Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

1.2. Ареал виоосшання. Роди і види

Розповсюдження. Глід криваво-червоний росте в Сибірі і Східному Казахстані. Глід колючий в дикому вигляді зустрічається в Закарпатті. На Кавказі широко поширений глід п'ятиматочковий. На Україні заготовлюють глід український і колючий. Глоди криваво-червоний і колючий широко культивуються в полезахисних смугах, придорожніх насадженнях, парках як декоративна рослина. Розмножується насінням і порослю.

Місце перебування. Врозріджених лісах, по лісових узліссях, по берегах річок, в лісовій і лісостеповій зонах.

1.3.Морфологічна характеристика глоду

Рис. І .Глід колючий

КВІТКИ ГЛОДУ - FLORES С RATA EG І

ПЛОДИ ГЛОДУ - FRUCTUSCRATAEGl

Ботанічна характеристика. Глоди - високі чагарники, рідше дерева, заввишки до 5-8 м, з міцними пагонами, усадженими товстими рідкісними колючками стеблового походження. Гілки блискучі або сірого кольору. Квітки білі, запашні, зібрані в щитковядні суцвіття. Листя і плоди у різних видів різні.

Зовнішні ознаки. По ГФ XI квіткову сировину складається з окремих або зібраних по декілька квіток і бутонів з квітконіжками. Квітка складається з 5 пелюсток білого кольору, іГятилисній чашки, численних тичинок. Довжина квітконіжок не повинна перевищувати 3.5 см. Запах слабкий, своєрідний. Смак слизистий, слабкогірький. Допускається втрата в масі при висушуванні не більш 14%, квіток, шо побуріли, не більш 3,5%, окремих квітконіжок не більш 3%. Плоди, згідно вимогам ДЕСТу 3852-75 і ГФ XI, у вигляді готової сировини яблукоподібні, тверді, зморшкуваті, різної форми і кольору залежно від виду зверху помітна кільцева облямівка з 5 зубчиками, утворена чашолистками, що зсохнулися, або без них. В м'якоті плоду кісточки. Смак солодкуватий. Часто на поверхні знаходиться білий наліт від цукру, що виділився.

Таблиця 1

Відмітні ознаки деяких видів глоду

Діагностич

ознаки

Глід криваво-червоний

Глід колючий

Глід пятиматочковий

гілки

Блискучі, пурпурно-коричневі

Сірого кольору

Сірого кольору

листя

Довго черешкові,зворотньояйцевидні,до ромбічних з клиновидною основою, волосисті з обох боків

Короткочерешкові, зворотньояйцевидні, нижні цільні, верхівці трилопатеві

5-7 перистороздільні з шорокою клиновидною основою. Зверху волосисті, знизу – пухнасті.

Форма плодів

довгасті

куляті

Майже кулясті

Колір плодів

Криваво-червоні

Темно-бурі

Чорні або пурпурно-чорні

Наявність кісточок в плодах

3-4 дерев’нисті кісточки

2 кісточки

3-5 тригранних кісточки

Можливі домішки. Квітки терну (слива колюча) - Prunus spinosa L. схожі на вигляд. Відмітні ознаки: чашка широкодзвінкової форми, із зубчиками, що не відгинаються, пелюстки зворотньояйцевидної форми.

1.4. Рослинна сировина, її аналіз і хімічний склад Плоди глоду

Зібрані у фазу повного дозрівання і висушені плоди дикорослих і культивованих чагарників або невеликих дерев різних видів глоду (Crataegus), сім. розоцвітих - Rosaceae:

глоду згладженого - С. laevigata (Poir.) DC. (глоду колючого - С. oxyacantha sensu Pojark.)

глоду жовтого - С. chlorocarpa Lenne et С. Koch [глоду алтайського -

глоду даурського - С. dahurica Koehne ex Schneid,

глоду одноматочкового - C. monogina Jacq. глоду германського- C. alemanniensis Сіп.

глоду східно-балтійського - C. orientobaltica Cin.

глоду відогнуточашелистикового - C. curvisepala Lindm. глоду курземського - C. x curonica Cin.

глоду даугавського - C. x dunensis Cin.

В плодах глоду міститься комплекс біологічно активних речовин. Флавоноли, дубильні речовини, каротиноїди, тритерпенові сапоніни (олеанолова і урсолова кислоти), цукор, органічні кислоти, пектини, жирна олія; в квітках - флавоноли (до 2%. гіперозид. кверцетин і вітексин), ефірні масла, каротиноїди, олеанолова, кавова і урсолова кислоти, ацетілхолін, холін і триметиламін; в листі - кверцетин, дубильні речовини, аскорбінова кислота, каротин, тритерпенові сапоніни[3].

Глід п'ятиматочковий здатний витягувати з грунту і акумулювати хром.

Зовнішні ознаки. Плоди яблукоподібні. від кулястої до еліпсоїдної форми, тверді, зморшкуваті, завдовжки 6-14 мм. шириною 5-11 мм. зверху з кільцевою, облямівкою, утвореною чашолистками, шо зсохнулися. В м'якоті плоду знаходяться 1-5 дерев'янистих кісточок, що мають неправильну трикутну, овальну або стислу з боків Форму. Поверхня кісточок ямчато-зморшкувата або борозниста по спинці. Колір плодів від жовто-оранжевого і буро-червоного до темно-бурого або чорного, іноді з білим нальотом цукру, що викристалізувався. Смак солодкуватий. Відмітні ознаки плодів глоду різних видів приведені в табл. 1.

Мікроскопія. При розгляді епідермісу плоду з поверхні видні чотирьох-шестикутні клітини з рівномірно потовщеними стінками і жовто-бурим вмістом. Ha поверхні епідермісу рідкісні одиночні одноклітинні, злегка звивисті, на кінцях загострені, товстостінні волоски. На кільцевій облямівці плоду волоски численні, одноклітинні, із здуттям, притуплені у верхівки і розширені у підстави, з тонкими стінками і бурим вмістом. М'якоть плоду складається з клітин округлої або овальної форми, що містять включення оранжево-червоного або буро-жовтого кольору (каротиноїди), дрібні друзи і призматичні кристали оксалата кальцію. У внутрішній частині м'якоті плоду проходять колатеральні пучки, зустрічаються одиночні склереїди. Поблизу крупних пучків розташовані пласти кам'янистих клітин; кристали оксалата кальцію місцями утворюють кристалоносне обкладання.

Таблиця 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]