Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / отчет по дезодорации.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
900.1 Кб
Скачать

7.6 Вимоги до проведення газонебезпечних і вогневих робіт.

1 Газонебезпечними роботами є роботи, пов'язані з розкриттям або розгерметизацією технологічного устаткування і комунікацій, а також інші види робіт при яких можливе виділення шкідливих або вибухонебезпечних речовин.

2 Робіт по розкриттю, внутрішньому огляду, чищенню і ремонту апаратури і трубопроводів відносяться також до газонебезпечних робіт.

3 Па основі "Типової інструкції по організації безпечного проведення газонебезпечних робіт" на підприємстві має бути розроблена інструкція по проведенню газонебезпечних робіт. До інструкції слід прикласти "Перелік газонебезпечних робіт" затверджених головним інженером підприємства. У переліку мають бути вказані:

- роботи, що проводяться по наряду - допуску;

- роботи, що проводяться без оформлення наряду-допуску, але з реєстрацією їх в спеціальному журналі;

- роботи викликані необхідністю ліквідації або локалізації аварійних ситуацій або аварій.

Форма наряду - допуску і журнал додаються до типової інструкції.

4 До проведення газонебезпечних робіт допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, проінструктовані по безпечних методах і прийомах робіт, застосуванні засобів індивідуального захисту прийомам надання першої медичної допомоги потерпілим і що пройшли перевірку знань.

5 Відповідальність за організацію безпечного проведення газонебезпечних робіт покладається на начальника цеху, в якому роботи проводяться начальник цеху призначає відповідальних за підготовку і проведення робіт.

6 Газонебезпечні роботи повинні робитися тільки в денний час після оформлення наряду на виконання цих робіт. При аварійних випадках, роботи можуть робитися під керівництвом змінного майстра.

7 Усіх підготовчих заходів по внутрішньому і зовнішньому огляду, чищенню і ремонту апаратури, необхідно здійснювати експлуатаційним персоналом під керівництвом начальника цеху. Чищення миття місткостей повинне робитися тільки після відповідної підготовки, що включає операції по видаленню залишків продукту, промивання, пропарювання і робитися при суворому дотриманні запобіжних обслуговуючого персоналу заходів.

8 Роботи усередині апаратів повинні проводитися відповідно до "Правил безпеки для олійно-жирового виробництва":

8.1 Перед проведенням робіт усередині апаратів і в інших газонебезпечних місцях робітники мають бути проінструктовані (під розписку в журналі) про правила безпечного ведення робіт і методику надання першої допомоги потерпілим. Особи, що не пройшли інструктаж, до роботи не допускаються.

8.2 Роботи по внутрішньому огляду, внутрішньому очищенню апаратів і газопроводів, ремонту, а також роботи в колодязях, приямках і подібних місцях, дозволяється робити тільки після того як аналізом атмосфери з них буде встановлено:

- відсутність горючих газів;

- концентрація отруйних газів не перевищує допустиму санітарну норму;

- безпосередньо перед спуском людей є не менше 20 % кисню;

- температура усередині апаратів не перевищує 30 °С,

апарати та ємності, що піддалися внутрішньому огляду, очищенню і ремонту, повинні під час цих робіт безперервно вентилюватися природним чином.

8.3 Робота усередині апарату повинна виконуватися не менше чим трьома робітниками (один працює усередині, дублер і спостерігач)

Робітник, що знаходиться усередині апарату, має бути забезпечений справним спецодягом і взуттям рятувальним поясом з хрестоподібними лямками і прикріпленим до них мотузком, довжина якого на 5 метрів більше робочої довжини.

Мотузок повинен мати вузли через кожні 0,5 м і надійно (другим кінцем) прив'язуватися до трубопроводу, перил або інших закріплених предметів.

Робітник, який спостерігає, повинен невідступно знаходитися поза апаратом і спостерігати за станом працюючого усередині апарату.

Працюючий усередині апарату, при погіршенні самопочуття, повинен негайно припинити роботу, вийти з апарату і повідомити про те, що сталося начальникові зміни.

8.4 Робіт усередині апарату негайно припиняються:

- при сигналі, що сповіщає про аварію або пожежу в цеху;

- при раптовій появі запаху шкідливих речовин.

8.5 При роботі в апаратах в аварійних випадках, робітник перед входом в апарат, має бути забезпечений справним ізолюючим протигазом або шланговим протигазом ПШ-1, ПШ-2. Кінець гофрованого шланга протигаза має бути виведений в зону чистого повітря і закріплений на заздалегідь вибраному місці. Застосування протигазів, що фільтрують, не допускається.

Термін перебування в шланговому протигазі без перерви не повинен перевищувати 15 хв. Потім робітник зобов'язаний відпочивати на чистому повітрі не менше 15 хв.

9 Вогневі роботи (електрогазозварювання і різання металу, паяльні роботи і інші роботи із застосуванням відкритого вогню) повинні виконуватися в відповідності з вимогами ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.3.003-86 "Правил техніки безпеки і виробничої санітарії при виробництві ацетилену, кисню і при газополум'яній обробці металів", "Правил атестації зварювальників". Вогневі роботи на вибухонебезпечних об'єктах повинні виконуватися з дотриманням вимог вказаних вище нормативних документів, "Типовій інструкції по організації безпечного ведення вогневих робіт на вибухонебезпечних і пожежонебезпечних об'єктах а також " Правил безпеки при ремонті і технічному обслуговуванню машин і устаткування в системі Даржагропрома СРСР"

10 Інструкція по проведенню вогневих робіт розробляється підприємством на підставі типових і затверджується головним інженером заводу.

11 Технологічних апаратів і комунікації після ремонту і зборки або установки мають бути випробувані на герметичність повітрям при робочому тиску з обмазкою мильним розчином усіх зварних, фланцевих і різьбових з'єднань, сальникових ущільнень, арматури люків і усіх врізань, з метою визначення місць витоків повітря.

12 Вогневі роботи в приміщеннях, суміжних з вибухонебезпечними допускаються за наступних умов :

- якщо суміжні приміщення відокремлені і ізольовані від вибухонебезпечного капітальною стіною,

- за наявності в стіні вікон, отворів, дверей останні під час зварювання мають бути герметично закриті.