Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
361.98 Кб
Скачать

2.2.4. Аналіз технологічних циклів прибирання номерів та інших приміщень.

Забезпечення необхідного рівня чистоти та гігієни в готелях, напевно, одне з найвідповідальніших заходів в області клінінгових робіт. Не тому, що для готелів існують якісь особливі трудомісткі стандарти клінінгу, а тому, що реноме і дохід готелів в занчітельно мірою залежать від доглянутого вигляду інтер'єрів і чистоти в приміщеннях.

Сучасні готелі - це комплекс різноманітних приміщень з різними гігієнічними та режимними вимогами. Їх збирання можна умовно розділити на два види: Прибирання приміщень індивідуального користування (номерів) і прибирання приміщень загального користування (холи, коридори, ліфти, ресторани, бари, місця для відпочинку і розваг, косметичні та масажні салони тощо). Так само необхідно пам'ятати про зовнішніх частинах будинку та прилеглих територіях. Щоб справитися з відповідним обсягом робіт необхідна участь кількох збиральних служб різної спеціалізації. Якість прибирання готелів залежить як від професіоналізму цих служб, так і від організації взаємодії між ними. Процес організації збирання ускладнюється ще й тим, що на відміну від будь-якого офісного будинку, життя в готелі не завмирає після досягнення години "Х", коли всі співробітники і відвідувачі залишають будівлю, і збиральні служби можуть приступити до роботи, координуючи свою діяльність тільки всередині власного колективу. У готелях прибирання приміщень проводиться практично цілодобово. Приміщення загального користування прибираються вночі і ранніми вранці, номери, як правило, прибираються вранці і в першу половину дня.

Головними контролерами якості прибирання приміщень в готелях є посояльци. Чи захочуть вони ще раз зупинитися в цьому готелі чи ні в чому залежить від чистоти всього, що їх оточує. Перебування в готелі досить дороге, для багатьох - стресовий. Людина, виплачуючи неабияку суму за номер, розраховує на затишок і комфорт, які недосяжні без такого важливо елемента готельного сервісу як професійне прибирання. Недоліки в роботі будь-якої з збиральних служб можуть призвести до втрати репутації. Недоглянутий хол або безлад в зоні реєстрації можуть відлякати бажаючих поселитися в готелі, тим більше, коли є з чого вибрати. Але навіть якщо постоялець, задоволений першими враженнями, потрапить в недоглянутий номер, то він, цілком можливо, поставить під сумнів рівень гігієни в ресторані і малоймовірно, що скористається їм, як і іншими закладами готелі. І ка би не старалася адміністрація залучити нових клієнтів, вкладаючи величезні кошти в оформлення інтер'єрів і розширення сфери пропонованих послуг, неякісне прибирання приміщень перекреслить всі зусилля і витрати. Неправильне розуміння значення клінінгових служб в експлуатації готелів, спроба заощадити на збиранні можуть привести до краху.

Для досягнення високих стандартів чистоти і гігієни необхідно, в першу чергу, залучення професіоналів, як менеджерів, так і покоївок і прибиральників високої кваліфікації. Для клінінгової служби прибирання та підтримання чистоти в готельних приміщеннях - це показник рівня професіоналізму, оскільки доводиться координувати і використовувати велику кількість різноманітних робіт, пов'язаних із збиранням, захистом і доглядом.