Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

1.2.2 Постановка тактичних цілей навчання

Розроблений робочий навчальний план дозволяє наочно уявити перелік навчальних дисциплін за видами підготовки, які вивчає майбутній кваліфікований робітник при опануванні певної професії.

Робочий навчальний план також дозволяє визначити місце конкретної навчальної дисципліни в структурі змісту, а також сформулювати тактичні цілі її вивчення.

Тактичні цілі повинні визначатися для навчальної дисципліни, що зазначена в темі курсової роботи.

Тактичні цілі повинні визначатися з урахуванням чіткого усвідомлення елементів структури особистості, а саме:

- досвід особистості;

- функціональні механізми психіки;

- типологічні властивості.

Тактичні цілі в узагальненому вигляді повинні відображати: професійну спрямованість, професійну компетентність, комунікативну готовність, економічну обізнаність і правову компетентність, професійну пам'ять, тип мислення, здатність творчого підходу в рішенні технічних задач (при необхідності), здатність до саморегуляції і самоаналізу.

Опис кожного з елементів структури особистості стосовно конкретної навчальної дисципліни і буде тактичною метою навчання, яку педагог прагне досягти протягом всього періоду її викладання.

При цьому професійна спрямованість охоплює усвідомлене бажання виконати якісно професійну діяльність, інтерес до неї, розуміння важливості цієї діяльності у відповідній професійній сфері.

Професійна компетентність виражається у формі переліку професійних умінь, які формуються у майбутніх кваліфікованих робітників під час вивчення конкретної навчальної дисципліни.

Комунікативна готовність виявляється в умінні пояснити сутність тих явищ і процесів, що є основою професійних умінь, а також у здатності описати майбутню діяльність, відстояти власну думку тощо.

Економічна обізнаність і правова компетентність виявляється в умінні визначати економічну доцільність того чи іншого явища, застосування приладу, устаткування, методів розрахунку тощо, а також у знанні правових питань, пов’язаних зі здійсненням певних виробничих процесів і явищ.

Професійна пам'ять характеризується здатністю особистості сприймати, засвоювати, структурувати й зберігати навчальну інформацію, а також використовувати її в різних ситуаціях для вирішення практичних професійних завдань.

Мислення є найвищим пізнавальним процесом, який є породженням нового знання, активною формою творчого відображення й перетворення людиною дійсності. Серед типів мислення розрізняють: теоретичне (понятійне та образне) та практичне (наочно-дієве та наочно-образне).

Теоретичне мислення – це мислення на основі теоретичних міркувань та умовиводів. Людина обговорює та відшукує рішення завдань, від початку й до кінця користуючись готовими знаннями, вираженими у формі понять або образів.

Практичне мислення - це мислення на основі міркувань та умовиводів отриманих в процесі вирішення практичних завдань.

Наочно-дієве мислення становить практичну перетворювальну діяльність людини з реальними предметами, результатом якої є створення якого-небудь конкретного матеріального продукту.

Наочно-образне мислення полягає в тому, що розумовий процес безпосередньо пов'язаний зі сприйняттям людиною навколишньої дійсності та без нього відбуватися не може. Дозволяє приймати рішення стосовно предметів діяльності, безпосередньо не торкаючись їх.

Усі перераховані типи мислення у людини співіснують, можуть бути представлені однією та тією ж самою діяльністю. Однак в залежності від характеру та кінцевих цілей домінує той або інший тип мислення.

Здатність творчого підходу в рішенні технічних задач виявляється в умінні особистості пропонувати декілька варіантів рішення завдання, самостійно вирішувати нестандартні ситуації, визначати технологічну послідовність обробки виробу нетипової моделі тощо.

Здатність до саморегуляції і самоаналізу виявляється в умінні особистості самостійно аналізувати та контролювати свою діяльність, виправляти допущені при роботі помилки, приймати оперативні рішення в конкретних виробничих ситуаціях.

Тактичні цілі вивчення конкретної навчальної дисципліни слід представити у вигляді таблиці 5 (приклад постановки тактичних цілей навчання наведено в додатку Г, таблиця Г.1).

Таблиця 5