Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 9. нженерно-транспортна нфрастр. Лтература до курсу.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

19. Енергопостачання

Система енергопостачання 9.15 населеного пункту повинна передбачати забезпечення всіх його споживачів (промислових, господарсько-побутових і комунальних) необхідними видами енергії (електрика, тепло і газ) для створення найкращих умов праці, побуту і підпочинку населення.

20. Електропостачання.21. Теплопостачання.22. Газопостачання

Системи електропостачання і газопостачання поселень є централізованими, а система теплопостачання може бути як централізованою, так і локальною або груповою.

Енергопостачання міських і сільських поселень передбачаються від мереж районної енергетичної системи з максимальним залученням нетрадиційних джерел електричної енергії.

При виборі потужності джерел енергопостачання розрахункова потреба в теплі, газі і електроенергії визначається:

  • для промислових і сільськогосподарських підприємств – за їхніми заявами, аналогічними проектами нових чи реконструйованих підприємств, а також за укрупненими показниками енергоозброєності або енергоємності на підприємствах даної галузі промисловості з урахуванням місцевих умов;

  • для комунально-побутових потреб – відповідно до діючих нормативів.

Для попередніх розрахунків допускається застосовувати укрупнені показники електроспоживання, де враховується житловий і громадський сектор поселень, підприємства комунального обслуговування, зовнішнє освітлення, міський транспорт (окрім метрополітену), системи теплопостачання, водопостачання, водовідведення відповідно до ДБН 360-92**.

Кількість, потужність, розміри земельних ділянок електропідстанцій і розподільних пристроїв, розміри санітарно-захисних і охоронних зон електричних мереж і споруд визначаються також відповідно до ДБН 360-92**.

Повною мірою все вище сказане відноситься і до систем газо- і теплопостачання міст і сіл. Деталізація рішень по окремих елементах систем повинна здійснюватися відповідно до вимог спеціалізованих нормативів – зовнішні мережі і споруди.

Містобудівнику необхідно уявляти собі принципові схеми розвитку електро-, тепло- і газопостачання населених пунктів (рис. 9.16 – 9.17).

Рис. 9.16 . Принципові схеми розвитку електропостачання і теплопостачання (на прикладі нового міста)

Рис. 9.17. Принципова схема газопостачання міста: а – двоступінчата схема газопостачання в середньому місті; б – багатоступінчата схема газопостачання у великому місті (газові мережі низького тиску на схемі не вказані);

1 – газові мережі низького тиску; 2 – газорозподільні станції (ГРС); 3 – контрольно-регуляторні пункти; 4 – газгольдери; 5 - газорегуляторні пункти (ГРП); 6 – підземні газосховища; 7 – 9 – газопроводи високого тиску відповідно 20 – 55 кгс/см2, 12 кгс/см2, 6 кгс/см2; 10 – 11 – газопроводи середнього тиску відповідно 3 кгс/см2, 1 кгс/см2

23. Інженерна підготовка території

Комплекс заходів інженерної підготовки 9.16 території визначається на підставі інженерно-будівельної оцінки території з урахуванням функціонального зонування, планувальної організації, а також прогнозу екологічних змін навколишнього середовища поселення.

При розробці проектів планування і забудови міських і сільських поселень заходи щодо інженерної підготовки території поділяють на:

загальні - вертикальне планування, організація відведення дощових і талих вод і ін.;

спеціальні - інженерний захист від затоплення паводковими водами і підтоплення підземними водами, освоєння заболочених територій, боротьба з ярами, обвалами, зсувами, карстом, просадністю, накопиченнями мула, захист від абразії, селевих потоків, сніжної лавини, відновлення порушених територій гірськими і відкритими виробленнями, териконами, золошлаковідвалами, полігонами.