Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос. управленческий учет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

28. Аналіз для прийняття доггострокових рішень.Концепція вартості грошей у часі.

Інструменти аналізу довгостр. рішень відрізняються від методів оперативних рішень.Довгостр. методи

аналізу направлені на виявлення і покращення майбутніх дій і ризиків п-ства; для збереження його потенціалу і забезпеченості йоговпливу в довгостроковій перспективі.До стратегічних цілей відносяться:

1)розробка нових продуктів і послуг;

2)збільшення частки ринку;

3)створення нових капіталів збуту і нових потужностей;

4)впровадженя нових технологій;

5)навчання персоналу;

6)залучення капіталу.

Для досягнення цих цілей застосовують стратегічні інструментитакі як СVP-аналіз на довгострокових інтервалах,фін. і капіт. інвестицій,рішення типу «виробляти чи купувати»;на довгострокових інтервалах портфельний аналіз.

Перед застосуванням стратегічних інструментів оцінюють індикатори раннього порушення призового стану з врахуванням впливу зовнішнього середовища.В управлінському обліку довгострокове рішення повязане в основному з плануванням і інвестувнням.Процес прийняття інвестиційних рішень включає наступні етапи:1)визначення потенційних проектів;2)розрахунок доходів і витрат по проекту;3)оцінка проекту статистичним чи динамічним способом.Для оцінки проектів динамічним методом використовують дисконтувавання грошових потоків під проект;при чому грошові потоки можуть бути комбінованими: -дисконтовані щорічні вхідні грошові потоки;- дисконтована ліквідаційна вартістьпроекту.Для одночасного грошового потокумайбутнявартістьFV розраховується через поточну вартістьPV з використанням дисконт- ної ставкиі наn-інтервалах по ф-лі:FV=PV(1+і)^n=PV*FV(1,і,n) ;PV=FV*1/(1+i)^n.

Серія рівно великих платежів через рівні інтервали часи назив. фін. рентою або ануїтет.Ануїтет може бути:пренумерандо і постнумерандо.При чому для оцінки проректу викор. постнумерандо,оскільки щорічні ВГП формується як:ВГП=Прибуток+Амортизація.

Майбут. в-сть ануїтету постнумерандо визнач. за ф-лою:FVA=∑ ВГПk(1+і)^n-k=A((1+i)^n-1)/i)

PVA=FVA*PV(1,i,n); Якщо поступлення будутьm-раз в рік ,то при річній процентній ставціj׃

FV=PV*(1+j/m)^n*m

У разі довготермінових інвестицій переважно використовуються складні відсотки,які дають більший дохід,ніж прості.

35. Оцінка проектів капітальних вкладень.Метод облікової норми прибутковості.

Облікова норма прибутковості–це рентабельне відношення середнього чистого прибутку до середньої або початкової вартості інвестицій в цей проект.Якщо метод оцінки по витратах і по прибутку дозволяють оцінити тільки відносну вірогідність у порівнянні з альтернативою,то даний метод дозволяє оцінити абсолютно вигідний якщо його рентабельність вища норми. Облікова норма прибутковості-це відношення величини середнього чистого прибутку по роках в первинній або середній вартості інвестицій.Середня вартість рівна половині суми первинної і ліквідаційної вартості.Якщо здійснити вибір із багатьох проектів в портфелі,то усі проекти ранжируються по індексу прибутковості.Облікова норма прибутковості-це відношення величини середнього чистого прибутку,отриманого в результаті капітальних інвестицій до середньої або первісної вартості інвестицій.Розраховується:Облікова норма прибутковості=середній чистий прибуток / інвестиції;

Середній чистий прибуток=чистий прибуток ⁄ кількість років.

У практиці найпоширенішим є розрахунок облікової норми прибутковості на основі середньої вартості інвестицій.У разі застосування методу прямолінійної амортизації ,середня вартістьінвестицій можна визначити:

Середня вартість інвестицій=(первісна вартість+ліквідаційна вартість)/2;

Включення ліквідаційної вартості у наведену формулу повязане з тим,що вона може зменшити початкові інвестиції або підвищити грошовий потік у майбутньому при зміні обладнання.Облікова норму прибутковості доволі нелегко обчислити.Крім того,вона узгоджується з показниками фінансової звітності підприємства.Проте цей показник не враховує вартість грошей у часі й залежить від методу амортизації та методики розрахунку інвестицій.

Оцінка проектів капіпальних вкладень.Метод періоду окупності.

Період окупності-це період часу необхідний для повного відшкодування інвестицій за рахунок чистих грошових надходжень від їх використання.За умов ануїтету період окупності обчислюють як відношення суми інвестицій жо річної суми грошових надходжень.Період окупності=інвестиції/чисті річні надходження.Період окупності (Ток)-розраховують шляхом вирахування щорічних чистих вхідних грошових потоків із залишку неповерненої суми інвестицій до їх повного погашення.

В якості ВГП використовують показник кеш-флоу.ВГП=СF=Прибуток+Амортизація.Інвестиційний проект приймається по методу окупності,якщо Ток менше заданого строку,а при альтернативному виборі найменший.

Період окупності акцентує увагуна мінімізації ризику,повязаного з часом,а також є простим для розрахунку та розуміння.Поряд з тим цей показник має суттєвівади:- ігнорує вартість грошей у часі;- ігнорує грошові потоки за межами періоду окупності,-не враховує ризики,що не повязані з часом.Через це часто використовують дисконтований період окупності.Дисконтований період окупності-період часу необхідний для відшкодування дисконтованої вартості інвестицій за рахунок теперішньої вартості майбутніх грошових надходжень.Отже,для визначення цього показника насамперед слід продисконтувати грошові надходження,навіть за умов ануїтету необхідно дисконтувати кожну суму надходжень окремо.Тобто якщо використовувати метод дисконтованого періоду окупності,то кожний рік дисконтується на відповідне число інтервалів.

Дисконтування-процес визначення теперішньої вартості майбутніх грошових потоків.Період окупності з урахуванням вартості грошей у часі більший,ніж без урахування цього чинника.