Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

Частини рослини і хімічний склад

Частини рослини

Хімічний склад

Вміст %

насіння

кодтесин

0,25

Жирне масло

7,4

β-ситостерин

~ 0,013

Поновлюючі цукрц

~5

сахароза

~0,29

Азотні речовини

0,8-1,5

Жирне масло

6,5

сорбіт

0,5-0,7

Дубильні речовини

8-13,7

плоди

Флавоноїд-гиперозід

1-2

Трітерпенові сапоніни:

0,8-0,93

Урсолова кислота

Олеанолова кислота

Кавова кислота

Хлорогенова кислота

Аскорбінова кислота

38,3

каротіноїди

0,2

Ефірне масло

~0,16

Флавоноїдні з’єднання:

~2

Гиперозід

Кверцетин

квітки

Вітексин

Трітерпенові сапоніни:

1,3-2,5

Кавова кислота

Хлорогенова кислота

Аміни:

13-18

Тріметиламін

Холін

ацетилхолін

Флавоноїди:

4-5

Гиперозід

Ацетил рамнозид вітексину

Вітексин

Кверцетин

Ефірне масло

~0,8

листя

Дубильні речовини

6-10

каротин

1,2-2,5

Аскорбінова кислота

25-29

Трітерпенові кислоти

1,11-2,9

Урсолова кислота

Кратеголова кислота

Окантолова систола

Хлорогенова кислота

Неотеголова кислота

Суми флавоноїдів в перерахунку на гіперозид не менше 0,06%; вогкість не більш 14%; золи загальної не більш 3%; золи, нерозчинної в 10% розчині хлористоводородной кислоти, не більш 1%; плодів, що підгоріли, не більш 2%: плодів недостиглих (буро-зелених) не більш 1%; плодів, пошкоджених шкідниками, роздроблених, окремих кісточок гілочок, плодоніжок, у тому числі відокремлених при аналізі, не більш 5%; органічної домішки не більш 1%; мінеральної домішки не більш 0,5%.

Якісні реакції. Проводять екстракцію і очищення суми флавоноїдів на колонці з поліамідним сорбентом згідно методиці, описаній в розділі "Кількісне визначення". На стартову лінію хроматографічної пластинки "СилуФол" (15x15см) наносять макропіпеткою 0.05 мл розчини А у вигляді смуги завдовжки 2 см і шириною 0.5-0.6 см. Поряд, на відстані 1.5 см від краю смуги, на стартову лінію наносять у вигляді крапки 0.005 мл 1% розчину Державного стандартного зразка (ГСО) гіперозида. Пластинку з нанесеними пробами висушують на повітрі протягом 20 мін. потім помішають в камеру з сумішшю розчинників хлоросЬорм -метиловий спирт (8:2) і хроматографірують висхідним способом (камеру заздалегідь насищають не менше 40 мін). Коли фронт розчинників пройде до кінця пластинки, її виймають з камери, висушують у витяжній шафі протягом 2 хв і переглядають в УФ-світлі при довжині хвилі 360 нм.

На рівні плями ГСО гіперозида повинна з'явитися смуга темно-коричневого кольору. Потім пластинку обробляють 5% спиртним розчином алюмінію хлориду і нагрівають її протягом 2-3 мін в сушильній шафі при температурі 100-105° С. При цьому пляма придбаває яскраво-жовте забарвлення у видимому і яскраву жовто-зелену флюоресценцію в УФ-світлі.

Кількісне визначення. Аналітичну пробу сировини подрібнюють до розміру частинок, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм Близько 5 г (точне навішування) подрібненої сировини помішають в круглодону колбу з шліфом місткістю 100 мл. додають 50 мл 95% спирту, зважують з погрішністю ±0.01 г. приєднують до зворотного холодильника і нагрівають на киплячій водяній бані протягом 1 ч. Після охолоджування до кімнатної температури колбу знов зважують і доводять до первинної маси 95% спиртом.

Вміст колби фільтрують через воронку діаметром 5 см з вкладеним ватяним тампоном завтовшки не більше 0,5 см, відкидаючи перші 15 мл фільтрату; 25 мл фільтрату переносять в груглодону колбу з шліфом місткістю 50 мл і упарюють насухо під вакуумом на ротаційному випарнику. Сухий залишок двічі обробляють 10 мл гарячого 10% розчину натрію хлориду, кожного разу нагріваючи вміст колби на киплячій водяній бані протягом 2 хв. Розчин охолоджують, фільтрують через воронку з ватяним тампоном, змоченим водою, на колонку з поліамідним сорбентом.

Колонку промивають 30 мл води, з них 10 мл використовують для промивання фільтру, який після цього прибирають. Коли над сорбентом залишиться шар рідини завтовшки 7-10 мм. водний елюат відкидають. Елюювання суми флавоноїдів проводять 25 мл 95% спирту, який додають в колонку поступово, порціями по 5 мл. Перші порції елюата (безбарвні і прозорі) збирають в градуйовану пробірку місткістю 10 мл5 діаметром близько 1 см. Коли елюат придбає забарвлення і об'єм забарвленого елюата в пробірці досягне 1 мл, мірну пробірку прибирають (межа розділу безбарвного водного і забарвленого спиртного шарів елюата в пробірці добре помітна візуально). Елюат з пробірки відкидають. Подальші порції елюата збирають в мірну колбу місткістю 25 мл. Об'єм елюата в колбі доводять 95% спиртом до мітки і перемішують (розчин А). В мірну колбу місткість 10 мл переносять 2 мл розчини А і доводять об’єм розчину 95% спиртом до мітки (розчин Б). Оптичну густину розчину б вимірюють на спектрофотометрі при довжині хвилі 365 нм в кюветі з товщиною шару 10 мм на фоні розчину порівняння.

Паралельно вимірюють оптичну густину елюата розчину ГСО гіперозида: 2 мл 0.1% розчину ГСО гіперозида поміщають в кругло дону колбу місткістю 50 мл з шліфом і упарюють насухо під вакуумом. Вміст колби двічі обробляють 10 мл гарячого 10% розчину натрію хлориду, кожного разу нагріваючи вміст колби на водяній бані протягом 2 мін і зливають розчин на колонку з поліамідним сорбентом через воронку з ватяним тампоном, змоченим водою. Елюат для вимірювання оптичної густини стандартного зразка гіперозиду аналогічно елюату суми флавоноїдів.

Вміст суми флавоноїдів в перерахунку на гіперозид і абсолютно суху сировину у відсотках (Х) обчислюють по формулі:

де D - оптична густина елюата випробовуваного розчину: D0 - оптична густина елюата розчину ГСО гіперозида в грамах; m0 - маса ГСО гіперозида в грамах; m – маса сировини в грамах; W – втрата в масі при висушуванні сировини сировини у відсотках.

Примітки. 1. В ході аналізу використовують 3 колонки з поліамідним сорбентом: для отримання випробовуваного розчину, розчину порівняння і розчину ГСО гіперозида.

Приготування колонки: 1 г поліаміду для колоночної хроматографії (ТУ 6-09-10-822-73) поміщають в стаканчик місткістю 50 мл. підливають 30 мл води, перемішують і виливають через воронку в колонку діаметром 1.5 см і заввишки 25 см. В нижню частину колонки заздалегідь поміщають невеликий ватяний тампон, змочений водою. Колонку заповнюють при відкритому крані. Елюювання проводять із швидкістю 4 мл/мі н. не допускаючи оголення поверхні сорбента. Товщина шару рідини над сорбентом повинна бути не менше 4-5 мм

3. Приготування розчину порівняння: розчин порівняння одержують через колонку в мірну колбу місткістю 25 мл. об'єм розчину доводять 95% спиртом до мітки і перемішують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]