Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Аналіз фінансових результатів від інвестиційної та фінансової діяльності

Фінансові результати від інвестиційної діяльності за звітний та попередній періоди наводяться у звітній ф. № 2 «Звіт про фінансові результати» за статтями:

  • інші доходи (ряд. 130),

  • інші витрати (ряд. 160).

Стаття «Інші доходи» відображує узагальнену інформацію про доходи від реалізації фінансових інвестицій, реалізації нео­боротних активів, часткових комплексів, від неопераційних курсових різниць, безоплатно одержаних активів.

Доцільно проаналізувати склад і структуру цих доходів за звіт­ний період і порівняти в динаміці з попередніми періодами.

По статті «Інші витрати» узагальнюється інформація про собівартість реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, часткових комплексів, про збитки від неопераційних курсових різниць, збитки від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів і т. ін.

Отриманий прибуток або збиток від інвестиційної діяльності розраховується за такою схемою:

.

У процесі аналізу фінансових результатів від інвестиційної ді- яльності з’ясовуються причини зростання або спадання доходів від цього виду діяльності, наявність, склад і причини втрат від неї.

Фінансові результати від фінансової діяльності подаються за ф. № 2 за статтями:

— дохід від участі в капіталі (ряд. 110),

— інші фінансові доходи (ряд. 120),

— фінансові витрати (ряд. 140),

— втрати від участі в капіталі (ряд. 150),

На статтю «Дохід від участі в капіталі» відносять узагальнену інформацію про доходи від інвестицій, здійснених в асоційовані, дочірні, спільні підприємства. На статтю «Втрати від участі в капіталі» відносять збитки від інвестицій. По статті «Фінансові втрати» узагальнюється інформація про виплату процентів за кредити та інші витрати підприємства, пов’язані із залученням позикового капіталу. По статті «Інші фінансові доходи» узагальнюються дані про дивіденди одержані, проценти одержані та інші доходи від фінансових операцій. Шляхом порівняння величини фінансових доходів з фінансовими витратами визначається прибуток або збиток від фінансової діяльності підприємства:

Із залученням додаткових облікових даних аналізуються склад, структура та причини наявності, зростання або спадання цих доходів і витрат, від величини яких залежить сума прибутку (збитку) від фінансової діяльності.

Порядок визначення та аналіз використання чистого прибутку

Порядок визначення чистого прибутку підприємства доцільно прослідити за ф. № 2 «Звіт про фінансові результати».

Раніше було розглянуто аналіз і розрахунок формування валового прибутку, фінансових результатів від операційної діяльності, інвестиційної та фінансової діяльності.

Після визначення валового прибутку (збитку), прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових результатів від інвестиційної та фінансової діяльності розраховують фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування за схемою:

Якщо підприємство отримало прибуток, то він обов’язково оподатковується.

У формуванні чистого прибутку велику роль відіграє відрахування від прибутку — це податок на прибуток від звичайної діяль­ності та податок з надзвичайного прибутку. З огляду на те, що підприємство може мати надзвичайні доходи і надзвичайні витрати, чистий прибуток (збиток) визначається так:

Для сільськогосподарських підприємств уведено фіксований сільськогосподарський податок.

Слід зауважити, що по статті «Надзвичайні доходи» узагальнюється інформація про доходи, які виникли внаслідок надзвичайних подій (стихійні лиха, пожежі, повені, техногенні аварії тощо) у вигляді відшкодувань страхових компаній і т. ін., а по статті «Надзвичайні витрати» — збитки від надзвичайних подій. За даними бухгалтерського обліку аналізується їхній склад, структура, причини виникнення цих подій, визначається вплив на чистий прибуток підприємства.

Проаналізуємо прибуток агрокомбінату в динаміці за 2000—2001 рр. (табл. 6.5)

Таблиця 6.5

Соседние файлы в папке Verstka