Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

2.8 Проектування технології формування виконавчих дій (вд)

Після того, як в учнів сформовані необхідні представлення про досліджувані об'єкти, процеси або явища навколишньої дійсності (тобто сформовані знання) настає етап формування умінь та навичок, тобто виконавчих дій.

Як відомо, дії існують у трьох формах: матеріальній, мовленнєвій та розумовій.

Матеріальна дія – це дія з реальними предметами відносно їх перетворення.

Мовленнєва дія – це розмірковування вголос для усвідомлення дій.

Розумова дія – це дія подумки, без опори на матеріальні та мовленнєві орієнтири.

Згідно з теорією поетапного формування розумових дій, дія вважається освоєною, якщо вона сформована в розумовій формі.

Окрім того, що дії існують в певних формах, вони ще повинні мати певні якості, а саме: розумність, свідомість, узагальненість, засвоєність, критичність. Характеристика якостей дії подана в додатку Д, таблиця Д.12.

Головна закономірність процесу формування виконавчих дій полягає в тому, що розумова форма дії досягається не відразу, а по черзі, пройшовши через ряд етапів, таких як етап формування матеріальних, мовленнєвих та розумових дій. Характеристика етапів формування дій подана в додатку Д, таблиця Д.13.

При проектуванні технології формування виконавчих дій (ВД) слід визначити методи, форми та засоби навчання за допомогою яких буде відбуватися формування матеріальних, мовленнєвих та розумових дій з конкретної теми уроку. Результати роботи слід представити у вигляді таблиці 15 та зробити пояснення до неї (приклад наведено в додатку Д, таблиця 14).

Таблиця 15

Вибір методів, форм та засобів формування ВД з теми ________

Етапи формування дій

Методи (прийоми) навчання

Форми навчання

Засоби навчання

Формування матеріальних дій

Формування мовленнєвих дій

Формування розумових дій

2.9 Проектування технології формування контрольних дій (кд)

Наступний етап діяльності викладача пов’язаний з проектуванням технологій формування контрольних дій (КД). Проектування системи контролю є одним з важливих видів діяльності викладача. Контроль дає можливість визначити, наскільки чітко досягнута мета навчання, які недоліки процесу навчання і що варто зробити, щоб застосувати нові технології навчання.

При проектуванні технології формування КД слід визначити вид контролю у відповідності до етапів навчального процесу (характеристика видів контролю наведена в додатку Д, таблиця Д.15), метод контролю (характеристика методів контролю наведена в додатку Д, таблиця Д.16) та засоби контролю.

Результати роботи слід представити у вигляді таблиці 16, обов’язково повинні бути розроблені засоби контролю у вигляді змісту тих завдань, які необхідно виконати учням (приклад наведено в додатку Д, таблиця 17).

Таблиця 16

Вибір методів, форм та засобів формування КД з теми ________

Вид контролю

Методи (прийоми) контролю

Форми контролю

Засоби контролю

Діагностичний

Визначаються згідно з табл.9

Визначаються згідно з табл.9

Визначаються згідно з табл.9

Формуючий

Контрольний