Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

24. Бюджетне планування і контроль. Суть бюджетування та види бюджетів.

Кожне підприємство має визначені стратегії і оперативні цілі, які досягаються в процесі діяльності на основі стратегії поточного і операційного планування.

Бюджет – це план,виражений в кількісній(вартісній) формі.

Існує 2 підходи до бюджетування: 1)бюджетування через нарощення від досягнутого; 2)бюджетування з нуля на основі детального аналізу всіх можливих даних.

Цілі бюджетування: 1)здійснення періодичного планування; 2)забезпечення координацій, кооперацій; 3)основа для кількісного пояснення планів менеджерів; 4)основа для оцінки контролю виконання; 5)виконання вимог законів і контрактів; 6)мотивація робітників.

Мотивація здійснюється за наступними напрямками: 1)складання функціональних бюджетів; 2)розробка стандартів по окремих виробах. При цьому функціональні бюджети задають стандартами розподілу ЗВВ за видами продукції для складання нормативної калькуляції продукції.

Зведений бюджетпідприємства узагальнює функціональний і включає дві групи бюджетів:

1)операційний бюджет-бюджет доходів і витрат з виведенням бюджетів операційного прибутку. До складу операційних бюджетів входять: бюджет продаж, виробництва, матеріалів, прямих трудозатрат, виробничо-накладних витрат, запасів на кінець періоду, с/в реалізованої продукції, адмін. і збутових витрат.

2)фінансовий бюджет– відображає рух грошових коштів, інвестицій і фінансовий стан під-ва. Фінансові бюджети включають в себе: капітальні вкладення,грошові кошти, бюджетний баланс.

Крім основного є також гнучкий бюджет– бюджет,складений на основі бюджетних витрат і доходів для фактичного обсягу діяльності або для кількох релевантних рівнів передбачуваної діяльності.

Проект бюджету передбачає: 1)особисті спостереження менеджерів; 2)використання звітних даних за ряд попередніх періодів; 3)бюджетування для наступного порівняння,що має фактичні дані за ряд попередніх періодів.

Система бюджетного контролю. Контроль виконання бюджетів і аналіз відхилень.

Система бюджетного контролю включає зведений бюджет підприємства, який складається з операційних і фінансових бюджетів. 1)операційний бюджет-бюджет доходів і витрат з виведенням бюджетів операційного прибутку. 2)фінансовий бюджет– відображає рух грошових коштів, інвестицій і фінансовий стан під-ва.

В процесі господарської дія-ті можуть виникати відхилення. Відхилення-це різниця між бюджетним і фактичним показниками. Для своєчасного виявлення відхилень і відповідного реагування на них здійснюють бюджетний контроль. Бюджетний контроль – це процес зіставлення фактичних результатів з бюджетними, аналізу відхилень та внесень необхідних корективів. Його здійснюють за допомогою Звіту про виконання бюджету,який складається бухгалтером-аналітиком і надається менеджерові, який відповідає за прийняття відповідних рішень. Цей Звіт містить порівняння запланованих і фактичних показників і розрахунок відхилень із зазначенням їх причин. В якості показників використовують доходи, витрати, прибуток тощо. Відхилення можуть бути як негативні,так і позитивні.

Залежно від причин виникнення,відхилення поділяють на дві групи:

1)відхилення внаслідок планування-відхилення від бюджету,пов’язані з помилками та прорахунками в процесі складання прогнозів, визначення функції витрат і доходів, калькулювання планової соб-ті та цін.

2)відхилення внаслідок дія-ті є результатом дій персоналу абопевних подій(зміни попиту,коливання цін тощо)

Методика обчислення відхилень залежить від системи калькулювання витрат,яку застосовує під-во при складанні внутрішньої звітності. За умов використання системи калькулювання змінних витрат розрахунок відхилень продажу базується на показнику маржинального доходу, а за умов калькулювання повних витрат – на показнику прибутку.

Для забезпечення ефективного контролю з допомогою звіту про виконання бюджету слід зіставити фактичні результати з бюджетом, скоригованим з урахуванням факт. обсягу дія-ті. Такий бюджет наз. гнучким або динамічним. Це бюджет складений на основі бюджетних витрат і доходів для фактичного обсягу дія-ті або кількох релевантних рівнів передбачуваної дія-ті. Гнучкий бюджет ґрунтується на формулі:

(ЗМІННІ БЮДЖ.ВИТРАТИ НА ОДИНИЦЮ*ФАКТ.ОБСЯГ ВИР-ВА АБО РЕАЛІЗАЦІЇ) + ЗАГ.ПОСТ.ВИТРАТИ

Використання гнучкого бюджету дає змогу розподілити загал. відхилення на:

1.Відхилення від гнучкого бюджету-це різниця між факт. результатом дія-ті й показниками гнучкого бюджету. Відображає ефективність дія-ті.

2.Відхилення за рахунок обсягу дія-ті - це різниця між показниками гнучкого і статичного бюджетів, відображає результативність дія-ті.

Управління за відхиленнями – принцип,за яким менеджер зосереджує увагу тільки на значних відхиленнях від плану і не звертає увагу на показники,що виконуються задовільно.

Фактори,які свідчать що відхилення треба брати до уваги: - розмір відхилень; - повторюваність; - контрольованість; - позитивні відхилення; - вартість і корисність дослідження.