Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

13. Аналіз чутливості прибутку до зміни факторів: затрат, ціни, обсягу реалізації.

Для оцінки реакції прибутку на зміну факторів діяльності можна використовувати розрахунковий прибуток при зміні параметрів на відповідний відсоток, наприклад 1%, якщо інші фактори не змінюються. Розглянемр графічно

за допомогою двох графіків шляхом порівняння початкового графіку беззбитковості і графіка з врахуванням зміни фактора. При цьому для випадку зміни ціни змінних чи постійних витрат нові графіки будуть відрізнятися від початкового, а при зміні V точка буде зміщуватися по тому ж графіку. Стратегій факторингового регулювання прибутку є зміщення точки беззбитковості вліво по осі об’єму. При регулюванні витрат потрібно зменшувати величину змінних витрат на одиницю продукції і загальну суму постійних витрат, але на великому інтервалі витрати стрибком повинні збільшуватися для встановлення ефекта операційного речагу, тобто підприємство повинно, при збільшенні об’ємів періодично вводити інвестиційні проекти. При зміні ціни без зміни об’єму (нееластичний попит), ціну потрібно збільшувати. Більшість товарів на ринку – це товари еластичності попиту, тому для збільшення доходу, ціну потрібно знижувати, при цьому дохід буде збільшуватися. Рентабельність продаж буде збільшуватися за рахунок більш високих темпів прибутку в порівнянні з темпами росту доходу, за рахунок ефекта операційного речага. За рахунок сили впливу операційного важеля показує наскільки процентів змінюється прибуток при зміні МД на 1%. Чим більша сила впливу операційного важеля, тим вищий ризик. Крім відносного показника впливу на прибуток, часто використовується абсолютний показник – запаси фінансової міцності, тобто різниця між плануємим об’єктом реалізації і точки беззбитковості у вартісній оцінці. Після визначення величини впливу фактора на прибуток у %, регулює той фактор, де процент впливу найбільший.

14. Методика аналізу чутливості прибутку до зміни декількох факторів.

Важливим напрямом аналізу взаємозв’язку «витрати – обсяг - прибуток» є аналіз чутливості прибутку до зміни інших параметрів діяльності. Аналіз чутливості – визначення впливу на прибуток зміни витрат, ціни та обсягу продажу. Для визначення впливу на прибуток зміни обсягу продажу можна використовувати такі показники:

1.коефіцієнт маржинального доходу;

2.запас міцності;

3.операційний важіль.

Визначення впливу зміни обсягу продажу на прибуток за допомогою коефіцієнта маржинального доходу:

Зміна прибутку = Зміна обсягу продажу * Коефіцієнт маржинального доходу

Для визначення впливу на прибуток зміни обсягу продажу можна використати запас міцності.

Запас міцності – величина, на яку фактичний (або плановий) обсяг продаж перевищує беззбитковий обсяг продажу:

Запас міцності = Продаж – Точка беззбитковості.

Показник запасу міцності можна також використати для визначення суми операційного прибутку.

Поряд з абсолютним значенням показника запасу міцності використовують коефіцієнт запасу міцності.

Коефіцієнт запасу міцності– співвідношення запасу міцності та фактичного (або запланованого) обсягу продаж:

Коефіцієнт запасу міцності = запас міцності / продаж

Коефіцієнт запасу міцності є вимірником ризику нерентабельної роботи компанії. Значення цього показника лежить в межах:

∞ - MSR– 1.

Чим більше значеня має цей коефіцієнт, тим менша ймовірність того, що компанія зазнає збитку разі зменшення обсягу продажу.

Структра витрат – це співвідошення постійних та змінних витрат підприємства.

Більша питома вага постійних витрат у структурі витрат компанії забезпечує більший вплив на прибуток за зміни обсягу продажу.

Міру використання постійних витрат у структурі витрат компанії називають опереаційним важелем.

Операційний важіль– співвідношення постійних і змінних витрат, що забезпечує більший відсоток зростання прибурку, ніж відповідний відсоток зростання обсягу продаж. Тому операційний важіль більший у компаній, що мають більшу питому вагу постійних витрат і, як результат, більший коефіцієнт маржинального доходу.кількісним показником операційного важеля є його фактор, обчислюваний за ормулою:

Фактор операційного важеля = маржинальний дохід / прибуток

Фактор операційного важеля визначає відсоток зміни прибутку за певного відсотка зміни обсягу продаж.

Відсоток зміни продаж * фактор операційного важеля = відсоток зміни прибутку.

Коефіцієнт маржинального доходу, запас міцності, операційний важіль – важливі індикатори реагування прибутку на зміну обсягу продаж. Але вони не дають відповіді на питання: як зміниться прибуток у разі зміни витрат, ціни та (або) обсягу. Комбінований вплив зміни витрат, ціни та обсягу продажу на прибуток підприємства можна визначити шляхом:

- порівняльного звіту про прибуток ;

- диференціального аналізу;

- маржинального аналізу.