Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

Зміст

Вступ................................................................................................................

1. Глід, як лікарська рослинна сировина.......................................................

1.1. Дія глоду...................................................................................................

1.2. Ареал виростання. Роди і види................................................................

1.3. Морфологічна характеристика глоду.....................................................

1.3. Рослинна сировина, її аналіз і хімічний склад........................................

2. Настоянка глоду, як лікарський препарат. Загальна характеристика....

3. Характеристика сировини та напівпродуктів...........................................

4. Блок - схема технологічного процесу.......................................................

4.1. Специфікація устаткування і КІП............................................................

4.2. Опис технологічного процесу.................................................................

5. Вимоги до приміщень та устаткування аптек............................................

6. Санітарні вимоги до прибирання приміщень, догляду за устаткуванням аптек................................................................................................................

7. Вимоги до особистої гігієни персоналу аптек...........................................

8. Санітарні вимоги до одержання, транспортування і зберігання води очищеної та води для ін'єкцій.........................................................................

9. Санітарні вимоги при виготовленні ліків в асептичних умовах................

Література........................................................................................................

ВСТУП

Настоянка (Тіпсіига) - офіцинальна недозована рідка лікарська форма. Виготовляють її шляхом настоювання рослинної сировини на 70 % розчині спирту.

Настоянки, на відміну від настоїв та відварів готують із свіжої або висушеної, подрібненої сировини. Лікарську рослинну сировину заливають спиртом у співвідношенні 1:5 або 1:10. Настоюють 10 - 12 днів у темній скляній посудині, час від часу збовтуючи. Потім проціджують через 3-4 шари марлі. Настоянки відмірюють краплями (найчастіше по 20-50 крапель на прийом).

До переваг настоянок, у порівнянні з настоями та відварами, можна

віднести використання етилового спірту для екстракції замість води. При цьому по-перше - екстрагується більша кількість речовин у тому числі і діючих. а по-друге - настоянки можуть зберігатися тривалий час.

1. Гпід як лікарська рослинна сировина

1.1. Дія глоду

Експериментальні дослідження на тваринах показати, шо екстракт глоду надає стимулюючу дію на серце і оазом з тим зменшує збудливість серцевого м'яза. Галенові (форми глоду мають антиаритмічну активність на різних моделях експериментатьних аритміи.

Препарати глоду у великих концентраціях розширюють периферичні судини і судини внутрішніх органів. Урсолова і олеанова кислоти, що містяться в глоді, усилюють кровообіг в судинах серця і мозку, знижують артеріальний тиск (AT).

Екстракт плодів глоду п’ятиматочкового при однократному введені знижує біоелектричну активність лобових і потиличних областей кори великих півкуль мозку кроликів. При щоденному протягом 5 днів введенні препарат} пониження біоелектричної активності на ЕЕГ більш помітне: ці зміни на ЕЕГ поступово зменшуються (протягом декількох днів) після припинення введення, що свідчить про тривалу седативну дію глоду.

Сума флавоноїдів з листя глоду п'ятиматочкового надає кардіотонічну дію

на серці, причому кардіотонічний ефект реалізується і в умовах блокади рецепторів.

В експериментах на дійних козах і коровах вживання екстракту глоду збільшує кількість молока і його жирність.

В експериментах на кроликах глід знаходить гіпохолестеринемічні властивості: знижує рівень холестерину в крові, підвищує кількість лецитину. Ліпоїдоз в інтимі аорти і звичайно спостережуване облисіння у кроликів, що одержували холестерин,при лікуванні глодом менж виражені.

Лікарські засоби. Плоди, квітки. З плодів готують настоянку, рідкий екстракт, відвари. З квіток готують настій і настоянку. Рідкий екстракт входить до складу комплексного препарату "Кардіовален".

Вживання. Глід застосовують при серцебитті, безсонню, підвищенному артеріальному тиску. В результаті вживання глоду у хворих поліпшується загатьний стан, помірно знижується AT, зменшуються або зникають головний біль, шум у вухах, запаморочення, знижується вміст холестерину в крові і збільшується кількість лецитину, нормалізується коефіцієнт лецитиново-холестерину, спостерігається тенденція до нормалізації електролітного складу крові, а також показників здатності крові згущуватися. При ішемічній хворобі серця, за даними ЕКГ, поліпшується функціональний стан міокарду і коронарний кровообіг.

Як кардіотонічний і регулюючий кровообіг засіб препарати глоду рекомендується при початкових явищах недостатності кровообігу у людей в немолодому віці, при хворобах клімактеричного періоду, тиреотоксикозі, при атеросклерозі і неврозі серця, для профілактики і лікування порушень ритму (синусної тахікардії, пароксизмальних розладів ритму, екстрасистолії, миготливої аритмії), серцево-судинній недостатності при пневмонії, грипі і інших інфекційних захворюваннях. Призначають препарати глоду також після проведення курсу лікування серцевими глікозидами хворим з вадами серця і недостатністю кровообігу, при тих, що передозувати і інтоксикаціях серцевими глікозидами, при екстрасистолії, що виникла на фоні вживання серцевих глікозидів.

Вживання екстракту глоду при гіпогалактії збільшує лактацію і усуває диспепсичні явища у дітей грудного віку.

Настоянка глоду (Tinctura Crataeei): настоянка плодів глоду.

роздрібнюваних, на 70% спирті 1:10. Прозора рідина жовтувато-червонуватого кольору і солодкуватого смаку. Випускається у флаконах по 25 мл. Приймають по 20 крапель 3 рази на день.

Рідкий екстракт глоду готують методом перколяції 1:1. Прозора рідина темнувато-бурого кольору, приємного запаху, дещо солодкуватого смаку. Призначають по 30 крапель 3 рази на день протягом 25-30 днів. Зберігають в добре закупорених склянках темного скла.

Квітки (в упаковці по 100 г). з яких в домашніх умовах готують настій: 5 г (1 столова ложка) квіток заливають 200 мл гарячої кип'яченої води, нагрівають на водяній бані протягом 10 хвилин, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 2-3 рази на день до їжі.

Плоди глоду в упаковці по 50 го. Для приготування відвару 1 чайну ложку плодів обливають стаканом холодної води, на малому вогні поволі доводять до кипіння, потім в теплому вигляді проціджують через марлю 1 приймають 2-3 рази на день по 1 столовій ложці до їжі.

При безсонні,неврозах серця добре діє суміш з препаратів глоду і валеріани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]