Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2. Класифікація затрат за ознаками віднесення на с/в продукції та прийняття рішень

Класиф-ція затрат-це розподіл затрат на екон. однорідні групи з метою планування, обліку та аналізу. В залежності від поставленої цілі класиф-ція здійснюється за різними ознаками. Виділяють 1)з точки зору формування фін.результатів – вичерпні і невичерпні; затрати на продукцію і з-ти періоду; прямі і непрямі; основні і накладні;2)зт.зору прийняття управл.рішення – релевантні і нерелев.; постійні і змінні; маржинальні і середні; дійсні і можливі; 3)з т.зору забезпечення контролю – контрольовані і неконтр.

1Вичерпні з-ти– збільш-ня зобов’язань або змен-ня активів в процесі поточної діяльності для отримання доходу звітного періоду. Відображ-ся у Звіті про ФР(звіті про прибуток) як с/в реал.продукції, яка визнач. з урахуванням змін залишків запасів.Невичерпні з-ти– витрачені кошти у процесі діяльності для отримання доходу або ін. вигод у майб.періодах. Відображ. в активі балансу.

З-ти на продукцію– з-ти, пов’язані з вир-вом або придбанням товарів для реалізації у вироб. сфері (це матеріальні з-ти).З-ти періоду– з-ти, які не включаються в с/в запасів і розглядаються як з-ти того періоду, в якому вони були понесені. Їх включають до складу операційн. витрат (Звіт про прибуток).

Прямі з-ти – з-ти, які можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта з-т екон.-можливим, цілеспрямованим шляхом. Непрямі з-ти– з-ти, які не можуть бути віднесені до визначеного об’єкта з-т екон.-можливим, цілеспрямованим шляхом. Вираження «економ. цілеспрямованим шляхом», що при віднесенні затрат до визначеного обліку слід керуватися принципом співвідношення затрат і вигод. Віднесення затрат до прямих чи непрямих за-т залеж. від того, що являється об’ктом з-т. Одні й ті самі з-ти можуть бути одночасно прямими і непрямими відносно різних об’єктів. В під-ва виробничої сфери з-ти на прод-ію над виробничими затратами, а з-ти періоду – невиробничими. Виробничі з-ти розпад. на основні і накладні.Осн. з-ти-сукупність прямих витрат на виробництво продукції.

Осн.з-ти розподіл. на 3 групи:1Прямі матер. З-ти – вартість викор. Матеріалів, які стають частиною готової продукції і можуть бути віднесені до конкретного виробу екон.-цілеспрямованим шляхом;2Прямі з-ти на оплату праці – це з/п робочих. Яка може бути включена в с/в конкр. Виробів екон.-цілеспр. шляхом;3Ін.прямі з-ти – це всі інші прямі з-ти,крім 1і2.

Вироб.накладні в-ти– це в-ти пов’язані з процесами вир-ва, які не можуть бути віднесені до конкретних виробів виробничої екон.-цілеспр. шляхом. Прямі з-ти на оплату праці і вироб.накладні з-ти в сумі складаютьконверсійні з-ти– це з-ти на обробку сировини для перетворення її в готовий продукт.Невироб.з-тивклячають в-ти на управління дослідження і розробку збуту продукції та ін. функції, частіше всього вони представлені в-тами.

2Релевантні- це в-ти, що можуть бути змінені внаслідок прийняття рішень.Нерелевантні– в-ти, що не залежать від прийняття рішень.Постійні- в-ти, величина яких не змінюється при зміні обсягу вир-ва.Змінні– в-ти, величина яких змінюється пропорційно зміні обсягу вир-ва.Маржинальні– в-ти на вир-во одиниці продукції. Середні– в-ти на одиницю продукції всередньому по вир-ву. Дійсні– вимагають сплати грошей або витрачання ін. активів.Можливі– це вигода, яка втрачається при виборі одного напрямку дії і одночасній відмові від альтернативного рішення.

3Контрольовані– в-ти, які менеджер може безпосередньо контролювати або може значно на них впливати.Неконтрольовані- навпаки

и, що не за виробничої