Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
230.66 Кб
Скачать

6. Санітарні вимоги до прибирання приміщень, догляду за устаткуванням аптек

6.1. Виробн ичі приміщення аптек повинні підлягати вологому прибиранню і застосуванням мийних і дезинфікуючих засобів (додаток N 1).

Сухе прибирання категорично заборонено.

Для обробки приміщень застосовують дезінфікуючі речовини, що відповідають таким вимогам:

- гарна розчинність у воді;

- мала токсичність для людини;

- широкий спектр антимікробної дії;

- бактерицидна дія;

- відсутність псування об'єктів, що обробляються;

- стабільність при зберіганні.

6.2. Підлога миється не рідше 1 разу за зміну, а стіни і двері не рідше І разу на тиждень з застосуванням дезинфікуючих засобів. Стеля 1 раз на місяць очищається від пилку вологими ганчірками.

6.3. Віконне скло, рами і простір між ними миються гарячою водою з милом або мийними засобами не рідше 1 разу на місяць. При цьому ззовні вікна миються тільки в теплу пору долі.

6.4. Устаткування виробничих приміщень і торгових залів підлягає прибиранню кожного дня. шафи для зберігання медикаментів у приміщеннях зберігання лікарських засобів (матеріальні кімнати) прибираються в міру необхідності, але не рідше 1 разу на тиждень.

6.5. Раковини для миття рук і санітарні вузли чистяться і дезінфікуються кожного дня.

6.6. У разі необхідності прибирання приміщень і устаткування проводиться частіше.

6.7. Для проведення вологого прибирання або дезінфекції необхідно мати дві ємкості, які маркірують "І." і "2". Ємкість "I" заповнюють мийним або

дезінфікуючим розчином, ємкість "2" - чистою водопровідною водою. Ганчірки та серветки змочують розчином, що міститься в ємності "І." і ретельно протирають ділянку (2+ 1) м2 поверхні, попередньо вимитої. Потім їх полощуть у ємності "2". віджимають, знову насичують розчином із ємності "і" і миють нові ділянки поверхні. Воду в ємності "2" слід міняти в міру забруднення, а в ємності "I" – після обробки 60 м 2

6.8. Для прибирання різних приміщень (приміщення для приготування ліків в асептичних умовах, інші виробничі приміщення, торговий зал; санітарні вузли) виділяється інвентар (відра, тази, щітки, ганчір'я), який маркірується і використовується суворо за призначенням. Зберігання його здійснюється в спеціально визначеному місці (кімната, шафа) окремо.

Серветки, що призначаються для прибирання виробничого устаткування, після дезинфекції і сушіння зберігаються в чистій промаркірованій щільно закритій тарі (банку, каструля).

6.9. Санітарний день в аптеках проводитися 1 раз на місяць.

7. Вимоги до особистої гігієни персоналу аптек

7.1 Персонал аптек повинний дотримуватися таких правил:

- прийшовши на роботу, зняти верхній одяг і взуття в окремій гардеробній;

- перед початком роботи в другій гардеробній зняти особисті речі, розвісити їх в індивідуальних шафах і вимити руки;

- надіти технологічний одяг (халат, шапочку, фартух) і спеціальне взуття, які зберігаються в окремих шафах під бактерицидними опромінюванням (халати в розвішеному стані), вимити і продезінфікувати руки (додаток N 1).

Обробку рук необхідно проводити до початку й у процесі роботи, але не більше 3 разів за зміну.

Дезінфікуючі суміші необхідно чергувати кожні 5-6 днів; перед відвідуванням туалету знімати халат, а після відвідування ретельно мити і дезінфікувати руки; - не виходити за межі аптеки в технолої ічному одязі і взутті.

7.2.. Виробничому персоналу забороняється зберігати на робочих місцях і в кишенях халатів речі особистого користування, окрім чистої носової хустки. Під час виготовлення, контролю. Фасування ліків, працівники повинні мати підстрижені нігті, не покриті лаком і не мати на пальцях каблучки.

7.3. Технологічний одяг і взуття видасться працівникам аптек у відповідності з діючими нормами. Заміна технологічного одягу повинна проводитися не рідше 2 разів на тиждень, а при необхідності і частіше. Для цього кожен співробітник аптеки повинний бути забезпечений не менше. НІЖ двома комплектами одягу.

7.4. Працівникам, що зайняті виготовленням і фасуванням ліків, перед початком зміни повинні видаватись чисті рушники для особистого користування.

7.5. Працівники аптек, що займаються виготовленням і контролем якості ліків, фасовкою медикаментів і обробкою аптечного посуду, а також ті. що стикаються з готовою продукцігю. влаштовуючись на роботу, проходять

медичне оостеження. а в подаїьшому періодичний медичний огляд у відповідності з діючими вимогами. Результати обстеження заносяться в медичну книжку, яка надаб право на допуск до виготовлення, контролю і фасування ліків, миття аптечного посуд та інших виробничих процесів.

7.6. Особи, у яких виявлені хвороби, а також бактеріоносії направляються на лікування або санацію. Допуск цих осіб до роботи, що пов'язана з виготовленням, контролем якості, фасовкою ліків, проводитися тільки при наявності довідки лікувально-профілактичного заставі про видужання або негативні результати на бактеріоносійство.

Щоб уникнути поширення мікроорганізмів, про усі випадки захворювань (шкірні, застудні, нариви, порізи) персонал аптеки повинний негайно доводити до відома адміністрації аптеки.

7.7. Працівники аптеки зобов'язані систематично брати участь в заняттях на тему "особиста гігієна та додержання санітарно-протиепідемічного режиму", які організовуються адміністрацією аптеки щороку.

7.8, Працюючи в аптеці, її співробітники повинні дотримуватися діючих правил техніки безпеки і виробничої санітарії, затверджених адміністрацією аптеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]