Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 9. нженерно-транспортна нфрастр. Лтература до курсу.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

13. Класифікація перетинів магістральних вулиць і доріг

Вузли перетинів магістральних вулиць і доріг, як критичні пункти транспортної мережі, впливають на пропускну спроможність магістральних вулиць і доріг міста.

Під час проектування магістральної вулично-дорожньої мережі розглядаються не окремі вузли, а всю систему міських транспортних перетинів.

Транспортні перетини, включаючи примикання і розгалуження вулиць і доріг, класифікуються:

  • за категоріями магістральних вулиць і доріг, що перетинаються;

  • за прийнятою організацією руху на них (безперервний або регульований);

  • за кількісними показниками пропускної спроможності (число смуг руху, ширина тощо).

Вулиці і дороги безперервного руху повинні мати перетини з іншими вулицями тільки в різних рівнях, а регульованого руху в тому випадку, якщо сумарна інтенсивність транспортних потоків на під'їздах до вузла більше 6000 авт./год. або інтенсивності одного з лівих поворотів більше 600 авт./год. На інших вулицях і дорогах вузли влаштовуються в одному рівні.

Відстані між вузлами в двох рівнях приймаються:

- на вулицях і дорогах безперервного руху – 800 – 1200 м (у центральних зонах міст не менше 600 м)

- на вулицях і дорогах регульованого руху (в межах сельбищної території) – 500 – 1500 м, в одному рівні – 300 – 800 м.

Схема вузла визначається залежно від сукупності місцевих умов, можливостей геометричного зображення перетину або примикання на плані даної ділянки, прийнятої організації лівоповоротного руху і необхідної розрахункової швидкості на перетині, залежної від радіусу повороту.

Деякі приклади сучасних схем транспортних розв’язок наведені на рисунку 9. 12. Відомі наступні основні схеми вузлів: «конюшинові», кільцеві, петельні, ромбоподібні, лінійні і комбіновані.

Рис. 9.12. Найпоширеніші типи перетинів і примикань магістральних вулиць і доріг у різних рівнях.

14. Вулиці і дороги місцевого значення

Вулиці і дороги місцевого значення складають основу планувальної структури житлових, промислових і комунально-складських районів, громадських центрів, зон відпочинку.

Житлові вулиці забезпечують транспортний зв'язок мікрорайонів, міжмагістральних територій і груп житлових кварталів з магістральними вулицями районного значення. Уздовж них розміщуються житлова забудова, громадські центри і окремі об'єкти торгового і побутового призначення. Житлові вулиці призначені для пропуску легкових і вантажних автомобілів, обслуговуючих район; тут забороняється рух наземного громадського транспорту.

Дороги промислових і комунально-складських районів забезпечують транспортні зв'язки в межах району і з магістральними вулицями районного значення і магістральними дорогами регульованого руху. Призначені переважно для пропуску вантажного руху.

Паркові дороги забезпечують транспортні зв'язки в межах зон відпочинку, території парків і лісопарків і призначені для руху легкового автомобільного транспорту. Допускається рух міського електротранспорту (тролейбус, трамвай). Повністю заборонено рух вантажного і масового пасажирського автомобільного транспорту (рис. 9.13).

Пішохідні вулиці служать для вдосконалення пішохідного руху і поліпшення соціальних, функціональних і естетичних характеристик міського середовища.

Рис. 9.13. Вулиці і дороги місцевого значення: І – житлові вулиці ІІ – дороги промислових і комунально-складських зон; проїзди: III – основні, IV – другорядні