Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

2.6 Проектування мотиваційних технологій навчання

Мотивація навчальної діяльності учнів (навчальна мотивація) характеризується сукупністю мотивів, які визначають потребу учня в оволодінні знаннями, вміннями та навичками, його активність.

В сучасній педагогічній та психологічній літературі навчальну мотивацію класифікують за наступники ознаками:

1) за характером поведінки учасників навчального процесу – зовнішня та внутрішня;

2) за приналежністю до етапів навчального процесу – вступна, поточна, заключна.

Зовнішня мотивація заснована на заохоченнях, покараннях та інших видах стимуляції, що направляють чи гальмують поведінку людини.

Внутрішня мотивація витікає з внутрішнього усвідомлення особистістю своєї поведінки.

Способи формування внутрішньої мотивації:

- оцінка рівня підготовки учнів з конкретної теми та приведення у відповідність з цим ступеня складності навчального матеріалу;

- надання учням можливості вільного вибору завдань і виду діяльності, що забезпечить індивідуалізацію навчальної діяльності і приведе до появи інтересу до неї;

- передбачення оптимальної складності завдань для учнів, що забезпечить у них «переживання успіху»;

- порушення уваги при пред'явленні навчального матеріалу шляхом нестандартності і новизни, використання різних технічних засобів, порушення цікавості.

Вступна мотивація активізує навчальну діяльність учнів, сприяє формуванню початкового бажання опанувати навчальний матеріал, викликає інтерес до процесу навчання. Вступна мотивація здійснюється на початку уроку.

Вступна мотивація здійснюється за допомогою:

1) мотивованого вступу, що проводиться за допомогою бесіди або розповіді, при цьому можливо застосування різних прийомів:

- «віднесення до особистості», коли матеріал, що вивчається є важливим для учня, стосується його і є для нього актуальним;

- «віднесення до ситуації», коли учні переживали ту або іншу подію, бачили яке-небудь явище або чули про нього. Цей прийом може бути реалізований шляхом пригадування учнями змісту екскурсії.

2) мотивованої демонстрації, що проводиться шляхом поєднання бесіди або розповіді з показом предмета чи процесу, що буде вивчатися. Мотивована демонстрація може здійснюватися шляхом відвідування виробничого підприємства, на якому застосовується технологія або обладнання, що вивчається.

Наведемо декілька прикладів здійснення вступної навчальної мотивації:

1) за допомогою мотивованого вступу з використанням прийому «віднесення до особистості»: предмет «Технологія виготовлення одягу», тема «Ремонт швейних виробів».

Мотивація: сьогодні на уроці ми будемо вивчати види ремонту одягу та способи його виконання. Ця тема дуже важлива для професійної діяльності працівника швейного профілю за наступними причинами: формує професійні знання та вміння; ремонт одягу дозволяє зекономити кошти споживачів на придбання нового; розвиває творчі здібності учнів за рахунок творчого підходу до виконання ремонту одягу (використання різноманітних прикладних матеріалів та фурнітури); дозволяє отримати нову річ не схожу на інші.

2) за допомогою мотивованого вступу з використанням прийому «віднесення до ситуації»: предмет «Конструювання та моделювання одягу», «Моделювання спідниць».

Мотивація: на минулому тижні ми з вами відвідали показ моделей одягу, на якому змогли переконатися наскільки різноманітні спідниці за покроєм, довжиною, фасонами, тканині, що застосовується для їх виготовлення, оздобленню будуть модними в даному сезоні. Це потребує від дизайнера знань та вмінь в створенні конкретної конструкції моделі спідниці. Після вивчення теми «Моделювання спідниць» ви зможете втілити в реальність створену у вигляді ескізу будь-яку модель спідниці.

3) за допомогою мотивованої демонстрації з використанням прийому «попередній показ досліджуваного об’єкта»: предмет «Технологія виготовлення одягу», тема «Обробка бортової прокладки та способи з’єднання її з виробом».

Мотивація: сьогодні торгова мережа пропонує нам великий асортимент бортових прокладок різної товщини, кольору, властивостей, призначення (викладач повинен мати в наявності та продемонструвати каталог з натуральними зразками бортових прокладок різних властивостей та різних фірм виробників). Для того, щоб кравець міг орієнтуватися в цьому різномаїтті, надати кваліфіковану консультацію клієнтові (при індивідуальному виготовленні одягу), обрати необхідні прикладні матеріали для виготовлення верхнього одягу різного асортименту йому слід вивчати дану тему.

Поточна мотивація використовується для підтримки постійного інтересу до навчальної діяльності.

Вона може здійснюватися в процесі пояснення навчального матеріалу, в ході виконання практичних завдань, виконанні лабораторно-практичних робіт, в процесі контролю навчальних досягнень учнів.

Основними прийомами поточної мотивації є демонстрація практичного значення навчального матеріалу, його орієнтація на конкретну професійну діяльність, інформування учнів про успішність їхньої діяльності.

Заключна мотивація застосовується для показу учням їх навчальних досягнень, значущості отриманих ними знань та вмінь для професійної діяльності, формуванню бажання та інтересу до вивчення наступного навчального матеріалу.

Методи та прийоми здійснення мотивації наведені в додатку Д, таблиця Д.6.

Виконуючи цей пункт курсової роботи, необхідно для кожного виду мотивації (вступної, поточної та заключної) з конкретної теми сформулювати текст мотивації, визначити метод та прийоми її здійснення. Результати проектування мотиваційних технологій навчання слід представити у вигляді таблиці 13 (приклад наведено в додатку Д, таблиця Д.7).

Таблиця 13

Проектування мотиваційних технологій навчання з теми ____________

Види мотивації

Метод або прийом здійснення

Текст мотивації

Вступна мотивація

Поточна мотивація

Заключна мотивація