Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Постановка оперативних цілей вивчення теми «_____________»

Дидактична мета:

Рівні засвоєння

Конкретизація дидактичної мети

І

ІІ

ІІІ

ІV

Розвивальна мета:

Виховна мета:

2.2 Визначення базових знань та умінь учнів

Базові знання – це відомості з різних навчальних дисциплін, що вже були вивчені учнями та за змістом пов'язані з темою конкретного уроку.

Раніше вивчений матеріал (базовий матеріал) утворює з новим міжтемні (МТ) та міжпредметні зв’язки (МП).

Міжтемні зв’язки – це ті зв’язки, що існують між окремими темами навчальної дисципліни, міжпредметні зв’язки - це ті зв’язки, що існують між окремими темами навчальних дисциплін.

Класифікація зв’язків, їх характеристика та спосіб реалізації представлені в додатку Д, таблиця Д.2.

Для встановлення міжтемних та міжпредметних зв’язків конкретної теми навчальної дисципліни слід проаналізувати зведено-тематичний план, що був розроблений в п.1.2.4, таблиця 7.

Міжтемні та міжпредметні зв’язки повинні відображати логіку формування в учнів теоретичних знань та практичних умінь, тобто спочатку повинні формуватися теоретичні знання, а потім практичні вміння. Якщо зведено-тематичний план свідчить про порушення логіки викладання навчального матеріалу слід про це зазначити в тексті цього пункту курсової роботи та розробити пропозиції (рекомендації) щодо вдосконалення плану навчального процесу, тобто перерозподілу годин між тижнями на вивчення тих чи інших навчальних дисциплін.

Наприклад: на підставі аналізу зведено-тематичного плану навчальних дисциплін «Технологія виготовлення швейних виробів», «Обладнання швейного виробництва», «Матеріалознавство» та «Виробниче навчання» професії швачка 1 розряду (додаток Г, таблиця Г.4) було виявлено порушення логіки формування теоретичних знань та практичних умінь у майбутніх кваліфікованих робітників, а саме практичні вміння та навички в учнів з теми програми виробничого навчання «Машинні роботи» формуються раніше ніж відповідні теоретичні знання з дисципліни «Технологія виготовлення швейних виробів». Для виправлення цього недоліку слід перерозподілити між навчальними тижнями години, що передбачені на вивчення цих дисциплін.

Встановлення міжтемних та міжпредметних зв’язків дозволяє визначити методи та засоби їх контролю, тобто актуалізації знань та вмінь учнів.

Кожен встановлений міжтемний або міжпредметний зв'язок повинний відбивати як часовий, так і змістовний аспекти. В якості методу реалізації зв’язків в даному разі повинно бути обране повторення учнями раніше вивченого матеріалу, за допомогою усного або письмового опитування (фронтального, індивідуального, групового), письмова контрольна робота, технічний диктант, робота з карткою завданням, програмований контроль тощо.

В якості засобів, за допомогою яких проводиться актуалізації знань та вмінь учнів, слід навести перелік питань (або завдань) для виконання учнями.

Кількість завдань (питань), що мають виконати учні, слід розробляти з розрахунку тривалості актуалізації знань під час проведення уроку (зазвичай на актуалізацію знань учнів відводиться 5-7 хвилин при тривалості уроку теоретичного навчання 1 академічна година, тобто 45 хвилин).

Аналіз міжтемних та міжпредметних зв’язків, визначення методів та засобів актуалізації базових знань та вмінь учнів слід представити у вигляді таблиці 9 (приклад наведено в додатку Д, таблиця Д.3).

Таблиця 9