Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / отчет по дезодорации.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
900.1 Кб
Скачать

7.7 Вимоги пожежної безпеки до технологічного устаткуванню.

1 Технологічне устаткування при нормальних режимах роботи має бути пожежобезпечним. У разі небезпечних несправностей і аварій необхідно передбачити заходи які обмежують масштаб і наслідки пожежі.

2 Обслуговуючим персоналом підприємств мають бути вивчені характеристики пожежної безпеки речовин і матеріалів, які використовуються або робляться, і характеристики пожежобезпечного технологічного устаткування, яке застосовується на підприємстві. Застосовувати у виробничих процесах і зберігати речовини і матеріали з невідомими параметрами по вибухо- і пожежонебезпечності не допускається.

3 Технологічне устаткування, апарати, трубопроводи, арматура, в яких циркулюють речовини, які виділяють вибухонебезпечні пари, гази і пил, повинні, як правило, бути герметичними.

4 Не дозволяється виконувати робочі операції на устаткуванні, установках і верстатах з несправностями, які можуть викликати загоряння і пожежу, а також при відключенні КВП, за допомогою яких визначаються встановлені режими температури, тиску, концентрації горючих газів, пари і інші технологічні параметри.

5 Гарячих поверхонь трубопроводів і устаткування в приміщеннях, в яких вони викликають небезпеку загоряння матеріалів або вибуху газів, пари або пилу мають бути ізольовані негорючими матеріалами для зниження температури поверхні до безпечної величини.

6 У пожежонебезпечних цехах і на устаткуванні, яке створює небезпеку вибуху або запалюється, відповідно до вимог ГОСТ 12.4.026-76 мають бути вивішені знаки, які не дозволяють користуватися відкритим вогнем, а також попереджають про дотримання обережності за наявності займистих і вибухових речовин.

7 Під'їздів до цеху, виходи і проходи на установці, сходові клітини, проходи до протипожежного інвентарю і засобів пожежогасінні не повинні захаращуватися.

8 Паління на території установки і цеху допускається тільки в спеціально відведених для цієї мети місцях і обладнаних урнами з водою. У цих місцях мають бути вивішені вказівні знаки по ГОСТ 12.4.026-76 "Кольори сигнальні і знаки безпеки".

9 Забороняється зберігання спецодягу, промаслених обтиральних матеріалів в цеху зовні спеціально обладнаних металевих ящиків, а також обтирального матеріалу, спецодягу і інших предметів на апаратах і трубопроводах.

10 Відігрівання замерзлих і застиглих трубопроводів, що містять рідкі речовини, слід робити тільки парою або гарячою водою.

11 В якості засобів пожежогасінні при загорянні в цеху і підсобних приміщеннях рекомендується застосовувати вогнегасники ОХП-10.

12 Цех рафінування має бути обладнаний протипожежним водопостачанням відповідно до СИиП 2.04.01-85.

13 Вимог до засобів пожежної сигналізації і автоматичних облаштувань пожежогасінні визначається СНиП 2.04.09-84.

14 Система опалювання і опалювальні прилади повинні проектуватися відповідно до вимог СНиП 2.04.05-86.

15 Засобів пожежогасінні і зв'язку мають бути завжди справними і безвідмовно діяти як під час роботи цеху, так і при зупинці його на ремонт.

16 У разі виникнення пожежі негайно повідомити в пожежну охорону по телефону 01.