Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

Передмова

Сільське господарство є однією з найважливіших галузей національної економіки України. Перехід економіки до ринку спричинює необхідність докорінної перебудови економічних відносин в аграрному секторі. Сутність її полягає в наданні сільським жителям можливості бути самостійними і творчими в своїй праці, ставати підприємцями і власниками. На сьогодні в Україні в цій галузі існують різні форми господарювання: акціонерні сільськогосподарські підприємства, агрофірми, фермерські та особисті підсобні господарства. Всі ці формування тісно взаємодіють у соціально-економічній структурі суспільства, співробітничають між собою і водночас є конкурентами. Щоденно їм треба доводити свою життєдіяльність в умовах ринку і конкуренції.

Забезпечення населення країни якісними і різноманітними продуктами харчування потребує високих темпів зростання сільськогосподарського виробництва. Для цього необхідні: кардиналь­не вдосконалення організаційних форм господарювання; підвищення культури землеробства і тваринництва; ефективніше використання землі, виробничих фондів, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; зростання продуктивності і поліпшення якості праці, економне і бережливе використання всіх ресурсів.

Вирішення цих питань потребує від керівників, спеціалістів, фермерів, орендарів — кожного, хто працює у сільському господарстві, аналізувати свою фінансово-господарську діяльність, прий­мати науково обґрунтовані управлінські рішення щодо підвищення ефективності господарювання.

Економіка нашої держави починає розвиватися за законами ринку. Ринок — це та сфера, в якій чітко визначаються взаємовідносини між виробниками і споживачами товарів, він є найвищою стадією розвитку товарно-грошових відносин. Функціонування ринку веде до становлення ринкової економіки, характер­ною рисою якої є конкуренція.

Індикатором конкурентоспроможності господарюючого су­б’єкта в умовах ринкової економіки є його фінанси. Існуючі нині в сільському господарстві різні господарські структури виробляють найрізноманітніші види сільськогосподарської продукції, мають свою галузеву спрямованість (наприклад, рослинництво, тваринництво) і спеціалізацію (господарство овочеве, зернове, бу­рякове, молочне, м’ясне тощо). Різняться суб’єкти господарювання за розмірами, за кількістю працюючих, величиною та станом основних і оборотних фондів, спільним для них є те, що всі вони в своїй діяльності формують і використовують фінанси.

Зберегти міцні ринкові позиції в умовах жорсткої конкуренції будь-якому виробникові можливо лише за умови належним чином проведеного фінансового аналізу — однієї з важливих функцій управління в ринковій економіці. Він дає змогу визначити конкурентоспроможність суб’єкта господарювання.

В умовах планово-директивної економіки розвиткові фінансового аналізу не приділялося достатньої уваги, оскільки в ньому не було об’єктивної потреби. Нині ситуація змінилася. Становлення ринкових відносин потребує розроблення змісту, методології та методики фінансового аналізу з урахуванням особливостей перехідного до ринкової економіки періоду та міжнародного досвіду.

Основним завданням дисципліни «Фінансовий аналіз» є вивчення теоретичних основ фінансового аналізу, його методики та набуття практичних навичок аналітичної роботи.

У процесі вивчення дисципліни слухачі мають опанувати сутність економічних явищ і процесів, їхній взаємозв’язок і взаємозалежність, навчитися їх систематизувати і моделювати, аналізувати, визначати вплив факторів, оцінювати отримані результати, шукати та підраховувати резерви поліпшення діяль­ності, вказувати і розробляти шляхи мобілізації резервів для підвищення ефективності господарювання в умовах до ринку, панування конкуренції.

Останнім часом фінансовому аналізу присвячується багато навчальних посібників, підручників, монографій. Широко висвітлюється досвід розвинених країн з цієї галузі знань. Але слід зауважити, що велика кількість іноземних видань з різних аспектів фінансового аналізу не знижує, а навіть збільшує попит на вітчиз­няну літературу такого спрямування. Вкрай необхідною стає наявність спеціальної літератури, в якій послідовно, крок за кроком відтворювалася б методика фінансового аналізу з конкретними прикладами, розрахунками і висновками.

У пропонованому навчальному посібнику й відображено логічну процедуру фінансового аналізу з практичними прикладами за даними сільськогосподарського підприємства.

Реформування бухгалтерського обліку, поділ його на управлінський і фінансовий, виокремлення податкового обліку, введення нового плану, рахунків, приведення форм бухгалтерської звітності у відповідність до вимог національних та міжнародних стандартів викликають необхідність використання методики фінансового аналізу згідно з умовами ринкової економіки. Така методика необхідна для визначення ступеня фінансової та ринкової стійкості підприємства, оцінювання його ділової активності, ефективності діяльності та інвестиційної привабливості.

У вітчизняній літературі питання фінансового аналізу розроблені й висвітлені недостатньо, навчальна література такої тематики в галузі сільського господарства взагалі відсутня.

Автор ставила за мету узагальнити й систематизувати методику фінансового аналізу. У посібнику розглядаються теоретичні основи фінансового аналізу (його сутність, історія, роль в сучасних умовах переходу до ринкової економіки, предмет, завдання методи та спеціальні прийоми, основні типи моделей, використовувані в цьому аналітичному процесі, види фінансового аналізу та його інформаційна база).

Автор пропонує таку послідовність фінансового аналізу: загаль­не оцінювання фінансового стану сільськогосподарського підприємства; аналіз його фінансової стійкості, платоспроможності та ліквідності; аналіз грошових потоків; аналіз фінансових результатів, показників ефективності використання капіталу; оцінка кредитоспроможності підприємства.

Окремий розділ посібника присвячено оцінюванню виробничо-фінансового лівериджу у фінансовому аналізі.

Відповідно до програми курсу розглядається аналіз ділової активності сільськогосподарського підприємства та прогнозування його діяльності, аналіз фінансового стану неплатоспроможних підприємств та запобігання банкрутству. Значну увагу приділено аналізу фінансового ризику та пошуку шляхів його зниження.

Наведені в навчальному посібнику розрахунки виконано за даними агрокомбінату «Зірка» Київської області за 2000—2001 рр.

Посібник стане в пригоді не лише слухачам освітньо-кваліфі­каційного рівня «спеціаліст», а й слухачам магістерського рівня, які навчаються на економічних факультетах, аспірантам і викладачам, практичним працівникам акціонерних сільськогосподарських підприємств, орендних підрозділів, фермерських господарств, агрофірм та інших виробничих формувань.

Автор має надію, що навчальних посібник сприятиме піднесенню вивчення фінансового аналізу на сучасний міжнародний рівень і забезпеченню необхідних знань для успішної праці в умовах ринку.

Посібник є першою спробою узагальнити та систематизувати питання фінансового аналізу в сільському господарстві, а отже, не претендує на повне й всебічне висвітлення матеріалу. Автор з великою вдячністю візьме до уваги всі зауваження та пропозиції, що сприятимуть поліпшенню змісту та формі викладення матеріалу.

Автор висловлює глибоку вдячність рецензентам — доктору економічних наук, професору Національного агарного університету Г. Г. Кірейцеву та доктору економічних наук, професору Між­регіонального інституту післядипломної освіти Ю. І. Осадчому за їхні змістовні зауваження, що були враховані при підготовці рукопису до видання.

6

Соседние файлы в папке Verstka