Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

5. Вимоги до приміщень та устаткування аптек

5.1. Виробничі приміщення - це приміщення, у яких виготовляються, контролюються, упаковуються та етикетуються в ході технологічного процесу і зберігаються лікарські засоби.

Розміщення виробничих приміщень відповідно до їхнього призначення повинно виключати можливість зустрічних виробничих потоків.

Обробка стін та стель виробничих приміщень повинна допускати вологе прибирання з використанням деззасобів. Як обробні матеріали можуть бути

використані водостійкі фарби. емалі або кахельні глазуровані (майолікові)

плитки світлого холодного тону (блакитного, сірого, світло-зеленого). які мають високий коефіцієнт відбиття світла.

Підлога покривається керамічними неглазурованими плитками, лінолеумом або реліном з обов'язковим зварюванням швів повинна б\ти утеплена в усіх приміщеннях.

Усі матеріали для покриття стін, стелі, підлоги повинні застосовуватися тільки при наявності відповідного дозволу Міністерства охорони здоров’я України.

Побілка та пофарбування виробничих приміщень має проводитись не рідше 1го разу на рік.

5.2. Поверхня виробничого устаткування як зовні, так і усередині повинна бути гладенькою, виготовленою із матеріалів, стійких до дії медикаментів, а в необхідних випадках і до хімічних реактивів, витримувати обробку дезрозчинами. Устаткування та аптечні меблі розташовуються таким чином, щоб не залишалися місця, недоступні для прибирання, та не загороджувалися джерела світла.

Забороняється розміщувати у виробничих приміщеннях устаткування, яку не має відношення до виконуваних робіт.

5.3. У літній період, при необхідності, вікна та вітрини, розташовані на сонячному боці, повинні бути забезпечені сонцезахисними пристроям (жалюзі, маркізи), які розташовуються з зовнішньої сторони вікон або між рамами.

5.4. Віконні фрамуги або кватирки, що використовуються для провітрювання приміщень, захищаються зйомники металевими або пластмасовими сітками з розміром чарунки не більше 2x2 мм. Для створення оптимального температурного режиму повітря у виробничих приміщеннях можливе використання кондиціонерів з періодичною заміною фільтрів згідно з інструкцією по застосуванню, що додається до них.

5.5. У виробничих приміщеннях не дозволяється вішати завіси, розстеляти килими, розводити квіти, вивішувати стінні газети, плакати. Для цього можуть бути використані коридори, кімнати відпочинку персоналу аптек, кабінети. Інформаційні стенди та таблиці, які необхідні для роботи у виробничих приміщеннях, повинні бути виготовлені з матеріалів, що допускають вологе прибирання та дезінфекцію.

Декоративне оформлення невиробничих приміщень, у тому числі озеленення, допускається при умові забезпечення за ними необхідного догляду у міру необхідності, але не рідше 1 разу на тиждень.

5.6 Перед виходом в аптеку повинні бути обладнанні пристосування для очищення взуття від бруду. Очищення самих пристосувань повинно проводитись в міру необхідності, але не рідше 1 разу на день.

5.7, Робочі місця персоналу аптеки в залі обслуговування населення повинні бути оснащені пристроями, які охороняють працівники від прямої крапельної інфекції. Окрім того, у періоди поширення гострих респіраторних захворювань співробітники аптек повинні носити на обличчі марлеві маски. 5.8 Перед входом в асептичний блок, заготовчу, асистентську кімнату, у тамбурі туалету на підлозі повинні бути гумові килимки, оброблені дезинфікуючим розчином (додаток N 1)

5.9. Для миття рук персоналу в шлюзах асептичною блоку, заготовчій.

асистентській, мийній і туалеті повинні о\ти установлені раковини (рукомийники), які доцільно обладнати педальними кранами або кранами з

ліктьовими приводами. Поряд з умивальником установлюються ємності з дезрозчинами. повітряні електросушарки. Користуватися раковинами у виробничих приміщеннях особам, які не зайняті виготовленням і касуванням ліків, забороняється.

5.10 У мийній кімнаті повинні бути виділені промаркіровані раковини для миття посуду, що призначається для приготування ін'єкційних розчинів і очних крапель, ліків для внутрішнього вживання, зовнішніх лікарських форм. У цих же раковинах миється посуд, що використовується при виготовленні даних лікарських форм.

В аптеках і У-У груп дозволяється миття посуду що використовується при виготовленні ліків для внутрішнього і зовнішнього вживання, в одній раковині. Забороняється користуватися цими раковинами для миття рук.

5.11. Вживання їжі у виробничих приміщееннях забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]