Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / отчет по дезодорации.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
900.1 Кб
Скачать

7.4 Основні вимоги безпеки до технологічних прийомів.

1 Технологічні процеси повинні відповідати вимогам безпеці по ГОСТ 12.3.002-75 "Процесів виробничих. Загальні Вимоги безпеки".

2 При експлуатації апаратів необхідно підтримувати в них передбачений технологічною інструкцією робочий рівень.

3 Робота на несправному устаткуванні (стук, сторонній шум, підвищення вібрації) не допускається.

4 Фіксацію параметрів технологічного процесу необхідно робити в робочих журналах і самописними приладами, наявними в цехах.

5 Пуску лінії (за відсутності прямого спостереження) повинні передувати добре видимі і чутні сигнали, а також сигнали у відповідь. Сигнали мають бути обумовлені в інструкції.

6 Забороняється швидко відкривати парові вентилі (засувки) щоб уникнути гідравлічних ударів в паровій системі, що знаходиться під тиском і відкривати їх без попереднього продування конденсатовідвідників із спуском конденсату з конденсату ой лінії.

7 Вакуум в апаратах і трубопроводах, температурний режим і рівень рідини в апаратах (мірниках), швидкість подачі матеріалу необхідно підтримувати відповідно до вимог справжнього регламенту.

8 Під час ремонтних робіт не дозволяється проведення операцій при виконанні яких можливе виділення вибухопожежонебезпечних речовин. До початку ремонтних робіт і в період їх проведення повинен проводитися аналіз повітряного середовища на наявність в приміщенні вибухопожежонебезпечні пари і газів.

9 У разі виявлення токсичних або вибухопожежонебезпечних газів у кількості вище допустимого ремонтні роботи мають бути негайно зупинені, а працівники виведені у безпечні зони.

10 Електроустаткування (освітлювальне і силове) а також механізми і апарати, які можуть виявитися під напругою, мають бути заземлені відповідно до вимог ПУЭ.

11 Кожен самостійний апарат, а також трубопроводи повинні мати замочне пристосування і зливні пристрої, що забезпечують повне виключення апаратів і трубопроводів з технологічної схеми при зупинці і аваріях. Замочні пристосування мають бути встановлені в місцях, відкритих і доступних на висоті не вище 1,7 м від рівня поли і далі 0,8 м по горизонталі від робочого майданчика.

12 Устаткування і апаратура, що вимагає постійного обслуговування на висоті 1,8 м і більше від рівня поли мають бути оснащені стаціонарними сходами і майданчиками з бортами. Вимоги до майданчиків, містків і сходів повинні виконуватися відповідно до "Правил безпеки для олійно-жирового виробництва".

7.5. Правила зупинки установок рафінування і дезодорації, заходи по запобіганню аваріям.

1 В період роботи установки рафінування можливі раптові зупинки її в наступних аварійних випадках: при виключенні електроенергії, припиненні подачі пари води і пожежі.

1.1 При відключенні електроенергії на ділянці рафінування слідує: вимкнути головний рубильник щита, якщо відключення сталося в нічний час, треба включити аварійне освітлення, закрити відсічні крани на олійних, лужних, кислотних і водяних лініях. Вимкнути усе устаткування.

1.2 При припиненні подачі пари необхідно закрити усі парові вентилі, закрити відсічні крани на олійних, лужних, кислотних і водяних лініях. Вимкнути усі електродвигуни.

1.3 При припиненні подачі міської води на установку: відключити парові і водяні вентилі, закрити відсічні крани на олійних, лужних, кислотних і водяних лініях. Вимкнути усі електродвигуни.

1.4 При пожежі необхідно вимкнути рубильник на щиті і терміново повідомити відповідні липи і служби.

2 Правила зупинки ділянки дезодорації, заходи по запобіганню аваріям.

2.1 В період роботи установки дезодорації можливі раптові зупинки її в наступних аварійних випадках:

- падіння тиску пари;

- нестача води;

- недолік стислого повітря; відмова живлення;

- недолік пари високого тиску :

- при пожежі.

2.2 При падінні тиску пари.

Дія пароежекторного вакуум-насоса припиняється, відгін припиняється. У такому разі необхідно:

- знизити температуру олії, що поступає в дезодоратор, шляхом зниження тиску пари на парогенераторі;

- закрити усі парові клапани якщо тиск продовжує знижуватися;

- перемкнути олію на рециркуляцію назад в місткість рафінованої олії.

Після відновлення тиску пари перезапустити пароежекторний вакуум-насос. Після відновлення вакууму почати відгін, а потім нагрівання.

2.3 При нестачі води з "умовно чистого" оборотного циклу пароежекторний вакуум-насос не конденсує робочу пару. У такому разі необхідно:

- знизити температуру олії, що поступає в дезодоратор;

-закрити усі парові клапани для нагріву олії; перемкнути олію на рециркуляцію назад в місткість рафінованої олії.

Після відновлення подачі води перезапустити пароежекторний вакуум-насос. Коли вакуум відновиться до робочого, почати відгін, а потім нагрівати.

2.4 При нестачі води з чистого оборотного циклу охолодження дезодорованої олії і охолодження кислої олії припиняється. У такому разі необхідно:

- знизити температуру олії що поступає в дезодоратор;

- закрити усі парові клапани для нагріву олії;

- перемкнути олію на рециркуляцію назад в місткість рафінованої олії.

Після відновлення подачі води з чистого оборотного циклу почати нагрів олії до температури дезодорації.

2.4 При недоліку приладового повітря.

Немає сигналів в пневматичні регулятори і з них. Усі регулювальні клапани закриються, припиняючи подачу олії в дезодоратор і з нього. У такому разі необхідно:

- знизити температуру олії, що поступає в дезодоратор, шляхом зниження тиску пари на парогенераторі;

-продовжувати переробку олії в дезодораторі.

Регулювальний клапан розвантаження відкривається вручну а тарілки осушуються згідно з описом в керівництві по експлуатації.

2.5 При відмові живлення.

Панель управління вимикається. Усі насоси зупиняються. При цьому необхідно:

- знизити температуру олії, що поступає в дезодоратор, і закрити усі парові і розвантажувальні клапани для утримання вакууму. Якщо відмова електроживлення виникає тільки в секції уловлювання погонів, в дезодораторі може утворитися вода. В цьому випадку немає необхідності закривати пару в пароежектроний вакуум-насос, необхідно закрити інжекційну пару, оскільки скрубер не виконує свої функції;

- встановити перемикачі двигунів на панелі в положення Викл!

Якщо відмова триває короткий час процес необхідно запустити в наступному порядку:

- Ланцюг кислої олії.

- Відгін.

- Розвантажувальний насос дезодоратора.

- Поживний насос дезодоратора.

- Паровий котел високого тиску.

2.6 При недоліку пари високого тиску для нагріву олії. Олія, що поступає, не досягає температури дезодорації. При цьому необхідно:

- звільнити дезодоратор і припинити подачу олії в дезодоратор.

Коли паровий котел високого тиску знову працюватиме, запустити подачу на впусканні, встановити температуру дезодорації і продовжувати згідно з вказівками по пуску.

2.7 При пожежі необхідно вимкнути рубильник на щиті і терміново повідомити відповідних осіб і служб.