Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / отчет по дезодорации.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
900.1 Кб
Скачать

7.3 Основні вимоги безпеки по розміщенню і

експлуатації устаткування.

1 Устаткування і апаратура, встановлювані в цеху рафінування, повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003-91 "Устаткування виробниче. Загальні вимоги безпеки", ГОСТ 12.2.124-90 "Устаткування продовольче. Загальні вимоги".

2 Устаткування повинне мати паспорти і інвентарні номери. У разі відсутності паспорта заводу-виробника він складається виробництвом-власником.

3 Баки для зберігання олій і жирів мають бути забезпечені зливо-наливними, підігріваючими і контрольно-вимірювальними пристроями.

4 Ємнісне устаткування (баки, збірки, резервуари та ін.), які працюють під тиском, має бути обладнане:

а) люками (лазами) для огляду, чищення і ремонту з кришками, які щільно закриваються;

б) покажчиками рівня рідких продуктів;

в) оглядовими вікнами.

Верхні люки (лази), окрім кришок мають бути обладнані поглибленими і надійно закріпленими гратами, які знімаються (розмір осередків не більше 0,1x0,1 м).

5 Апарати, працюючі під вакуумом, повинні випробовуватися на вакуум із залишковим тиском по нормах заводу - виробника.

6 На усіх апаратах мають бути написані найменування апаратів та їх порядковий номер, згідно з технологічною схемою.

7 Апаратів у яких потрібно спостереження за температурою і тиском, що знаходяться на значній відстані від робочого місця, повинні бути забезпечені місцевими, що показують і дистанційними приладами, що реєструють показання.

8 Трубопроводи мають бути забарвлені в розпізнавальні кольори, мати попереджувальні знаки і маркувальні щитки по ГОСТ 14202-69 «Трубопроводи промислових підприємств. Розпізнавальне забарвлення. Попереджувальні знаки і маркувальні щитки».

9 В процесі експлуатації трубопроводи повинні піддаватися технічному огляду відповідно до виробничої інструкції. Знову змонтовані технологічні трубопроводи повинні піддаватися гідравлічному випробуванню.

10 Для забезпечення безпеки обслуговуючого персоналу машини і апарати мають бути оснащені необхідними контрольно-вимірювальними приладами, перелік яких і метрологічна характеристика їх приведені у відповідному розділі.

11 Робота виробничого устаткування, норми його навантаження і параметри повинні відповідати вимогам справжнього регламенту і паспортним даним.

12 Усіх частин машин і апаратів, що рухаються і обертаються, мають бути захищені. Обгороджування мають бути пофарбовані в кольори згідно ГОСТ 12.4.026-76. Пуск механізмів після ремонту, огляду і інших робіт без встановлення на місцеположення і укріплення усіх частин обгороджування забороняється.

13 Пускові облаштування електродвигунів (кнопки, руків'я та ін.) повинні мати написи, що пояснюють їх функціональне призначення. Кнопки "вкл" і "викл" машин і устаткування повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.007.0-75.

14 Заміну і перестановку устаткування апаратів і трубопроводів, а також переробку мереж електроустаткування, ліній і приладів КВП допускається робити по письмовому дозволу головного інженера підприємства, з внесенням змін або доповнень в регламент відповідно до вимог діючих положень.

15 Апарати, паропроводи, трубопроводи гарячої води, технологічні трубопроводи підлягають зовнішній ізоляції. Температура зовнішньої поверхні апаратів і трубопроводів поверх ізоляції не повинна, перевищувати 45 °С.

16 При експлуатації устаткування необхідно робити мастило всіх частин, що труться, відповідно до паспорта на це устаткування.

17 При роботі устаткування забороняється відкривати оглядові ліхтарі і люки апаратів, допускати просочування пари, олії конденсату на оглядових ліхтарях, фланцевих з'єднаннях, люках, арматурі технологічних апаратів.

18 Оліємірне скло має бути забезпечене металевою оправою і кранами, які перекривають вихід олії з апарату у разі ушкодження скла.

19 Результатів випробувань апаратів арматури і трубопроводів заносяться в спеціальний журнал і в паспорт за підписом осіб, що проводили випробування.

20 Під час зборки, пуску, розвантаження і зупинки сепаратора керуватися паспортом заводу-виробника і інструкцією з експлуатації.

21 Необхідно щомісячно стежити за рівнем олії в картері сепаратора, перша заміна олії в приводному механізмі проводиться через 250 робочих годин, а подальша через 750 (один раз в місяць). Не менше одного разу в два місяці проводити розбирання барабана і фільтру в редукційному клапані. Щомісячно демонтувати і чистити поршневий клапан у барабані.

22 Зборка тарілчастих вставок і тарілкотримачів сепараторів з діаметром барабана 250 мм і більше повинна робитися відповідно до позначення нумерації, починаючи з першої. Забороняється збирати барабан з деталями, окрім прокладень, від іншого барабана сепаратора.

23 Зменшення числа тарілчастих вставок у барабані не допускається. При осіданні пакету тарілчастих вставок, в процесі експлуатації, необхідно додати тарілчасті вставки з комплекту запасних.

24 Забороняється працювати на сепараторі:

- при появі непередбачених шумів;

- при зачіпанні барабана за деталі приймально-вивідного пристрою або гідровузла;

- при поломці або втраті пружності хоч би однієї з пружин вертикального валу;

- при зносі підшипників;

- при виявленні тріщин, раковин або точково-заварної корозії глибиною більше 0,4мм відповідальних деталей барабана і раковин гідроабразивного зносу навпроти сопел глибиною більше 5мм у безперервно діючих сепараторах;

- за наявності в картері води, продукту, інших домішок або попаданні в продукт олії з картера станини сепаратора.

25 Відповідальних деталей барабана сепаратора діаметром більше 100 мм при експлуатації підлягають періодичному обстеженню споживачем для виявлення дефектів. При виявленні тріщин експлуатацію сепаратора слід негайно припинити.

26 Заварка і закладення відгалужених деталей, барабана, основи, кришки, великого затяжного кільця і поршня, яким би то не було способом, не допускається.

Забороняється використання сепаратора для сепарації відмінних від вказаних в технологічній документації продуктів, без узгодження з розробітником.

27 Випробування апаратів, які працюють під вакуумом, на щільність після монтажу ремонту (із застосуванням для зварювання елементів, які працюють під розрядкою) необхідно проводити в строк, установлений виробничою інструкцією. Апарати повинні піддаватися гідравлічним випробуванням пробним тиском 0,193МПа (2 кг·с/см2).

28 Апарати, які працюють під вакуумом, мають бути випробувані на вакуум із залишковим тиском по нормах заводу-виробника.

29 При експлуатації пластинчатих фільтрів :

- ні в якому разі не проводити робіт під піднятим фільтром; ні в якому разі не відкривати фільтр, що знаходиться під тиском;

- ні в якому разі не відкривати зворотний клапан типу "клапан", якщо фільтр знаходиться під тиском;

- ні в якому разі не робити очищення фільтрувальних пластин методом зворотного промивання.

30 Дезодоратор має бути оснащений вакууметром з відповідними межами виміру.

31 Трубопровід гострої пари на установці дезодорації має бути забезпечений пристосуванням для спуску конденсату з лінії перед подачею гострої пари в дезодоратор.

32 Промивання (вилуговування) установки дезодорації повинна робитися згідно інструкції на промивання.

33 При припиненні подачі пари, води і електроенергії, а також у разі різкого падіння вакууму установка дезодорації має бути негайно зупинена.

34 Насосів які мають графітові або гумові ущільнення сальників, пускати вхід "вхолосту", без рідини не дозволяється.

35 У ротаційних, гвинтових і поршневих насосах для запобігання аварії під час роботи не можна закривати крани на нагнітальній стороні, якщо відсутні пропускні пристрої.