Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

Тп-2.1. Приготування екстрагенту - 70% спирту.

Екстракцію діючих речовин з глоду проводять 70 % спиртом етиловим при температурі 15-25°С.

Для приготування спирту етилового 70 % в збірник для приготування екстрагента (С—7) з етикеткою, на якій вказано найменування збірника, дата підготовки устаткування, особа відповідальна за підготовку, завантажують: насосом (Н-10) 137,843 кг спирту етилового ректифікованого з бочок (К-2.1.4.), зважених на терезах (КП-1), який доставляють на ділянку на візках із спиртосховища, насосом (Н-10)51,676кг води очищеної (К-2Л.5) із збірника (С-11) з укріпленою етикеткою, на якій вказана дата отримання води і результат аналізу якості води, зважений на терезах (КП-1) і 23,745 кг спирту-відгону (К-2.1.6.).

Перед проведенням операції отримання екстрагента перевіряють герметичність, зовнішнім оглядом чистоту і цілісність апаратів. Місткості перед завантаженням продувають інертним газом. Воду обчищену одержують методом дистиляції на ділянці водопідготовки. В скляну колбу з притертою пробкою лаборант ОТК відбирає пробу води і направляє в лабораторію для проведення физико-хімічного аналізу по ФС 42-2619-89. Після отримання аналізу одержану воду очищену використовують протягом 24 година.

Після закінчення завантаження екстрагент в збірнику (С-7) перемішують переносною якірною мішалкою (РМ-9) протягом 10-15 хвилин (До 2.1.7.) і відбирають пробу для визначення міцності водно-спиртового розчину, яка повинна бути 70 % (До 2.1.8.). При необхідності проводять коректування міцності одержаного екстрагента спиртом етиловим 96 % або водою очищеною відповідно. На збірку навішують етикетку з найменуванням продукту, дати, підпису посадовця.

При отриманні позитивного результату аналізу екстрагент з густиною р=0,8855 г/смЗ, що відповідає змісту спирту етилового 70 % відповідно передають на операцію ТП-2.2.

Тп-2.2. Настоювання і екстрагування сировини.

Екстрагування подрібнених плодів глоду проводять методом настоювання в двох перколяторах (екстракторах) Р-5, Р-6. Перколятори обладнані відкидним днищем, нижнім спуском і знімною кришкою. Хибне днище перколяторов обтягують фільтруючим матеріалом (марля, бязь). Перед початком роботи перевіряють чистоту і цілісність апаратів, надійність кріплення всіх вузлів і деталей, справність замочної арматури, цілісність фільтруючого матеріалу на хибному днищі, укріплюють етикетку, на якій указують дати підготовки апаратів, обличчя відповідального за підготовку.

Кожна серія (партія) плодів глоду подрібнених, незалежно від наявності сертифікату якості постачальника, підлягає перевірці в ОТК на відповідність вимогам діючої НТД К2.1.333.1.-К2.1.3.5), а також мікробіологічному (К2.1.3.6) і радіологічному контролю (К2.1.3.8). Плоди глоду використовуються у виробництві при отриманні від ОКТ аналітичного паспорта, підтверджуючого його якість, що пройшла мікробіологічний і радіологічний контролі.

В підготовлений перколятор (Р-5) вручну завантажують відважені на терезах КП 1 43,063 кг подрібнених плодів глоду (До 2.2.1), вручну совком з паперових мішків на дно перколятора, укладена сітка, обтягнута фільтруючим матеріалом (марля, бязь). Завантаження рослинної сировини проводять в

респіраторі, в захисних окулярах при включеній місцевій витяжній вентиляції. Сировину рівномірно розподіляють усередині перколятора, щільно укладаючи.

Із збірника для приготування зкстрагента (С-7) в перколятор (Р-5) насосом (Н-10) завантажують спирт етиловий 70 %. Верх перколятора (Р-5) щільно закривають кришкою і залишають на 4 години при кімнатній температурі (До 2.2.3.) для повного і рівномірного просочення плодів глоду екстрагентом, опечатують пломбою, прикріплюють етикетку, на якій указують найменування напівпродукту, номер серії, дату завантаження, Прізвище апаратника.

Після закінчення часу настоювання набряклу сировину переводять в перколятор (Р-6), укладають його з достатньою щільністю, зверху поміщають перфорований металевий диск і за допомогою насоса (Н-10) заливають в перколятор (Р-6) спирт етиловий 70 % до утворення "дзеркала" (на 3-4 см вище за рівень плодів глоду. Контроль рівня екстрагента).

Загальна кількість зкстрагента 227,886 кг.

Верх перколятора щільно закривають кришкою, прикріплюють етикетку з вказівкою найменування одержуваної настоянки, номери серії, кількість, дати завантаження сировини і екстрагента, дата вивантаження, підпис технолога і апаратника.

Після цього заповнений перколятор залишають для настоювання на 24 години при кімнатній температурі ( До 2.2.3.) Після закінчення вказаного часу через нижній злив перколятора (Р-6) самопливом зливають витягання в збірку-відстійник (С-14), встановлену на терезах (КП-15) 1/4 частини готової продукції (близько 77 кг) (До 2.2.4).

В перколятор (Р-6) після першого зливу завантажують свіжий екстрагент до утворення "дзеркала" і настоюють протягом 1,5-2 годин, після чого проводять другий злив настоянки в такій же кількості, як і перший (близько 77 кг) (друге екстрагування). Таким же чином одержують ще два зливи (третє, четверте екстрагування). Після четвертого екстрагування рідину зливають повністю. Після закінчення процесу екстрагування крани нижнього зливу перколятора (Р-6) залишають відкритими, даючи можливість максимально стекти настоянці. Відпрацьовану лікарську рослинну сировину вивантажують з перколятора (Р-6) в збірник (С-19), встановлений на візку, і передають до пресу гвинтового (ГФ-20), де проводять віджимання залишків суміші, які збирають в збірник (С-14)

Всі сливи ретельно перемішують протягом 20 хвилин в збірнику-відстійнику (С-14) за допомогою переносної мішалки.

Одержану настоянку із збірника (С-14) насосом (Н-10) передають на операцію ТТТ-2.4., а шрот вручну вивантажують з перколятора (Р-6) із збірника (С-12) і передають на операцію ТП-2.3.

На операції ТП-2.2 для контролю якості сировини використовується наступна внутрізаводська НТД : перелік сировини, допоміжних матеріалів, проміжних продуктів і комплектуючих виробів, що підлягають вхідному контролю. Додаток 5, КД 64У-2-95, журнал реєстрації аналізів сировини. Додаток З.КД64У-2-95.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]