, природою і людиною. Особливо повно це виражається в онтології естетичного смаку, який, з одного боку, є здатністю висловлювати думку про естетичні достоїнства предмету, з іншої – переживанням, рефлексією, емоцією, в якій реалізується суб'єктивне і індивідуальна неповторність особистості.

Естетичне почуття як естетична категорія являє собою дивовижне поєднання природного і соціального. І в цьому сенсі в естетичному почутті поміщені потенційні можливості як естетичного смаку (а через нього і естетичного ідеалу), так і художньо-естетичної діяльності, воно є емоційним виразом і спонукою до дії. Онтологічно естетичне чуття є здатністю безпосередньої емоційної реакції на естетично значущий об'єкт. Причому ця реакція не носить ще оцінного характеру, вона присутня в нім в знятому вигляді як інтуїтивне виявлення досконалого в об'єктивній реальності.

Людина активно пізнає і перетворює навколишню дійсність. Її діяльність матеріальна і целеспрямована, вона наочним чином змінює світ і саму людину. Основою людської діяльності – практики – виступає праця. У самій суті праці закладена основа естетичної творчості.

Працю можна підрозділити на: власне конкретна праця і її продукт; праця як вільна творчість. Трудова діяльність як вільна творчість людини є естетичною діяльністю, яка втілюється в предметах і речах як прекрасних явищах. Проте не всяка витрата фізичних сил приводить до створення прекрасного: естетична творчість нездійсненна до тих пір, поки виробниче життя як головна сфера життєдіяльності людини буде для неї лише засобом для реалізації головної потреби – збереження фізичного існування.

В процесі багатовікової трудової практики людина навчилася створювати в предметах красу і витонченість форми, гармонію фарб, ліній, ритму. Археологія, етнографія, історія мистецтв доводять, що людина навчилася відчувати, усвідомлювати і оцінювати красу лише через трудову діяльність, в процесі створення предметів і речей.

У трудовому акті з'єдналися дві функції: діяльність по створенню задуму твору (пошук оригінальної форми, підбір відповідного матеріалу, палітри фарб, прийомів обробки) і фізична робота по безпосередньому виробництву предмету. Із зміною характеру праці ці дві функції з'єдналися із завданням естетизації процесу виробництва. У вирішенні даної проблеми головна роль відведена дизайну.

Дизайн – це наочний світ, що створюється людиною засобами індустріальної техніки за законами краси і функціональності. Це новий, промисловий вигляд естетичної діяльності, засіб гуманізації знарядь і продуктів виробництва, а також навколишнього середовища. Дизайн породжений потребами масового виробництва і споживання, ситуації технічної революції, особливо розвитком автоматизації в промисловості, що спричинило за собою необхідність стандартизації виробництва. Машинне виробництво тиражує зразок, який повинен володіти високими естетичними якостями, що випереджають і формують смаки споживача. Продукт дизайну своїми естетичними якостями повинен відповідати сучасному стилю, функції предмету, що виготовляється, культурній традиції його соціального функціонування, технологічним особливостям сучасного масового виробництва.

Дизайн виділився в самостійну сферу діяльності тоді, коли були створені технічні передумови для великомасштабного промислового виробництва. Саме воно висунуло особливі вимоги до створення предметів споживання, будівництва міст, випуску машин і механізмів, технології промислової естетики. Адже різноманітність соціальних груп і індивідів з своїми смаками, різними естетичними пристрастями до одягу, меблів, житла, предметам побуту не можуть бути задоволені хоч і значними по кількості, але однотипними формою продуктами промислового виробництва. А саме промислове виробництво, наладжене, націлене на кількість продукції, що випускається, важко пристосувати до різноманіття запитів і вимог споживача.

Розвиток дизайну тісно пов'язаний з пластичними мистецтвами: архітектурою, скульптурою, живописом, орнаментикою. Дизайн використовує досягнення пластичних мистецтв, живиться художніми ідеями історії мистецтва. Разом з тим дизайн мусить координувати свої суто художні можливості з наукою, технікою, конструюванням, матеріалознавством.

Дизайн припускає: 1) висунення нової господарської проектувальної ідеї; 2) розробку нової функціональної структури; 3) раціональне втілення цієї ідеї, виразне стилістичне оформлення цього предмету. При поєднанні цих трьох моментів перед нами повний дизайн, два останніх – це

модернізація, третій – стайлінг, стилізація, естетична обробка готової продукції.

Дизайн – це продовження художньої традиції і смаку у сфері продукції індустрії, речей ужитку і утилітарного споживання. Дизайн – це естетичний і науково-технічний рівень даного суспільства, втілений в товарах широкого споживання, в речах побуту і знаряддях праці, в засобах транспорту і продуктах культури.

Таким чином, естетична творчість – це особлива форма практично духовного освоєння дійсності, здійснювана з метою насолоди творчою діяльністю і її продуктами. Потреба знаходити задоволення в праці змушує талановиту, небайдужу людину постійно вдосконалювати себе, розвивати свої здібності і навички, вносити у трудовий процес елементи творчості. Творчий потенціал людської праці невичерпний. Творчий підхід до справи, обдарованість, невичерпна допитливість, незадоволеність досягнутим і нескінченні пошуки нового. Людська праця з необхідності перетворюється на потребу самореалізації.