Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

5. Облік виробничих витрат на рахунках. Рух інформації про с/в продукції

У вироб. компаніях для обліку в-т викор. наступні матер. рах-ки «Матеріали»(запаси), «Незав. вир-во», «Готова продукція», «С/в реаліз. товарів». Рух інформації про в-ти передбачає проведення, розрахунок в-т за формулою актив. рахунку (р-ня товарного балансу: Залишкипоч. .+ Постачання = Залишкикін+ Вибуття). Схема руху інформації про в-ти на рах-ках:

Прямі матеріали Незав.в-во Готова продукція С/в реал.товарів

1) 1) 4) 5) 5) на фін.рез-ти

2) 4)

3)

Прямі трудов-ти

2)

ЗВВ

3)

Розрах-ся поетапно наст. показники:1.С/в викор.матер-лів(прямих), розрах за ф-лою С-допоч. +Од=С-докін к Окпочд – Ск 2.Прямі трудов-ти розрах., як.відпрацьований час на тарифну ставку і є складовою дебет.обороту «НезВ»3.ЗВВ в даній схемі списуються по нормативному(бюджетному) коеф-ту розподілу накладних в-т, складова дебет.обороту «НезВ»4.С/в вир-ва продукціїсума елементів в-т(дебет.оборот «НезВ»)5.С/в вироб. продукціїкредит.оборот «НезВ»(кінцевий підсумок Звіту про с/в вироб.продукції)6.С/в реаліз.продукції розрах., як кредит. оборот «Готова прод-я»:Окред=С-до поч.+Одеб-С-докін . В кінці звіт періоду с/ гот.прод-ї списується з коригуванням на рах-ки Гот.прод., с/в реал.прод-ї(в дебет)

Для представлення інф-ції про в-ти і с/в керівництву бухг-р складає вироб.звіт, а саме Звіт про с/в вироб.прод-ї в 3 етапи: С/в викор.матер-лів, С/в вир-ва продукції С/в вироб. продукції

Розподіл с/в реал.товарів показано у Звіті про прибуток і збиток(Звіті про фін.рез-ти) розгорнуто.

6. Облік матеріальних витрат та витрат на оплату праці.

Облік матеріальних витрат передбачає окремий облік прямих і допоміжних матеріалів. До прямих матеріальних витратвідносять ті матеріали, використання яких можна прямо простежити до готового виробу. Тобто включити ці матеріали в с/сть продукції економним шляхом. Всі інші матеріали вважаютьсядопоміжнимиі проходять як окрема стаття ЗВВ. Облік прямих матеріалів ведеться на синтетичному рахунку матеріалів, а в аналітичному прямі матеріали обліковуються за номенклатурою.Аналітичний облік допоміжних матеріалівздійснюється на відповідному рах-ах як окрема стаття ЗВВ. Відпущені у виробництво допоміжні матеріали враховуються на рах фактичних ЗВВ, а вкінці звітного періоду планове списання ЗВВ коригується під фактичне. Для обліку належних п-ву сировини, осн та доп мат, комплектуючих виробів та деталей, тари і тарних мат використ субрахунок 201 «Сировина і матеріали». У поточному бух обліку мат можуть обліковуватися за різними обліковими цінами, але вкінці звітного періоду обов’язкове перерахування за фактичною с/стю.Фактична с/сть мат складаєтьсяз вартості за цінами заготівлі, придбання та витрат по доставці цих мат. цінностей на п-во і визначається, виходячи з витрат на їх придбання, включаючи оплату процентів за придбання в кредит, наданий постачальником цих ресурсів, націнку, комісійну винагороду, сплачену постачальникам, митні збори, витрати на транспортування, зберігання і доставку, що здійснюються сторонніми організаціями. Оприбуткування матеріалів – Дт 201 – Кт 631. Нестача – Дт 374 – Кт 20. Сума лишків при прийманні матеріалів порівняно з документами постачальників – Дт 20 – Кт 631. Усі мат цінності, що надійшли на п-во від постач, при журнально-ордерній формі обліковуються в журналі-ордері № 6. Матеріали, вироблені п-вом для власних потреб – Дт 201 – Кт 23. Погашення ДЗ – Дт 20 – Кт 377.

Праця поділяється на основну і допоміжну. Прямі витрати на оплату праці– це витрати, які можна прослідкувати до конкретної одиниці продукції і включити в собівартість продукції економічно доцільним шляхом. Всі інші працевитрати обліковуються за окремою статтею як допоміжна праця в складі ЗВВ.З/п адмін. управлінського персоналу не включається в с/сть продукції, а є витратами звітного періоду, тобто при розрахунку з персоналом по оплаті праці ведеться окремий облік виробничого і адмін. персоналу.До складувитрат входять виплати з/п, нараховані, виходячи з відрядних розцінок, тарифів, ставок і посадових окладів, стимулюючих і компенсуючих витрат, систем преміювання робітників і службовців за результатами праці. На п-вах застосовують оплату праці за трудовими угодами між п-вом і працівником. Форми (погодинна, відрядна) і с-ми оплати праці регулює керівник п-ва. Облік використання роб часу, а також контроль за станом труд дисципліни здійснюється шляхом табельного обліку.Облік виробіткуробітниками-відрядниками у пром. здійснюють за типовими формами в рапортах про виробіток, маршрутних листах, нарядах та ін. док. Фонд оплати праці – основна, додаткова з/п, стимулюючі і компенсаційні виплати.Для нарахування з/прозрах заробіток за місяць і від цієї суми здійсн відповідні відрахування. Для обліку розрах за всіма видами оплат праці вик рах 66 «Розраз з оплати праці». На кредиті субрах 661 «Розрах за з/п» відображується нарахована з/п робітникам основного та допоміжного виробництва, службовцям, спеціалістам, робітникам з обслуговування та ремонту, сума нарахованої допомоги з тимчасової непрацездатності, сума премій. На дебеті відображу виплачена з/п, депонована з/п, відрахований прибутковий податок з з/п працівників та інші відрах до пенсійного фонду. На кредиті 662 «Розрах з депонентами» - суми своєчасно не виданої з/п, премій, допомоги. На дебеті – видачі депонованих сум.