Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Svinarenko_T.I._Byudgetniy_menedgment.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Інвентаризація активів і зобов’язань бюджетів

Складанню річного звіту про виконання бюджетів має передувати обов’язкова інвентаризація активів, зобов’язань, разом з обліком на позабалансових рахунках, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їхня наявність, стан та оцінка.

Відповідальність за організацію інвентаризації покладається на керівника. Контроль за проведенням інвентаризації покладається на внутрішній аудит.

Об’єкти і терміни проведення інвентаризації визначає керівник органу Державного казначейства, крім тих випадків, коли проведення інвентаризації є обов’язковим, а також не раніше 1 жовтня звітного року перед складанням річної бухгалтерської звітності.

Для проведення інвентаризаційної роботи згідно з розпорядчим документом керівника Держказначейства створюють інвентаризаційні комісії.

За результатами інвентаризації органів Державного казначейства вживають заходів з урегулювання виявлених розбіжностей.

У бухгалтерському обліку відображення інвентаризаційних різниць здійснюється після затвердження керівником Державного казначейства пропозицій інвентаризаційної комісії в тому місяці, в якому її було закінчено, але не пізніше звіту за грудень.

Консолідація звітності органів Державного казначейства та фінансових органів

Правила складання консолідованої (зведеної) фінансової звітності органами Державного казначейства визначається окремими інструкціями, в яких передбачається:

мета консолідації;

процедурні питання консолідації;

відповідальність за достовірність консолідованої фінансової звітності;

правила подання органами Державного казначейства звітів для подальшої консолідації.

Консолідовані (зведені) фінансові звіти складають шляхом послідовного об’єднання відповідних статей фінансових звітів органів Держказначейства тощо.

У процесі консолідації (зведення) вилучають рахунки, за якими відображаються внутрішні розрахунки між органами Державного казначейства.

Відповідальність за достовірність фінансової звітності

Фінансову звітність про виконання бюджетів підписують керівник і головний бухгалтер органу Державного казначейства, розглядають і затверджують у порядку, встановленому документами, що регламентують бюджетний процес.

Керівництво Держказначейства відповідає за перекручування фінансової звітності, порушення термінів її подання та оприлюднення.

Відповідальність за фінансову звітність органів Державного казначейства, що ліквідуються (реорганізуються), а також облік операцій з виконання бюджетів, проведених у період ліквідації органу казначейства, оцінку активів і зобов’язань бюджетів та складання ліквідаційного балансу, покладається на ліквідаційну комісію.

Звітність органу Держказначейства, що ліквідується (реорганізується), надається Державному казначейству України за окремою схемою.

Контроль за достовірністю звітів

Контроль за достовірністю звітності має поєднувати логічний та арифметичний контроль, а також звірку з іншими формами звітності.

Контроль за дотриманням правил відображення операцій органами Державного казначейства у бухгалтерському обліку та звітності здійснюють Державне казначейство України, державні контролюючі органи.

Управлінська звітність

Управлінська звітність – це звітність про стан і результати діяльності органів Державного казначейства, яка використовується керівництвом Держказначейства для планування, контролю і ухвалення відповідних управлінських рішень. Мета управлінської звітності полягає в наданні можливості оперативно управляти бюджетними ресурсами та оцінювати ризики.

Порядок складання і формування управлінської звітності встановлюється окремими порядками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]