Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 9. нженерно-транспортна нфрастр. Лтература до курсу.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

17.Інженерне обладнання території міста

18.Водопостачання і каналізація

Основними елементами системи водопостачання 9.13 є водозабір, станція вододопідготовки, насосні станції, водоводи, магістральні і розподільні мережі (рис 9.14)

Як джерела водопостачання використовуються: підземні джерела (ґрунтові і артезіанські води) і поверхневі (річки, озера, водосховища, канали). Підземні джерела, вода яких відповідає санітарним вимогам, використовуються, як правило, для господарсько-питних потреб.

За призначенням водопроводи поділяються на господарсько-питні, технічні, протипожежні і поливальні.

У населених пунктах створюються переважно централізовані господарсько-протипожежні і локальні (або групові) технічні водопроводи.

Централізовані водопроводи за надійністю подачі води поділяються на три категорії:

  • перша допускає зменшення подачі води не більше ніж на 3 доби;

  • друга – 10 діб;

  • третя – 15 діб, об'єм зменшення складає 30%.

Водопроводи населених пунктів з чисельністю населення більше 50 тис. чол. відносять до першої категорії, 50 – 5 тис. чол. - до другої, менше 5 тис. чол. – до третьої.

Рішення водопостачання і каналізації в проектах планування і забудови повинне забезпечити:

- оцінку умов водопостачання і водовідведення як елементів комплексної оцінки умов розвитку міст;

- визначення продуктивності систем на розрахункові етапи для проектованого складу і кількості водокористувачів;

- розробку принципових схем зв’язаних з планувальною структурою, функціональним зонуванням, вимогами охорони зовнішнього середовища і заходами з організації інженерної інфраструктури групових систем населених місць.

Рис. 9.14. Принципова схема водопостачання і каналізації поселення: 1 – водозабір і насосна станція І підйому; 2 – станція водопідготовки; 3 – резервуари чистої води і насосна станція ІІ підйому; 4 – водоводи;5 – водопровідна мережа; 6 – самопливні каналізаційні колектори; 7 – насосна станція каналізації; 8 – напірний каналізаційний колектор; 9 - каналізаційні очисні споруди; 10 – випуск очищених стічних вод; 11 – подача очищених стічних вод на повторне використання

Оцінку умов водопостачання, відведення, очищення і випуску (використання) стічних вод виконують на підставі басейнових схем комплексного використання водних ресурсів і територіальних схем охорони середовища.

Продуктивність функціонуючих систем водопровідно-каналізаційного господарства перевіряється на відповідність нормативному водоспоживанню і водовідведенню існуючих водокористувачів. За відсутності вільних потужностей головних споруд до відповідної їх реконструкції, розміщення нових або збільшення водоспоживання (водовідведення) існуючих водокористувачів не допускається.

Продуктивність міських системи водопостачання і системи каналізації 9.14 повинна встановлюватися по розрахункових витратах на добу найбільшого водоспоживання (водовідведення) всіх груп водокористувачів і протипожежних витрат.

Норми господарсько-питного водоспоживання залежать від планованого ступеня інженерного устаткування забудови, природнокліматичних умов і величини міст.

Водозабори з поверхневих джерел господарсько-питних водопроводів розміщують вище за випуски стічних вод, населених пунктів, а також стоянок суден, лісових бірж, товарно-транспортних баз і складів, у районах, що забезпечують організацію зон санітарної охорони.

Місця випуску стічних вод розташовують нижче за течією річки від межі населеного пункту і всіх місць його водокористування з урахуванням можливості зворотної течії при нагонних вітрах і при зміні режиму роботи ГЕС.

У групових системах населених місць наведені вище вимоги належать до ядра і місць відпочинку систем розселення.

Розміщення головних споруд водопроводу і каналізації повинно бути пов'язано з територіальним розвитком міст, як у межах, так і за межами розрахункового терміну проектування.

Основні елементи системи каналізації: самопливні колектори, насосні станції, напірні колектори, споруди очищення і доочистки, випуски у водні об'єкти. Принципова схема каналізації населеного пункту приведена на рисунку 9.15.

Каналізація в поселеннях може бути організована на базі роздільної (повної або неповної), напівроздільної або комбінованої систем. При повній роздільній системі створюються дві мережі трубопроводів і споруд очищення окремо для промислово-побутових і поверхневих стічних вод. При неповній роздільній системі поверхневі стічні води відводяться по відкритих лотках, кюветах, канавах. Напівроздільна система відрізняється від повної роздільної наявністю головного (перехоплюючий) колектора, який відводить стічні води всіх категорій на загальні очисні споруди, але при дуже сильних опадах частина поверхневих стічних вод через розподільні камери (зливоспуски) зливається у водоймища без очищення.

Рис. 9.15. Принципова схема водовідведення поселення: а – повна роздільна система; б – напівроздільна система; 1 – колектори побутових і промислових стоків; 2 – закриті колектори зливової каналізації; 3 – очисні споруди зливової каналізації; 4 - очисні споруди каналізації промислово-побутових стоків; 5 – зливоприймачі; 6 - головний (перехоплюючий) колектор

Норми господарсько-питного водоспоживання, потреба у поливальній воді – миття міських територій, площі території для станцій очищення води і стічних вод, зони санітарної охорони на водопроводах господарсько-питного призначення, санітарно-захисні зони від споруд міських каналізаційних систем приймаються відповідно до ДБН 360 – 92** Розділ 8, пункти 8.1 – 8.13.