Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

2.7 Проектування технології формування орієнтовної основи діяльності (оод)

Основною задачею технології формування орієнтованої основи діяльності (технології формування нових знань) є створення «орієнтирів» майбутньої діяльності, що забезпечать правильність її виконання.

Орієнтовна основа діяльності містить наступні складові:

1) образ кінцевого продукту або уявлення про кінцевий результат;

2) об’єкт перетворення, тобто матеріал для діяльності або предмет діяльності;

3) засоби діяльності, тобто інструменти, пристосування, обладнання, інструкції, креслення, карти, таблиці тощо;

4) технологію діяльності, тобто уявлення про способи її здійснення (зміст дій та послідовність їх виконання).

Наприклад: для того, щоб виготовити сукню за конкретним ескізом потрібна тканина, з якої буде пошито сукню, а також обладнання, інструменти та пристосування. Крім того, необхідне креслення конструкції, на основі якого виконуються лекала, а також інструкційно-технологічна карта, в якій визначені операції, їх послідовність та технічні умови виконання, що дозволить чітко уявити які дії та в якій послідовності слід виконувати.

Орієнтовна основа діяльності може включати різну кількість вище перелічених компонентів та і у відповідності з цим може бути повною або неповною.

В залежності від кількості компонентів та їх якісної характеристики визначається тип навчання:

1 тип навчання – неповна орієнтовна основа діяльності. Характеризується тим, що педагог, викладаючи навчальний матеріал, визначає вихідні дані, виконавчу частину дії та образ кінцевого продукту.

2 тип навчання – повна орієнтовна основа діяльності. Характеризується наявністю всіх умов, необхідних для здійснення діяльності, які подаються у вигляді готового алгоритму діяльності.

3 тип навчання – повна орієнтовна основа діяльності з використанням узагальнення і систематизації. Характеризується тим, що орієнтири діяльності даються в узагальненому вигляді, притаманному цілому класу явищ. Викладач при цьому не надає готових орієнтирів, а лише пояснює принципи їх формування.

Критерії вибору різних типів навчання подані в додатку Д, таблиця Д.8.

При проектуванні орієнтовної основи діяльності необхідно визначити:

1) тип навчання, застосування якого є доцільним при вивченні теми уроку, що зазначена в курсовій роботі. Тип навчання обирається з огляду на місце теми в структурі програми (у відповідності з поурочно-тематичним планом) та на критерії вибору різних типів навчання (додатку Д, таблиця Д.8).

Зверніть увагу!

1 тип навчання доцільно обирати при вивченні тем пов’язаних з обробкою деталей та вузлів швейних виробів, конструюванні деталей одягу на конкретній конструктивній основі. Коли учні вже мають базові знання та можуть їх застосувати для вирішення нескладних завдань.

2 тип навчання доцільно обирати при вивченні тем, що забезпечують формування в учнів базових знань та вмінь (різноманітні стібки та строчки, окремі деталі, розмірні характеристики, прибавки, побудова базисної сітки тощо).

3 тип навчання доцільно обирати при вивченні тем, які дають можливість систематизувати та узагальнити отримані раніше знання та вміння (вивчення технології обробки певних видів одягу з конкретними модельними особливостями, побудова креслення конструкції певного виду одягу за конкретним ескізом тощо).

2) складові ООД (у відповідності з обраним типом навчання) та їх зміст.

3) методи, форми та засоби формування ООД з конкретної теми уроку.

Характеристика методів навчання наведена в додатку Д, таблиця Д.9.

При виборі методів навчання слід пам’ятати, що вони повинні відповідати:

  • принципам навчання;

  • цілям та задачам навчання;

  • змісту теми, яка вивчається;

  • періоду навчання;

  • навчальним можливостям учнів (інтелектуальним, віковим, психологічним, рівню підготовки);

  • існуючій матеріально-технічній базі;

  • часу, відведеному на навчання;

  • існуючому дидактичному забезпеченню;

  • можливостям педагога (досвід, педагогічні здібності, особистісні якості).

Форми навчання слід обирати з числа тих, що в педагогіці класифікують за характером взаємодії з учнями: фронтальна, індивідуальна, групова, бригадна та парна форми навчання. Характеристика форм навчання наведена в додатку Д, таблиця Д.10.

Засоби навчання повинні співпадати з тими, що визначені в п.2.5, таблиця 12. Результати роботи стосовно вибору методів, форм та засобів формування ООД доцільно представити у вигляді таблиці 14.

Таблиця 14

Вибір методів, форм та засобів формування ООД з теми ___________

План викладання теми

Методи (прийоми) навчання

Форми навчання

Засоби навчання

Розробляється в п.2.4 у відповідності зі структурно-логічною схемою

Повинні співпадати з засобами визначеними в п.2.5, таблиця 12

Наприклад: проектування ООД з теми «З’єднувальні шви», предмет «Технологія виготовлення швейних виробів».

1) згідно з поурочно-тематичним планом та змістом, дана тема вивчається на початковому етапі оволодіння професією та забезпечує формування в учнів базових знань та вмінь. Тому для її вивчення доцільно обрати 2 тип навчання, тобто повну ООД.

2) з огляду на обраний тип навчання, ООД буде містити всі складові.

Образом кінцевого продукту будуть натуральні зразки з’єднувальних швів або їх графічне зображення.

Об’єктом перетворення будуть деталі з тканини необхідні для виконання з’єднувальних швів, які (з огляду на те, що це урок теоретичного навчання можуть бути як в натуральному вигляді, так і в графічному зображенні).

Засобами діяльності будуть нитки, ножиці, швейна машина (але на уроці теоретичного навчання вони не застосовуються для вивчення навчального матеріалу, а тільки називаються викладачем). Засобом діяльності учнів на уроці теоретичного навчання при вивченні теми «З’єднувальні шви» будуть ручки, олівці, лінійка за допомогою яких учнів в робочому зошиті будуть робити записи та виконувати графічні зображення.

Технологія діяльності буде представлена у вигляді технологічної послідовності виконання з’єднувальних швів (пояснюється викладачем або міститься в підручнику), або інструкційно-технологічної карти.

3) методи, форми та засоби формування ООД з теми «З’єднувальні шви» наведено в додатку Д, таблиця Д.11).