Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 9. нженерно-транспортна нфрастр. Лтература до курсу.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

25. Організація поверхневого стоку

У населених пунктах застосовуються водостічні мережі закритого, відкритого і змішаного типа. У найбільших, крупних і великих містах і населених пунктах з високим рівнем впорядкування передбачають, як правило, водостоки закритого типа, а в селищах, сільських населених пунктах і на території лісопарків – мережу відкритого типа з пристроєм містків або труб в місцях перетинів з вулицями, дорогами, проїздами і тротуарами.

При проектуванні водостічної мережі вся територія міста повинна бути розділена на окремі басейни стоку (рис. 9.18).

Для очищення поверхневих вод з водозбірної площі більше 20 га, а також з автостоянок і гаражів перед скиданням цих вод у водоймища передбачається їх пропуск через очисні споруди.

Випуск поверхневих вод повинен здійснюватися у водоймища і водотоки за межами зони санітарної охорони джерел водопостачання нижче за течією річки і вище за рівень води 10% забезпеченості. Глибина прокладки водостічних колекторів залежить від глибини промерзання ґрунту.

Рис. 9.18. План міста з виділенням басейнів стоку і головних колекторів водостічної мережі: 1 – межі басейнів стоку; 2 – головні колектори водостічної мережі; 3 – закриті водостоки; 4 – відкриті водостоки; 5 – міська межа; 6 - території забудови: що існує і проектована; 7 – території зелених насаджень масового користування

26. Пониження рівня ґрунтових вод, захист територій від затоплення і підтоплення

Заходи щодо пониження рівня ґрунтових вод покликані забезпечити нормальні умови для здійснення будівництва, експлуатації будівель і споруд, зростання зелених насаджень і т.д.

Допустима мінімальна глибина залягання ґрунтових вод (норма осушення, м) для конкретного виду використання території наведена в таблиці 9.6.

Таблиця 9.6

Функціональне використання території

Глибина залягання ґрунтових вод, м

Ділянки забудови:

будівлі і споруди з підвальними приміщеннями

будівлі і споруди без підвалів

0,5 – 1,0 від підлоги підвалу

0,5 від підошви фундаменту

Проїжджа частина вулиць, площ

0,5 і більш від підстилаючого шару дорожнього одягу

Зелені насадження загального користування:

деревні насадження

газони

1,0 – 2,0

0,5 – 1,0

Стадіони

0,5 – 1,0

Кладовища

2,5

Овочесховища

4,5

Вибір заходів щодо пониження рівня ґрунтових вод здійснюється залежно від геологічної будови ділянки, характеристики водоносного пласта (водопроникності і водовіддачі), умов живлення і стоку ґрунтових вод, а також призначення території і типів підземних споруд, що захищаються.

Пониження рівня ґрунтових вод передбачається також і на територіях, де можливий їх підйом унаслідок діяльності людини. Дренажні системи залежно від умов живлення ґрунтових вод підрозділяються на систематичні, головні, берегові, кільцеві. По положенню дрен у відношенні до території, що захищається, вони можуть бути паралельними, поперечними, подовжніми і контурними. Глибина заставляння дрен залежить від глибини заставляння фундаментів і наявності підземних приміщень і коливається від 1 до 7 м.

Для захисту територій від затоплення використовуються різні способи. Так, для захисту значних територій, особливо забудованих до початку заходів, влаштовують греблі обвалування, а при малих площах, що захищаються, за наявності поблизу такої території кар'єрів переважно піщаних грунтів, проводять підвищення відміток поверхні підсипанням або намиванням. При будівництві нових або експлуатації існуючих водосховищ на невеликих річках проводять пониження паводкової витрати шляхом регулювання стоку річок, улаштування розвантажувального русла або обвідного каналу.

Захист території від підтоплення здійснюється береговим дренажем або підвищенням відміток території підсипанням або намиванням, а також поглибленням річок або водоймищ.